Diğer Haberler
Uygun Pil Bakımı ve Kontrolü Çalışma Sahası Güvenliği İçin Neden Önemlidir?
Uygun Pil Bakımı ve Kontrolü Çalışma Sahası Güvenliği İçin Neden Önemlidir?

Taşınabilir elektronik cihazlar ve el tipi makineler, ister daha küçük 9 voltluk, ister daha büyük 24 voltluk bir paket olsun, tipik olarak pillerle çalışır. Üretim katında forklift, radyo veya elektrikli testere gibi birden fazla yerde ihtiyaç duyulan ekipmanlar gereklidir. Ancak, sık şarj, temizlik ve bakım yapılmadığında piller paslanabilir veya işlevselliğini kaybedebilir, üretkenliği ve işçi güvenliğini ciddi şekilde engelleyebilir.

 

Örneğin, kablosuz telsizler, iş arkadaşları, yöneticiler ve işverenlerle sık sık iletişim kurması gereken çalışanlar için hayati öneme sahiptir. Bir hata çalışma sahasında ani bir tehlikeye neden olursa, işçiler diğerlerini olay yerinde uyarabilmelidir. Ancak düşük performans gösteren bir pil, telsizin sinyal kaybetmesine veya tamamen arızalanmasına neden olarak hayatları tehlikeye atabilir.

 

Ayrıca, bir makine kullanım sırasında bitmiş bir pil nedeniyle beklenmedik bir şekilde kapanırsa, çalışanlar ciddi risk altında olabilir. İşçiler, gerektiğinde çalışması için bir alete periyodik olarak ek baskı veya kuvvet uygulamalıdır. Bir pil ölürse, o sırada vücut ağırlığını kullanan işçiler, aniden öne doğru iten statik enerji nedeniyle keskin nesneler üzerinde dengelerini kaybedebilir veya kendilerini yaralayabilir.

 

İşyerinde çalışanların güvenliğini sağlamak için, işverenlerin koruyucu pil bakımı önermesi önemlidir. Pillerin tam işlevi desteklemek ve tehlikeleri ortadan kaldırmak için nasıl saklanması ve kullanılması gerektiği aşağıda açıklanmıştır.

 

Pil Bakımı ve Kontrolü İçin Temel Kurallar

 

1. Pilleri güvenli sıcaklıklarda saklayın

 

Piller kullanılmadığı zamanlarda tesisin iklim kontrollü alanlarında tutulmalıdır. Optimum pil depolama sıcaklıkları 68 ila 86 derece Fahrenheit arasında değişir. Ek olarak, uygun hava akışının sağlanması ve toz, kirletici maddeler ve diğer hava parçacıklarının birikmesini önlemek için pillerin tutulduğu oda iyi havalandırılmalıdır.

 

2. Bakım için belirlenmiş bir alana sahip olun

 

Akü bakımı için belirli bir alan belirlemek, kazaları önlemede proaktif bir önlemdir. Koruyucu giysiler, uygun şekilde yalıtılmış aletler, bir yıkama istasyonu, nötralize edici solüsyon, uygun havalandırma ve manevra alanı bulunan bir alan temin edin.

 

3. Rutin denetimler yapın

 

Şarj ayarlarının ve voltaj kapasitesinin düzenli olarak ölçülmesi gerekir. Belirli pillerdeki elektrolit seviyelerini korumak için damıtılmış su eklemek, pil asidinin çalışma aralığında kalmasını sağlamanın önemli bir parçasıdır. Ayrıca, teknisyenler pili sık sayaç okumalarıyla test ederek pillerin ne kadar iyi performans gösterdiğini ve mevcut koşullarını tahmin edebilir. Zamanla, akü asidinin diğer akülere veya ekipmanlara dökülmesi ve korozyona neden olması kolaydır. Bununla birlikte, pil hücrelerinin yerçekimi ve voltajı kontrol edilerek asit seviyeleri ile ilgili herhangi bir sorun hızlı bir şekilde tespit edilebilir.

 

4. Şarj seviyelerini anlayın

 

Çok uzun süre şarj etmek veya boşaltmak pillerin çevrim ömrünü azaltabilir, bu da ROI'yi düşürür ve pil bileşenlerinin daha hızlı bozulmasına yol açar. Ortalama bir endüstriyel pil, kabaca 1.500 döngü için iyidir.

 

Daha yeni pillerin şarj edilmesi daha uzun sürebilir veya gerçekten maksimum kapasiteye ulaşmadan önce ek döngüler gerektirebilir, bu nedenle teknisyenler, ilk birkaç gün boyunca aşırı dengeleme yapmadıklarından ve çok fazla şarj olmadıklarından emin olmalıdırlar.

 

5. Düzenli olarak temizleyin

 

Asit dökülmesi ve aşırı deşarj, pilin bozulmasına neden olabilir. Asit birbirine bağlanıp pili aşındırdığı için pilin tam şarja ulaşması için daha fazla enerji gerekir. Bu arada, asit oldukça iletkendir ve pilin kendi kendine deşarj olmasına neden olur. Piller birkaç ayda bir su ve kabartma tozu ile temizlenmelidir. Ancak işçiler, daha hızlı kurutmayı kolaylaştırmak için ısı kaynaklı kurutucular veya cihazlar kullanmamalıdır.

 

6. Uygun göz koruması ve eldiven giyin

 

Bir pilin bakımını yaparken veya test ederken koruyucu gözlük ve eldiven takmak zorunludur. Akü elektrolitindeki sülfürik asit iş giysilerinizi mahvedebilir, cildinizi yakabilir ve gözlerinize zarar verebilir. Pilin elektroliti cildinizle temas ederse, bölgeyi hemen yıkayın ve suyla temizleyin. Gözle asit teması olan bir durumda, gözleri 15 dakika boyunca suyla yıkayın, ardından hemen tıbbi yardım isteyin.

 

7. Yangın veya kıvılcım kaynaklarını ortadan kaldırın 

 

Piller hidrojen ve oksijen gazları üretir. Bu nedenle, bir aküye herhangi bir bakım yaptığınızda, tek bir kıvılcım veya alevin bu gazları tutuşturabileceğini ve akünün patlayabileceğini unutmayın. Kıvılcımları önlemek için kelepçeleri takmadan veya çıkarmadan önce dikkatli olun, çevrenize karşı dikkatli olun ve her zaman test ekipmanını kapatın.

 

Optimal pil kapasitesinin günlük operasyonlar için ne kadar önemli olduğunun farkına varan işverenler, çalışanların önlenebilir pil hatalarından korunmasını sağlarken ROI'lerini artırmaya yardımcı olabilir. Pil bakımı ve kontrolü geliştikçe, çalışanlar daha güvenli ve iş akışlarına daha uygun ekipman kullanmaktan faydalanır.

 

Kişisel koruyucu ekipmanlarımıza göz atmak için tıklayın.