Diğer Haberler
GÖZ YARALANMASI İÇİN İLK YARDIM KILAVUZU
GÖZ YARALANMASI İÇİN İLK YARDIM KILAVUZU

Her yıl işyerlerinde 50.000'e yakın göz yaralanması meydana geliyor ve bunların yüzde 60'ı inşaat, madencilik, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde çalışıyor.

 

Göz yaralanmasının önlenmesi öncelik olsa da, bir göz yaralanması olması durumunda, aşağıdaki ilk yardım kılavuzu, bakım sağlamanıza veya yaralanmanın boyutunu en aza indirmenize yardımcı olabilir.

 

Göz Yaralanmalarında İlk Yardım:

 

İlk yardım tedavisi göz yaralanmalarının tipine bağlı olmakla birlikte, evrensel olarak uygulanan birkaç kural vardır.

 

Hastalar veya ilk yardım görevlileri, gözü bandajlarken yaralı göze veya herhangi bir kontak lense dokunmamalı, gözü ovmamalı, göze giren cisimleri çıkarmamalı veya basınç uygulamamalıdır.

 

Gömülü nesneler:

 

Birinin gözünde yabancı bir cisim varsa, cismin kendi kendine çıkıp çıkmayacağını görmek için birkaç kez göz kırpılması önerilir. Birkaç denemeden sonra hala oradaysa, gözün çizilmesini önlemek için denemeyi bırakın.

 

Gözün beyaz kısmında cismin görünüp görünmediğini kontrol edin. Açıkça görünmüyorsa veya gözün renkli kısmının üzerindeyse, nesneyi çıkarmaya çalışmayın.

 

Çizikler:

 

Çizilmiş bir gözü tedavi etmek için, tüm tozları veya gevşek parçacıkları temiz su veya steril tuzlu su ile yıkayın ve daha fazla hasarı önlemek için gözü kapalı tutun. Alternatif olarak, bir göz siperliği kullanın. Çiziğin ciddiyetine bağlı olarak bir doktora görünmek isteyebilirsiniz.

 

Delinmeler:

 

Siz veya bir başkasının gözü delindiyse hemen bir ambulans çağırın.

 

Ardından yaralı gözün üstüne ve altına kalın pedler yerleştirin veya daha fazla hasarı önlemek için bir kağıt bardakla kapatın.

 

Kimyasal yanıklar :

 

Sizin veya bir iş arkadaşınızın gözüne asit, kostik veya böcek ilacı gibi kimyasallar bulaşırsa, anında kızarıklık, batma veya yanma olup olmadığına bakılmaksızın en az 15 ila 20 dakika boyunca temiz, akan su ile yıkanması çok önemlidir. .

 

Bu, başınızı musluğun altına koyarak veya otomatik göz yıkama istasyonları kullanılarak yapılabilir .

 

Ardından, herhangi bir ilk yardım talimatı için kutunun üzerindeki etiketi okuyun ve doktor için saklayın.

 

Son olarak, yaralı gözün üzerine bir göz pedi veya hafif, temiz pansuman yerleştirin ve ambulansın çağrıldığından emin olun. Herhangi bir sağlık personelinin gözüne tam olarak ne tür bir madde bulaştığını ve şu ana kadar ne yaptığınızı bildiğinden emin olun.

 

Kaynak flaşları:

 

Elektrik kaynağından üretilen UV ışığı, 'kaynakçı flaşı' veya 'ark gözü' olarak bilinen ağrılı yanıklara neden olabilir .

 

Flaş yanığından şüpheleniyorsanız veya bulanık görme, parlama veya göz kamaşması yaşıyorsanız, gözünüzü kapatmalı ve acil tıbbi yardım almalısınız.

 

Dumana maruz kalma:

 

Dumana maruz kalmak göz tahrişine ve yanmaya neden olabilir. Dumana maruz kalan gözlerin steril tuzlu su veya soğuk musluk suyuyla yıkanmasını ve gerekirse tıbbi yardım alınmasını önerilir.

 

Bir göz güvenliği programına sahip olmanın önemi:

 

İşçilerin göz yaralanması riski altında olduğu her yerde bir göz güvenliği programı başlatılmalıdır. Bu programın amacı, kontrol hiyerarşisini kullanarak tehlikeleri ortadan kaldırarak veya kontrol ederek ve gerektiğinde kişisel koruyucu ekipman giydirerek çalışanların gözlerini korumak olmalıdır. Binanın düzeni ve süreçlerinin yanı sıra çalışma koşullarının kritik bir incelemesini içermelidir.

 

Kimyasalların bulunduğu, stratejik yerlerde otomatik göz yıkama şişeleri bulunmalıdır, çünkü yaralı bir kişinin başka bir yere ilk yardım alması için taşınmasındaki herhangi bir gecikme, işçinin görüşünü kurtarmak veya kaybetmek arasındaki fark anlamına gelebilir.

 

Bir ilk yardım risk değerlendirmesi , doğru ekipmanın, yerleşim düzeninin ve bilginin yerinde olmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

 

Ayrıca, her işletmenin, içeriğinin bir risk değerlendirmesine dayalı olması gereken en az bir ilk yardım çantasına sahip olması gerekir.

 

Göz güvenliği için kişisel koruyucu ekipman

 

Kişisel koruyucu ekipman, kontrol hiyerarşisinin en altında yer alırken, kritik son savunma hattıdır ve uygun şekilde seçilmeli, ayrı ayrı takılmalı ve işçiler doğru kullanım ve bakım konusunda eğitilmelidir. Tipik göz güvenliği ekipmanları güvenlik gözlüklerini, gözlükleri, başlıkları, yüz siperlikleri ve kaskları içerir.

 

Göz koruyucu ürünlerimize göz atmak için tıklayın.