Diğer Haberler
Solunum Koruma Kontrol Listesi: Solunum Cihazı Kullanmadan Önce Neler Gereklidir?
Solunum Koruma Kontrol Listesi: Solunum Cihazı Kullanmadan Önce Neler Gereklidir?

 

İşverenler solunum cihazı kullanımı için bir solunum koruma programı geliştirmeli ve uygulamalıdır. Bu gereklilikler kurallar çerçevesinde belirlenmiştir.

 

Tehlikeli ortamlarda, çalışanları zararlı maddelerden, atmosferlerden ve kirleticilerden korumak için solunum ekipmanı gereklidir.

 

Bu yazıda, bir işçinin solunum cihazı kullanabilmesi için karşılanması zorunlu gereklilikleri ele alacağız.

 

Solunum Koruma Programı

 

Bir işveren önce yazılı bir solunum koruma programı geliştirmeli ve uygulamalıdır. Bu program, solunum cihazı seçim sürecini, tıbbi değerlendirmeleri, uygunluk testini, kullanım, bakım ve prosedürlerini, eğitimi ve programın etkinliğini değerlendirme prosedürlerini içermelidir.

 

Solunum Cihazı Seçimi

 

Bir solunum cihazı seçmeden önce, maruz kalma türünü ve miktarını belirlemek için bir maruz kalma değerlendirmesi yapmak önemlidir. İşverenler daha sonra tanımlanan tehlikelere göre solunum cihazlarını seçmelidir.

 

Bir örnek;

 

Hayatta kalmak ve sağlığınızı korumak için tehlikeli atmosferlerde, tam yüz maskesi, basınçlı talepli bağımsız solunum cihazı veya yüz maskesi ve basınçlı talepli hava beslemeli respiratörden oluşan yardımcı bağımsız hava beslemeli respiratör kullanılmalıdır.

 

Tıbbi Değerlendirmeler

 

Bir solunum cihazı takmak fiziksel olarak zorlayıcı olabilir. Bu nedenle, bir solunum cihazı kullanmadan önce, bir çalışanın bir doktor veya başka bir lisanslı sağlık uzmanı tarafından tıbbi olarak temizlenmiş olması gerekir. Çalışanların tıbbi bir anketi yanıtlamaları gerekmektedir. Sorular, bir çalışanın sağlık geçmişi ve bir çalışanın güvenlik solunum cihazını takmasının gerekli olduğu görevle ilgilidir. Çalışanların ayrıca nihai karar verilmeden önce ek bilgi vermeleri gerekmektedir. Ek bilgiler şunları içerir:

 

  • Solunum cihazının tipi ve ağırlığı
  • Süre/sıklık
  • Beklenen fiziksel çalışma eforu
  • Aşırı sıcaklık ve nem

 

Bu tamamlandığında doktor, çalışanın fiziksel olarak solunum cihazı takmaya uygun olup olmadığını belirleyecektir.

 

Uyum Testi

 

Herhangi bir çalışan solunum cihazı takmadan önce uygunluk testi de gereklidir. Çalışanlar aynı marka, model, stil ve boyuttaki solunum cihazı ile uygunluk testinden geçirilmelidir. Sıkı oturan bir yüz maskesi kullanan çalışanlar, uygun bir uyum testinden geçmelidir. Atmosfer sağlayan respiratörler ve sıkı oturan PAPR'ler, negatif basınç modunda niceliksel veya niteliksel testlerle uygunluk testinden geçirilmelidir. Çalışanlar daha sonra yıllık olarak veya solunum cihazında bir değişiklik olursa yeniden test edilmelidir.

 

Bakım ve Onarım

 

Bir işveren olarak, tüm solunum cihazlarının temizlendiğinden, onarıldığından ve denetlendiğinden emin olmanız gerekir. Bir çalışana solunum cihazı atandığında, solunum cihazı mümkün olduğunca sık temizlenmelidir. Aynı solunum cihazı birden fazla çalışan tarafından kullanılıyorsa her kullanımdan sonra temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Solunum cihazlarını kirleticilerden, tozdan, güneş ışığından ve diğer zararlı koşullardan uzak bir alanda saklayın. Ayrıca, her kullanımdan önce ve temizlik sırasında her solunum cihazı üzerinde incelemeler yapılmalıdır. Bir kusur tespit edilirse, solunum cihazı derhal çıkarılmalıdır.

 

Eğitim

 

Tüm çalışanlar solunum cihazı takmadan önce eğitilmelidir. Eğitim kapsamlı, anlaşılır olmalı ve her yıl tekrarlanmalıdır. Bu eğitim şunları içermelidir:

 

  • Solunum cihazının sınırlamaları ve yetenekleri
  • Acil durumlarda solunum cihazı kullanımı
  • Solunum cihazlarının gerekli olmasının nedenleri
  • Uygun uyum nedenleri 
  • Muayene ve kullanım
  • Solunum contaları nasıl kontrol edilir
  • Bakım ve depolama prosedürleri

 

Beta İş Güvenliği Şirketinin solunum koruması hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Biz Türkiye’nin en iyi iş güvenliği ve kişisel koruyucu ekipman sağlayıcılarından biriyiz. Çalışanlarınızı ve sizi önemsiyoruz.

 

İş güvenliğiniz için, bizi ve ürün galerimizi çevrimiçi ziyaret edin veya bugün (0212) 220 74 42 numaralı telefondan bizi arayarak bir uzmanımızla görüşün.

 

Solunum koruyucularımıza göz atmak için tıklayın.