Diğer Haberler
Operatörler için Vinç Kaldırma Güvenliğinin Temelleri
Operatörler için Vinç Kaldırma Güvenliğinin Temelleri

İnşaat şirketleri, iş için gerekli görevleri tamamlamak için genellikle vinçlere güvenir. Operatör ve ekibin bir projeyi etkin bir şekilde yönetebilmesi için doğru çalışma ve vinçli kaldırma güvenliği çok önemlidir.

 

Vinçli kaldırıcılar büyük ekipman parçalarıdır ve yapıları diğer inşaat araçlarına veya makinelerine benzemez. Önemli bir risk oluştururlar, uygunsuz ve önlem alınmadan çalıştırılırlarsa son derece tehlikeli olabilirler. Operatörler güvenlik önlemlerine uymadığında ekip üyeleri yaralanabilir.

 

Neyse ki, güvenlik kuralları ve düzenlemeleri, herkesin vinçli bir asansörün etrafında güvende hissedebilmesi için yürürlüktedir. İşte temel bilgiler.

 

1. Vinç Kaldırma Öncesi Kontrolünü Tamamlayın

 

Bir kaldırma işleminden önce, operatör vincin kapsamlı bir incelemesini tamamlamalıdır. Bu, genellikle ekipmanın çalışmasının güvenli olduğundan emin olmak için her vardiyadan önce yapılır. Muayene sırasında fark edilmeyen hususlar kaza riskini artırmaktadır. Bir kontrol listesi oluşturmak veya bir üretici el kitabını iki kez kontrol etmek, operatörün her şeyi dikkatlice incelemesine yardımcı olabilir.

 

Bir operatörün kontrol edebileceği öğeler şunları içerir:

 

  • Sıvı seviyeleri
  • Tekerlekler ve lastik basıncı
  • Kontroller
  • Direksiyon
  • Hidrolik sistem
  • Kablolar ve kablolama
  • Gevşek veya eksik parçalar

 

Bir operatörün kontrol edebileceği başka birçok şey vardır. Makinede herhangi bir arıza varsa, düzeltilene kadar hizmet dışı bırakılmalıdır.

 

2. Tabanın Temiz Olduğundan Emin Olun

 

Bir inşaat alanında, vinç operatörüne ek olarak genellikle birçok başka kişi de çalışır. Operatör, bir kaldırma işlemini tamamlamadan önce, aşağıda başka hiçbir işçi veya engel bulunmadığından emin olmak için tabanı ve vincin çevresini kontrol etmelidir.

 

Tabanı ve çevreyi temizlemek, hasar ve yaralanma olasılığını azaltır. Bir vinç asansörü bazen devrilebilir, ancak bir operatör çalışırken her şeyi ve herkesi uzak tutarsa, yaralanma riski azalır.

 

3. Kişisel Koruyucu Ekipman Giyin

 

Bir vinçli asansörün operatörleri kişisel koruyucu ekipman kullanmalıdır. Bu yapılacak basit bir şeydir, ancak operatörün güvenliği için hayati önem taşır. En ufak bir çarpma bile birinin dengesini kaybetmesine neden olabilir ve bu da onları düşme riskine sokar. Kemerler hayat kurtarabilir.

 

Ek olarak, asansör operatörü bir şeye ulaşmak için platformun dış kenarlarına tırmanmak isteyebilir. Bu son derece tehlikeli olabilir, ve bu yüzden emniyet kemeri takmak gereklidir.

 

4. Ağırlık Kapasitesinde veya Altında Kalın

 

Vinçli asansörlerin hepsinin kendi ağırlık kapasitesi vardır. Sınıra bağlı kalmak, operatörün güvende olmasını sağlar. Ana kaldırma tehlikelerinden biri, insanların çok ağır bir şeyi kaldırmasıdır. Bu, vincin devrilmesine neden olur.

 

Her zaman ağırlık kapasitesinin altında kalmak en iyisidir. Vinç kaldırma yüksekliği arttıkça, makine daha az dengeli hale gelir ve kaldırabileceğinden daha fazla ağırlık eklenirse bu denge daha da azalır.

 

Tehlikelere karşı koruma sağlayan iş ayakkabısı, iş kıyafeti, yüz koruması, yüz siperlikleri, emniyet kemerleri ve daha fazlası için ürün galerimize göz atın.