Diğer Haberler
KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA KESİNLİKLE KAÇINMANIZ GEREKEN 7 HATA
KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA KESİNLİKLE KAÇINMANIZ GEREKEN 7 HATA

Kişisel koruyucu ekipmana yönelik gereklilikler ve kişisel koruyucu ekipman kullanımı, eğitimi ve periyodik denetimler hakkında hem çalışanlar hem de işverenler için kuralları sağlayan denetim mekanizmalarının belirlediği yasalar daima açık ve nettir. Ancak teori kulağa ne kadar basit gelse de, pratikte kişisel koruyucu ekipmandan sorumlu olanlar birçok tuzağın farkında olmalıdır. Kişisel koruyucu ekipman satın alırken ve kullanırken yapılan en yaygın 7 hatayı listeliyoruz.

Her şeyden önce: her zaman bu iki tehlikeye karşı dikkatli olun

Kişisel koruyucu ekipman kullanmak güvenliği garanti etmez. Nihayetinde, kişisel koruyucu ekipman söz konusu olduğunda, tüm endüstrilerde ve işlerde iki tehlike kaynağı rol oynar.

Yanlış şeyi satın almak: Kişisel koruyucu ekipman, söz konusu tehlike için uygun değildir.

Yanlış kullanma: Kişisel koruyucu ekipman uygundur, ancak çalışanlar onu doğru kullanmaz.

Aşağıda özetlenen hataların çoğu, bu durumların her ikisiyle de ilgilidir. İş güvenliği ve sağlığı yönergelerine göre, kişisel koruyucu ekipmandan sorumlu olanlar bu nedenle ekiplerine ihtiyaçlarına uygun kişisel koruyucu ekipman sağlamalı ve aynı zamanda kişisel koruyucu ekipmanın doğru kullanılmasını sağlamalıdır. Başarılı olmak için aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmalısınız.

 

Hata 1: Güvenlik yerine konfor

Açıkçası, ideal bir senaryoda kişisel koruyucu ekipman, çalışanlara hem maksimum koruma hem de maksimum düzeyde kullanıcı konforu sunar. Ancak, kişisel koruyucu ekipmandan  sorumlu kişi olarak net öncelikler belirlemelisiniz. Kişisel koruyucu ekipmanın temel amacı, sağlık ve güvenlik risklerine karşı korumadır ve her zaman böyle olacaktır. Bu nedenle, Avrupa Birliği ülkelerinde yalnızca yeni AB Kişisel Koruyucu Ekipman Yönetmeliği 2016/425'in güvenlik standartlarını karşılayan kişisel koruyucu ekipman ürünleri satılabilir. Bu yönetmelik Nisan 2018'den beri yürürlüktedir.

Bununla birlikte, güvenlik uzmanları, çoğu durumda, yüksek düzeyde kullanıcı konforunun kişisel koruyucu ekipman giyme isteğinin artmasına yol açtığı konusunda hemfikirdir. Ayrıca, piyasadaki birçok kişisel koruyucu ekipman ürünü artık birincil koruyucu işlevlerine ek olarak katma değer sunuyor. Örnekler arasında radyo alıcılı güvenlik kaskları veya telefon fonksiyonlu kulaklıklar yer alır.

Bunu biliyor muydunuz? Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi Frost&Sullivan tarafından yapılan stratejik bir endüstri araştırmasına göre, 1990'ların sonunda, bugün hala görülebilen iki kişisel koruyucu ekipman eğilimi Avrupa'da şimdiden ortaya çıkıyordu. O zamanki ana eğilim, bireysel kişisel koruyucu ekipman öğelerinin daha kolay bir şekilde birleştirilebilmesiydi, ikinci bir eğilim ise daha fazla kullanıcı konforu ve daha modaya uygun koruyucu iş giysileriydi.

 

Hata 2: Kişisel koruyucu ekipmanın yetersiz bakımı veya temizliği

İlgili üretici spesifikasyonları, kişisel koruyucu ekipmanın bakımı ve temizliği için kritik öneme sahiptir.

Genel olarak, kişisel koruyucu ekipman temizlik için eve götürülmemelidir. Standart ev tipi çamaşır makineleri, endüstriyel, şantiye veya laboratuvar kirleriyle başa çıkmak için tasarlanmamıştır. Mikroplarla kirlenmiş iş kıyafetleri veya kişisel koruyucu ekipmanlar söz konusu olduğunda, bunların evde temizlenmesi aslında kesinlikle yasaktır. En kötü senaryoda, kişisel ortamınıza patojenik biyokimyasallar bulaşabilir.

Aynı zamanda yanlış yıkama programı, yıkama sıcaklığı, deterjan veya yumuşatıcı seçimi kişisel koruyucu ekipmanın koruyucu etkisine zarar verebilir. Örneğin, antistatik kişisel koruyucu ekipman elektrik dağıtım kapasitesini kaybedebilir, alev geciktirici emprenyeler çıkarılabilir veya yansıtıcı şeritler ayrılabilir.

 

Hata 3: Kişisel koruyucu ekipmanın kontrol etmeyi ve bakımını ihmal etmek

Çoğu kişisel koruyucu ekipman ürünü, yetkili bir profesyonel tarafından yılda en az bir kez denetlenmelidir. Kişisel koruyucu ekipmanın denetim aralıkları, kullanım yoğunluğuna ve üreticinin teknik özelliklerine bağlı olarak değişir ve hatta beklenenden önemli ölçüde daha kısa olabilir.

 

Hata 4: Kişisel koruyucu ekipmanın bireysel olarak uyarlanmaması

Gündelik kıyafetlerde, bir beden daha büyük veya daha küçük bir kıyafet giymek genellikle bir fark yaratmazken, kişisel koruyucu ekipman çalışana tam olarak uyarlanmalıdır.

Çok kısa olan veya diğer kişisel koruyucu ekipman bileşenleriyle uyumlu olmayan koruyucu iş giysilerine izin verilmez. Ek olarak, kişisel koruyucu ekipman "kullanıcı(lar)ın ergonomik ve sağlıkla ilgili gereksinimlerine" göre uyarlanmalıdır. İş ayakkabıları için, örneğin bir kişinin ortopedik ayak düzelticilerini dikkate almak önemlidir. Kişisel koruyucu ekipman seçilirken potansiyel çalışan alerjileri de dikkate alınmalıdır.

 

Hata 5: Bir kişisel koruyucu ekipman parçası, birden fazla kullanıcı

Kişisel koruyucu ekipman bir kişi tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Özel koşullar, kişisel koruyucu ekipmanın farklı çalışanlar tarafından kullanılması gerektiği anlamına geliyorsa, işveren, hijyen veya sağlık tehlikeleri ile ilgili herhangi bir sorun olmadığından veya bunların ortadan kaldırılabileceğinden emin olmalıdır.

Ancak dikkatli olun: Emniyet kemerleri gibi belirli kişisel koruyucu ekipman öğelerinin boyut ve uyum açısından kişiye göre ayarlanması veya kişiye göre düzenlenmesi önemlidir.

 

Hata 6: Kişisel koruyucu ekipman eğitimi yok veya eksik

İşverenler veya yasal olarak kişisel koruyucu ekipmandan sorumlu olanlar için kişisel koruyucu ekipman konusunda iyi organize edilmiş ve yasalara uygun güvenlik eğitiminin yerini hiçbir şey tutamaz. Eğitim genellikle üretici tarafından sağlanan bilgilere dayanır.

Tüm önemli yönlerin ve içeriğin kapsandığından emin olmak için yazılı bir program yararlıdır.

 

Hata 7: Çalışan yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi

Devam eden kişisel koruyucu ekipman kontrollerine ve kapsamlı eğitime rağmen, "Hata 3"te daha önce belirtildiği gibi, çalışanlar her kullanımdan önce kişisel koruyucu ekipmanlarını her zaman görsel olarak incelemeli ve fonksiyon testi yapmalıdır. Hasar ve arızaların anında tespit edilebilmesinin ve gecikmeden amirlere bildirilebilmesinin tek yolu budur.

Baretlerdeki veya koruyucu gözlüklerdeki çatlaklar veya kulaklıklardaki kusurlu pedler - kişisel koruyucu ekipman yöneticileri ve kullanıcıları arasındaki proaktif bir diyalog, tehlike kaynaklarını en aza indirir. Kişisel koruyucu ekipman sorunları söz konusu olduğunda kısa raporlama kanalları çok önemlidir.

 

Kişisel koruyucu ekipman galerimize göz atmak için tıklayın.