Diğer Haberler
Statik Elektrik Çarpması Tehlikelerinden Kaçınmak
Statik Elektrik Çarpması Tehlikelerinden Kaçınmak

Yanıcı veya parlayıcı duman ve tozların elektrostatik kıvılcımla tutuşma tehlikesi, elektrostatik yük birikimini güvenli değerlerle sınırlamak için önlemler alınarak en aza indirilmelidir.

 

Statik elektrik en yaygın olarak borulardan akan sıvılar veya katılar tarafından ve karıştırma, dökme, pompalama, filtreleme veya çalkalama sırasında üretilir.

 

STATİK ELEKTRİK - ÜRETİM HIZI ETKİLEYİCİLER

 

Statik Elektrik Üretim Hızı Şunlardan Etkilenir:

 

  • sıvı veya katının iletken özellikleri,
  • malzemedeki türbülans miktarı,
  • malzeme ve diğer yüzeyler arasındaki arayüz yüzeyi,
  • hız ve
  • safsızlıkların varlığı.

 

STATİK ELEKTRİK - ORTAK YERLER

 

Statik elektriğin üretildiği bazı özel konumlar aşağıdakileri içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir:

 

  • Boru sistemleri: Boru sistemlerinde, üretim hızı ve müteakip statik yük birikimi, akış hızının, malzeme hızının, boru çapının ve boru uzunluğunun bir fonksiyonudur;
  • Doldurma veya aktarma işlemleri: Doldurma veya aktarma işlemlerinde büyük akış hızları, sıçrayan veya serbest düşen malzemeler nedeniyle yaşanan türbülans, boru sistemlerinde oluşan yük birikimini büyük ölçüde artırır;
  • Filtrasyon: Filtreler, geniş yüzey alanları nedeniyle, aynı boru sisteminde filtrasyon olmadan üretilen elektrostatik yükün 200 katına kadar üretebilir; ve
  • Dispersiyon işlemleri: Dispersiyon işlemleri, sıvı veya katı partiküller mevcut olduğunda aşırı yüksek şarj oluşumu oranı göz önüne alındığında özellikle tehlikeli olabilir. İletkenliği zayıf malzemelerde, yük birikimi, bir karıştırıcıdaki açıkta kalan karıştırıcı bıçağı veya iletken bir doldurma borusu gibi buhar/hava boşluğunda tehlikeli kıvılcımlara neden olabilir. Malzemeler karıştırıldığında, inceltildiğinde, renklendirildiğinde veya çalkalandığında da yüksek şarj oluşturma oranları ortaya çıkabilir.

 

Yük oluşturma hızına bağlı olmanın yanı sıra, yük birikimi, yüklerin dağıldığı yamanın direncinin bir fonksiyonudur. Statik elektriğin yayılması, iletkenlik olarak gösterilen bir özelliğe bağlıdır. Düşük iletkenliğe sahip malzemeler statik yük biriktirme eğilimindedir.

 

 

 

STATİK ELEKTRİK - TEHLİKELERİ AZALTMA PROSEDÜRLERİ

 

Statik elektrik üretimi ortadan kaldırılamasa da, aşağıdaki prosedürlerle üretim ve birikim hızı azaltılabilir:

 

  • Boru sistemleri: Boru sistemlerinde statik yük birikimini azaltmanın en etkili yöntemi, sıvı hızlarını düşük tutmak için uygun boyutlandırmadır. Önerilen maksimum hız, saniyede 15 fittir (fps). Aşağıdaki tablo, 15 fps'lik bir hız için çeşitli boru boyutları için akış oranlarını listeler.
  • Doldurma veya aktarma işlemi: Sıçrayarak dolum ve yanıcı malzemelerin serbest düşüşü, akış hızları düşürülerek, doldurulmakta olan topraklanmış kabın yan tarafına doğrudan boşaltma için yön değiştiriciler sağlanarak veya dolum borularını batırarak pratik olan maksimum ölçüde ortadan kaldırılmalıdır. Toplu işlemlerde, gelen malzemenin hızı, boru çıkışı kapatılana kadar 3 fps'yi geçmemelidir; hız daha sonra 15 fps'ye yükseltilebilir. Aşağıdaki tablo ayrıca 3 fps hız için çeşitli boru boyutları için akış oranlarını listeler.
  • Filtreleme: Deneyimler, boşaltmadan önce 30 saniyelik bir malzeme ilişkisi süresi sağlamak için boşaltma noktalarının yeterince yukarı akışına filtreler takılarak bu tehlikenin kontrol edilebileceğini göstermiştir. Gerekli dinlenme süresi malzemenin iletkenliğine, malzemenin hızına ve filtre tipine bağlıdır. Örneğin, son derece iletken bir sıvı ile 30 saniyelik gevşeme süresi gerekli olmayabilir.
  • Dispersiyon işlemleri: Dispersiyon işlemleri için, partiküller eklenmeden önce, gerekirse malzemenin iletkenliği 2000 iletkenlik biriminin (2 x 10-5 mikromho/cm) üzerine çıkarılmalıdır. Mümkünse polar malzemeler polar olmayan malzemelerden önce eklenmelidir. Bazı durumlarda, yakıtlarla kullanım için geliştirilmiş tescilli anti-statik maddeler, şarj birikimini azaltmak için katkı maddesi olarak kullanılabilir. Tipik olarak, katkı maddelerinin milyonda sadece birkaç parçası gereklidir. İletkenlik katkı maddesinin formülasyon sorunlarına neden olmadığından emin olmak için testler yapılmalıdır.

 

Elektrik akımından korunmak için kişisel koruyucu ekipman ihtiyacınıza Beta İSG İş Güvenliği ile ulaşabilirsiniz. İş ayakkabısından  el korumasına, göz korumasından iş kıyafetlerine kadar birçok ürün barındıran galerimize göz atmak için tıklayın.