Diğer Haberler
ASBEST AZALTMA HALA GEREKLİ Mİ?
ASBEST AZALTMA HALA GEREKLİ Mİ?

Satın alınabilirlik. Kullanılabilirlik. Yangına dayanıklılık. Kuvvet.

 

Bu dört faktör, asbestin 1900'lerin ortalarında pek çok üründe bu kadar popüler bir bileşen haline gelmesinin büyük ölçüde nedenleridir. 1940'lardan 1970'lere kadar inşaat malzemeleri ve araba parçalarında yaygın olarak kullanılan asbest, sağlık tehlikelerinin ciddi boyutlara gelmesiyle daha iyi anlaşılmaya başlanmış ve bu alanlarda kullanımı azalmış veya ortadan kalkmıştır.

 

Fakat, evler artık asbest içeren malzemelerle inşa edilmese de, bu tür malzemelerin bozulduğu veya potansiyel olarak bozulabileceği durumlarda azaltma hala büyük bir ihtiyaçtır. Bu yazıda, asbestin ne olduğunu, sağlığa neden olabileceği tehditleri, azaltmanın neden hala gerekli olduğunu ve asbestli malzemelerle güvenli bir şekilde çalışmak için gerekli olan kişisel koruyucu ekipman ihtiyacını tartışacağız.

 

Asbest 101: Bilmeniz Gerekenler

 

Asbest, bir zamanlar mukavemeti, ısıya dayanıklı özellikleri ve bulunabilirliği nedeniyle birçok parçada ve yapı malzemelerinde temel bir bileşen olarak görülen, doğal olarak oluşan bir mineral elyaftır. Ancak asbest hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya başladığımızda, bu mineralin tehlikelerini açık bir şekilde görmeye başlıyoruz.

 

Asbeste Maruz Kalma ve Sağlığınız

 

Pek çok ev ve mülk hala asbest içeren malzemelerle dolu olsa da, madeni içeren bir parçanın veya ürünün etrafında olmanın sağlık açısından bir tehdit oluşturmadığını belirtmekte fayda var. Bu parça veya ürün rahatsız olduğunda tehlikeli hale gelir. Çünkü bu durum, havada asılı asbest oluşturur. Bu, yenileme veya yıkım projelerinde en yaygın olanıdır.

 

Örneğin asbest içeren bir parça veya ürün kırıldığında, gözle görülemeyen küçük lifler çevreye salınır. Bu lifler solunursa akciğer dokusuna yerleşerek zamanla çeşitli kanserlere ve akciğer hastalıklarına yol açabilir.

 

Asbest maruziyeti ayrıca asbestoz veya akciğer dokusunun skarlaşması gibi sağlık tehlikelerinin asbeste maruz kaldıktan hemen sonra başlaması muhtemel değildir, ancak asbeste maruz kalmanın ilk başladığı andan birkaç yıl sonra, yani uzun süreli maruz kalma sonrasında başlaması muhtemeldir.

 

Asbest İçeren Malzeme

 

Asbest içeren malzemeler, 1940'lardan 1970'lere kadar inşaat patlamasında sıklıkla kullanıldı. İşte yaygın olanlardan bazılarına bir göz atalım:

 

  • Yer karoları
  • Tavan fayansları
  • Yalıtım
  • Kalafat, alçı ve macunlar
  • Çatı kiremitleri
  • Zona kaplama
  • Mastikler
  • Contalar
  • Bazı boyalar
  • Şömine bacaları
  • Duvar kaplama

 

Asbest ayrıca başka parçalar oluşturmak için de kullanılabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

 

  • Otomotiv parçaları (yani debriyajlar ve frenler)
  • Borulama
  • Bazı eskrim malzemeleri
  • Metre kartı desteği

 

Asbestin Azaltılması Hala Gerekli mi?

 

Kesinlikle öyle - esas olarak bir nedenden dolayı gereklidir.

 

Asbest içeren malzemeler, özellikle 1940'lardan 1970'lere kadar zirvede kullanıldığı zamanlarda inşa edilenler olmak üzere birçok evde ve mülkte hala yaygındır. Aslında tahminler, bu dönemde inşa edilen yapıların yaklaşık yüzde 70'inin hala asbest içerdiğini gösteriyor.

 

Asbest Azaltma İçin Kişisel Koruyucu Ekipman

 

Asbest içeren malzemeler rahatsız edildiklerinde ve bunun sonucunda insanlar ve hayvanlar açığa çıkan küçük liflere maruz kaldığında tehlike haline gelir. Bu notta, asbest azaltma uzmanlarını güvende tutmak için gerekli olan çeşitli korumalar vardır. Asbest azaltımı gerçekleştirirken giyilmesi gereken kişisel koruma ekipmana genel bir bakış:

 

  • Tek kullanımlık tulumlar: Asbest kişisel koruyucu giysisi olarak da adlandırılan tek kullanımlık tulumlar, lifleri giysilerinizden ve cildinizden uzak tutmak için asbestin çıkarılması sırasında her zaman giyilmelidir. Bu tek parça tulumlar, liflerin şantiye dışına yayılmasını önlemek için şantiyeden ayrılırken atılmalıdır. Asbest azaltma iş sahalarında, işçiler iş sahasından ayrıldıktan sonra tulumların çıkarılabileceği ve uygun şekilde atılabileceği bir dekontaminasyon alanı kurulmalıdır.
  • Solunum koruması: Asbeste maruz kalmayla ilişkili en büyük sağlık tehdidi akciğer sorunlarıdır. Uygun şekilde test edilmiş solunum maskeleri, azaltma alanlarında son derece önemlidir. Toz maskeleri ve N95 maskeleri, asbest liflerini yeterince filtrelemediğinden asbest azaltma işleri için uygun değildir. Azaltma tesislerinde kullanılan en yaygın solunum cihazları yarım yüz, çift HEPA filtreli kartuşlardır. Bir solunum cihazının güvenli bir şekilde giyilebilmesi için, çalışanların uygunluk testinden geçmesi gerekir.
  • Gözlükler: Asbestli alanlarda havadaki döküntülerden korumak için güvenlik gözlükleri veya koruyucu gözlükler takılmalıdır.
  • Tek kullanımlık eldivenler: Tek kullanımlık tulumlar gibi, tek kullanımlık eldivenler de asbest azaltma sahasından ayrılmadan önce atılmalıdır.
  • Lastik botlar ve iş botları: Bunlar, özellikle patik takılı olmayan bir tulum giyilmediğinde, ayakları ve alt bacakları korumaya yardımcı olur. Lastik çizmelerin güzel yanı, bir günlük çalışmadan sonra yıkanabilmeleri, böylece herhangi bir kalıntı veya asbest lifinden arınmış olmaları ve ertesi gün tekrar kullanılabilmeleridir.
  • Dekontaminasyon istasyonu: Her iş gününden sonra, herhangi bir alet veya ekipman, bir asbest azaltma sahasında kullanımdan sonra yeterince yıkanmalıdır. Bu, çalışanların herhangi bir alanı çapraz kontaminasyona maruz bırakmamasını sağlar. Yeterince temizlenemeyen ekipman uygun şekilde atılmalıdır.

 

Asbestin azaltılması hala çok ihtiyaç duyulan bir şeydir ve müteahhitlerin, müşterileri kadar işlerinde karşılaştıkları sağlık ve güvenlik risklerini anlamaları önemlidir. Bu, müşteriyi asbest içeren malzemeler hakkında eğitmeyi, alternatif prosedürleri tartışmayı ve ardından işçilerin uygun kişisel koruyucu ekipmanı giymesini ve uygun dekontaminasyon protokollerini izlemesini sağlamayı içerir.

 

Kişisel koruyucu ekipman ürün galerimize göz atmak için tıklayın.