Diğer Haberler
Enfeksiyon önleme, kontrol ve sağlık çalışanlarının güvenliği ve refahı çerçevesinde kişisel koruyucu ekipman
Enfeksiyon önleme, kontrol ve sağlık çalışanlarının güvenliği ve refahı çerçevesinde kişisel koruyucu ekipman

Sağlık hizmeti ortamlarında virüs bulaşmasını önlemek için “kontroller” olarak adlandırılan prosedürler ve protokollerin uygulanması gerekir. Bunlar idari kontroller, çevre ve mühendislik kontrolleri ve kişisel koruyucu ekipmandır. Kişisel koruyucu ekipman, bulaşmayı önlemek için kullanılan en görünür kontrol olsa da, idari ve mühendislik kontrolleri (bariyer bakımı ve iş organizasyonu, su ve sanitasyon, el hijyeni altyapısı, atık yönetimi ve havalandırma gibi tesisler) ile birlikte kullanılmalıdır. Kişisel koruyucu ekipman doğru seçilmeli ve güvenli bir şekilde kullanılmalıdır; kişisel koruyucu ekipman giyildiğinde, çıkarıldığında veya dezenfekte edildiğinde güvenlik endişeleri özellikle önemlidir.

 

Enfeksiyonların önlenmesinde sağlık çalışanlarının uygulamaları da aynı derecede önemlidir. Standart önlemler, tüm hastaların bakımında asgari olarak kullanılması gereken temel önlemlerdir. Hem sağlık çalışanlarını korumak hem de enfeksiyonların diğer hastalara yayılmasını önlemek için tasarlanmıştır. Erken belirtiler nonspesifik olduğundan, filovirüs enfeksiyonu olan hastaları belirlemek her zaman mümkün değildir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının tanıları ne olursa olsun tüm hastalarda standart önlemleri tutarlı bir şekilde uygulamaları önemlidir. Bu önlemlere sıkı sıkıya bağlı kalmak, salgınların kontrolü için çok önemlidir.

 

Sağlık çalışanlarının güvenliği ve esenliği

 

El hijyeni ve uygun kişisel koruyucu ekipman için olanaklar sağlamak da dahil olmak üzere işyerinde sağlık çalışanlarının sağlığını ve esenliğini korumak bir önceliktir ve politika yapıcıların, işverenlerin ve yöneticilerin sorumluluğundadır. Yapılması gereken adımlar aşağıda özetlenmiştir.

 

  • İşyerinin risk değerlendirmesi, işveren tarafından atanan yetkin IPC uzmanları tarafından yapılmalıdır.
  • Risk altındaki tüm sağlık çalışanlarına riskle orantılı yeterli, etkili ve sürdürülebilir koruyucu önlemler sağlanmalıdır.
  • Sağlık çalışanları, tutarlı ve doğru kullanıldıklarında karşılaşabilecekleri riskler ve kişisel koruyucu ekipmanın hafifletici etkileri konusunda bilgilendirilmelidir. Tüm kontrol önlemlerine uyulması sağlık çalışanının sorumluluğundadır.
  • Politika yapıcılar ve yöneticiler, koruma önlemlerinin benimsenmesini sağlamak ve uyumluluğu en üst düzeye çıkarmak için iklim koşulları ve kültürel normlar gibi konuları dikkate almalıdır.
  • Önerilen kişisel koruyucu ekipmanlar mevcut ve sağlık çalışanları tarafından erişilebilir olmalıdır. Sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman kullanımı konusunda yeterince eğitilmesi gerekir; tazeleme eğitimi mevcut olmalıdır.
  • EVH semptomları olan tüm sağlık çalışanları acil tıbbi yardım almalıdır. Meslektaşlarına enfeksiyon bulaştırmamak için çalışmaktan kaçınmalıdırlar. İşverenler meslek hastalığı durumlarını iş müfettişliğine bildirmekle yükümlüdür.

 

Kişisel koruyucu ekipmanlarımıza göz atmak için ürün galerimizi ziyaret edin.