Diğer Haberler
ASBEST YÖNETMELİKLERİNİ ANLAMAK: ASBEST ÇIKARMAK İÇİN NE TÜR EKİPMAN VE DONANIM GEREKLİDİR?
ASBEST YÖNETMELİKLERİNİ ANLAMAK: ASBEST ÇIKARMAK İÇİN NE TÜR EKİPMAN VE DONANIM GEREKLİDİR?

80'lerde veya daha önce inşaat sektöründe çalıştıysanız, muhtemelen her türlü uygulama için asbest kullanmışsınızdır. Bina yalıtımlarında sesi engellemeye yardımcı olmuştur, yangına dayanıklılık için bir çözüm olarak kullanılmıştır ve plastik ile çimentoyu daha güçlü hale getirmiştir. Tüm bu olumlu noktalara ek olarak, asbest solunum sistemimiz için son derecede zehirli olmakla birlikte insan sağlığına bir tehdit oluşturmaktadır.

 

Kamu, ticari ve konut binalarında duvar panelleri, tavan, yer karoları, yalıtım ve çatı kiremitleri gibi inşaat malzemelerinde yaygın olarak kullanılan doğal olarak oluşan bir mineraldir.

 

Asbest maruziyetini azaltmak için neler yapılmalıdır?

 

  • Riskleri ve tehlikeleri sürekli olarak değerlendirmek için kişisel maruz kalma izleme ve hava seviyesi testi yapılır. Bu risk değerlendirmesi, gerekli olan kişisel koruyucu ekipman seviyesini belirleyecektir.
  • Potansiyel asbest maruziyeti olan tüm çalışanlara uygun kişisel koruyucu ekipman sağlanır.
  • Düzenlenmiş alanlar oluşturulur ve işçileri bilinen maruziyetlerden korumak için kontroller uygulanır.
  • Maruziyet gerçekleştiğinde işçilerin tıbbi izlemesi mevcuttur.

 

Asbest sökümü için ne tür ekipman ve aletler gereklidir?

 

İşte hızlı bir ipucu, tepeden tırnağa üst düzey kişisel koruyucu ekipman ile korunmadıysanız, yeterli asbest korumanız yok demektir. Havadaki asbest liflerinin en düşük seviyelerine yıllarca maruz kalma, göğüs veya karın (kalp dahil) astarını etkileyen bir kanser türü olan mezotelyoma da dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık durumuyla ilişkilendirilmiştir. Onlarca yıldır bu maruziyet ciddiye alınmamıştır, çünkü mezotelyoma semptomları tipik olarak maruziyetten yaklaşık 10-50 yıl sonra ortaya çıkar. Bunu bir saniyeliğine düşün. Bugün yaptığınız iş, önümüzdeki birkaç on yılda kansere yol açabilir.

 

Yönetmelikler, asbest veya asbest içeren malzemelerle çalışırken aşağıdaki koruyucu donanım türlerini zorunlu kılar:

 

Solunum Cihazları

 

Asbestin azaltılması ve çıkarılmasıyla, inşaat işlerinde tipik olarak kullanılan kağıt veya kumaş yüz ve toz maskeleri yeterli olmaz. Bunun yerine, işçiler asbest çalışması için derecelendirilmiş bir solunum cihazı kullanmalıdır. Solunum cihazı, ağzınızı ve burnunuzu kapatan, liflerin ve diğer partiküllerin hava yollarına girmesini önleyen bir hava temizleme cihazıdır.

 

Gerekli olan asgari miktar, tipik olarak ağız ve burun için bir kaplamadan ve yüzün her iki yanında çift kartuşlu solunum cihazlarından oluşan yarım yüz solunum cihazıdır.

 

Bir solunum cihazı takarken, ağız ve burnun boşluk kalmayacak şekilde tamamen kapatıldığından emin olun.

 

Göz Koruması

 

Tam yüz maskesi kullanırken genellikle gözlük takılır. Ancak, yarım yüz maskesi kullanıyorsanız ayrıca ayrı koruyucu gözlük takmalısınız. Bu, yalnızca asbest liflerinin gözünüze girmesini engellemek için değil, aynı zamanda diğer potansiyel olarak tehlikeli parçacıkların da girmesini önlemek içindir. Unutmayın, asbest genellikle çürümüş ahşap veya kırılgan metaller gibi risk oluşturabilecek diğer malzemelerin yanında veya yakınında bulunur. Güvenlik gözlükleri, gözlerinizi asbest liflerinden korumak için en iyi seçenektir.

 

Sadece çalışırken değil, asbestli bir çalışma alanında her zaman göz koruması kullanın.

 

Tek Kullanımlık Tulumlar

 

Asbest lifleri çok küçük olduğundan, normal giysi ipliklerinize girme ve daha sonra solunarak aracınızın veya evinizin başka bir yerinde birikme riski vardır. Bu nedenle, asbestin azaltılması ve uzaklaştırılması için tek kullanımlık tulumların giyilmesi zorunludur.

 

Liflerin boynunuza düşmesini veya çizmelerinizden içeri sızmasını önlemek için başlıklı ve ayak bölümleri olan tek kullanımlık tulumları arayın. Bilekleri lastikli tüm vücudu saran tulumlar, herhangi bir lif veya parçacığın kollarınıza girmesini önlediğinden en iyi seçenektir.

 

Karmaşık asbest işleri için, bazı uzmanlar aynı anda iki tek kullanımlık tulum giymeyi tavsiye ediyor. Bu uygulamanın arkasındaki fikir, tulumları çıkarırken asbest lifinin giysilerinize bulaşmasını önlemektir. Üst katman (çalışma katmanı) asbest lifleriyle kaplanacaktır. Bu tabakayı çıkardığınızda, bu liflerin bir kısmı düşecek. Bu lifler ikinci katmanda sona erecek. Artık ikinci katmanı çok az veya hiç fiber transferi olmadan çıkarabilmelisiniz.

 

Çift kat yöntemi, takım elbiselerin içindeki ısıyı artırıp çalışma koşullarını daha rahatsız hale getiriyor ancak asbest liflerinin günün sonunda üzerinizden ayrılmasını önlemede önemli bir fark yaratıyor.

 

İş seansını bitirdiğinizde, tulumları yerinde çıkarın ve uygun şekilde imha edilmeleri için özel bir asbest temizleme torbasına koyun.

 

Lastik Çizme

 

Lastik çizmeler, asbest liflerinin ayakkabınıza ve çizme kumaşınıza, ayakkabı bağcıklarınıza ve benzerlerine yapışmasını önledikleri için bazı alanlarda zorunlu olsa bile şiddetle tavsiye edilir. Ayrıca iş sonunda yıkanabilirler, bu nedenle tek kullanımlık botlara göre daha çevre dostu ve uygun maliyetlidirler. Herhangi bir şantiyede olduğu gibi, parmakları kırık asbest parçaları veya ahşap çerçeveler gibi düşen malzemelere karşı korumak için çelik burunlu botlar önerilir.

 

Tek Kullanımlık Eldivenler

 

Eldivenler yalnızca asbest liflerinin cildinize işlemesini engellemekle kalmaz, aynı zamanda keskin nesneler, çıkıntılı kıymıklar vb. gibi inşaattaki olağan tehlikelere karşı da koruma sağlar. Astarlı kumaş eldivenler kabul edilebilir, ancak kauçuk veya PVC eldivenler daha iyi bir malzemedir çünkü seans sonunda daha kolay yıkanarak temizlenirler.

 

Diğer tek kullanımlık ekipmanlarda olduğu gibi, eldivenlerinizi sahada çıkardığınızdan ve belirlenmiş bir asbest atık alanına/kutusuna attığınızdan emin olun.

 

Dekontaminasyon Ekipmanı

 

Asbest, herhangi bir özel dekontaminasyon ekipmanı gerektirmez. Genellikle, sprey başlıklı güçlü bir su hortumu, bir seansın sonunda aletleri, botları ve eldivenleri yıkamak için işe yarar.

 

Kişisel koruyucu ekipman ürün galerimize göz atmak için tıklayın.