Diğer Haberler
Sıcak ve Nemli Ortamlarda Giyilen KKD'nin Getirdiği Isı Stresi
Sıcak ve Nemli Ortamlarda Giyilen KKD'nin Getirdiği Isı Stresi

Isı stresi, kişisel koruyucu ekipman (KKD) kullanan sağlık çalışanlarının ve işverenlerinin, belirtileri tanımak ve yükü nasıl hafifletecekleri konusunda bilgi sahibi olmak için farkında olmaları gereken bir başka potansiyel stres faktörüdür.

 

Sıcak ve Potansiyel Olarak Nemli Ortamlarda Solunum Cihazı ve Diğer KKD Kullanımı.

 

Sıcak ve nemli ortamlarda çalışan sağlık çalışanları genellikle solunum cihazları da dahil olmak üzere tam kapsamlı KKD giymelidir. Hastanenin veya diğer sağlık sistemlerinin kaynaklarını zorlayan afetlere müdahale ederken, sağlık çalışanlarının uzun süre KKD giymesi gerekebilir. Uzun süreli KKD kullanımı, kullanıcının fizyolojik yükünü, genellikle solunum stresi ve ısı stresi şeklinde artırır. Sağlık çalışanlarının çoğu, çalışma alanını rahat tutmak için çevresel kontrollerin olduğu kapalı bir ortamda (hastane, klinik) çalışmalarını yürütse de, acil veya pandemik durumlar, bir çevre kontrol sistemleri oluşturup sürdüremeyen sahra hastanelerinin hızlı inşasını gerektirebilir. Bu koşullar altında, çevredeki ortam, rahatsızlığa neden olacak veya bina sakinleri (hem sağlık çalışanları hem de hastalar) için tehlikeli hale gelecek kadar yüksek ısı ve nem seviyelerine ulaşabilir.

 

  • Çalışanların giymesi gereken KKD ne kadar fazla kapsayıcı olursa, ısı stresi ve fizyolojik zorlanma yaşama riskleri de o kadar yüksek olur.
  • Sağlık çalışanı sıvıları içerek rehidrate etme fırsatına sahip değilse, ter kaybı kan hacminde azalmaya katkıda bulunabilir ve bu da düşük kan basıncına ve baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesine ek olarak, çekirdek vücut ısısı artabilir ve bu da başka semptomlara yol açabilir. Sağlık çalışanı rehidratasyon yapamadan “güç vermeye” devam ederse, telafi edemeyebilir ve kolayca ısı yaralanmasına dönüşebilir.

 

Isı Stresi ve Fizyolojik Gerilmenin Belirtileri

 

  • Susuzluk (susuzluğun hidrasyon durumunun güvenilir bir göstergesi olmadığını unutmayın)
  • Baş ağrısı
  • Güçlü bir kokuya sahip koyu sarı renkli idrar (dehidrasyon seviyesinin bir göstergesi için idrar renk şemasıyla karşılaştırın)
  • Kızarmış cilt
  • Ağır terleme
  • Yorgunluk (ısı bitkinliği)
  • Vücut ısısında artış
  • Baş dönmesi veya yönelim kaybı
  • Azalan bilişsel işlev (azalmış durumsal farkındalık, zayıf muhakeme)
  • Kayma, takılma ve düşme riskinde artışa yol açan denge kaybı
  • Sersemlik veya baş dönmesi semptomlarıyla birlikte dik dururken ısı senkopu (geçici dolaşım yetmezliği).

 

Kontrolü Elinize Alın – Isı Stresini Nasıl Önleyebilirsiniz?

 

Isı stresinin etkilerini kontrol etmek için Beta İş Güvenliği size şunları önerir:

 

  • Sıcakta geçen süreyi sınırlayın ve/veya serin bir ortamda geçirilen iyileşme süresini artırın.
  • Kapsüllü KKD kullanırken sağlık hizmeti ortamı gibi atipik yerlerde bulunabilecek ısı stresi konusunda denetçileri ve çalışanları eğitin.
  • Fizyolojik ısı geriliminin belirti ve semptomları için çalışanların birbirlerini gözlemlediği bir arkadaşlık sistemi uygulayın.
  • Çalışma alanının yakınında yeterli miktarda soğuk (15⁰C veya 59⁰F) su sağlayın ve çalışanları sık sık su içmeye teşvik edin. Çalışanların bol terleme eşliğinde sıcak bir ortamda 90 dakikadan fazla sürekli çalışması durumunda, hiponatremi veya diğer elektrolit dengesizliklerini önlemek için soğuk (15⁰C veya 59⁰F) dengeli karbonhidrat/elektrolit içecekler sağlanmalıdır.
  • Hava durumu servisi bir ısı dalgasının meydana gelebileceğini tahmin ettiğinde bir ısı uyarı programı uygulayın.

 

Maruziyeti Önlemek için KKD'yi Giyme ve Çıkarma

 

Olası bir kendi kendine kontaminasyonu önlemek için, çalışanlar özellikle KKD'yi giyerken ve çıkarırken sağlıklı kalmalı ve odaklanmalıdır. KKD'nizin herhangi bir yüzeyi kullanım sırasında kirlenebilir ve potansiyel bir maruz kalma kaynağı olabilir. Isıya maruz kalmanın bilişi etkileyebileceği gerçeği göz önüne alındığında, KKD takım değiştirme prosedürü sırasında istemeden kendi kendine kirlenme olasılığı daha yüksek olabilecek işçiler üzerindeki ısı baskısını sınırlamak önemlidir. Bu özellikle önemlidir, çünkü ısıya maruz kalmayı sınırlamak için iş molalarında bir artış olabilir, böylece tekrarlanan takım değiştirme prosedürleri sırasında kendi kendine kontaminasyon şansı artar.

 

El hijyeni, herhangi bir bulaşıcı hastalığın yayılmasını önlemede önemli bir adımdır. Çalışanlar, kullanımdan sonra yeterli el hijyenini tamamlama ihtiyacını karşılamalı, özellikle eldivenler olmak üzere, herhangi bir KKD'yi çıkardıktan sonra el hijyeni yapmalıdır.

 

Özetlemek gerekirse, Farkında Olarak Hazırlanın – Isı Stresinin İşaret ve Belirtilerini Tanıyın

 

Süpervizörler, ısı stresinin belirti ve semptomlarını tanımak için eğitilmelidir. Çalışanlar ayrıca kendi sağlık koşullarının farkında olmalı ve kişisel sağlık ve güvenlik için ne zaman mola vermeleri gerektiğinin sınırlarını bilmeye teşvik edilmelidir. Yüksek ısı veya nem seviyelerine sahip ortamlarda çalışırken, bir dinlenme alanını ziyaret etmek ve acil çalışmadan ve KKD'nin rahatsızlıklarından uzaklaşmak için planlı molalar (mümkünse koşullar göz önüne alındığında) gibi önleyici tedbirler almak önemlidir.. Mola sırasında sağlık çalışanları ya soğuk su ya da dengeli karbonhidrat/elektrolit “spor” içeceği ile sıvı almalı, besleyici yiyecekler yemeli ve çalışmaya devam etmeden önce klimalı bir alanda serinlemek için yeterli zaman ayırmalıdır. Yeterli dinlenme, yiyecek, sıcak ortamdan uzaklaştırma (veya rahatlama için KKD'yi çıkarma) ve hidrasyon olmadan, yorgunluk ortaya çıkabilir ve bir ısı yaralanması veya hastalık olasılığını artırabilir.

Doğru kişisel koruyucu ekipman ile ısı stresinin önüne geçmek için ürün galerimize göz atın veya bize ulaşın.