Diğer Haberler
El Korumanın Altın Çağı
El Korumanın Altın Çağı

Tıpkı ortaçağ şövalyelerinin görevlerinde özel korumaya ihtiyaç duyması gibi, günümüz işçisi de performansı artırmak için donanıma ihtiyaç duyan daha çok endüstriyel bir sporcudur.

 

El koruması kapsamında bile tarih tekerrür eder. Binlerce yıl önce insanlar boks maçlarında ellerini korumaya çalışıyordu. On ikinci yüzyıla doğru ortaçağ şövalyeleri el koruması için metal örgü eldivenler kullanıyorlardı. Şimdi, modern 21. yüzyılda, tıpkı 800 yıldan uzun bir süre önce ortaçağ şövalyelerinin yaptığı gibi, eldiven endüstrisi aşırı koşullarda çalışanları korumak için metal örgü eldivenler kullandığından, tarih bir kez daha tekerrür ediyor.

 

Ayrıca, uygulamaya özel eldiven teklifleri yeni bir şey değil. 15. yüzyıla ait "yay ve ok" kullanırken eldiven kullanımı hayati bir önem taşıyordu. Bugün artık okçu eldivenlerine yönelik yüksek bir talebimiz yok, ancak birinci sınıf tutuş ve dokunma hissi sağlarken hafif kesilme direnci gerektiren uygulamalar var.

 

Tarih tekerrür etse de, çoğunlukla hem üretim sürecinde hem de üründe teknolojik gelişmelerle tekerrür ediyor. William Shakespeare'in zamanında, deri eldiven imalat araçları, oldukça emek yoğun bir süreç gerektiren bir endüstri için tasarlandı.

 

15. yüzyılın bronzlaşma süreci bile bugünün standartlarına göre çok eskiydi ve ayrılmaz bir adım olarak idrar kullanılıyordu. Günümüzde eldiven üretimi, daha düşük işçilik maliyetinden ve gelişmiş tesislerden yararlanmak için harekete geçti.

 

Ürün bazında sektörümüz deri ve pamuklu eldiven ağırlıklı olmaktan çok çeşitli malzemelerin kullanıldığı bir sektöre dönüşmüştür. Malzemeler, günümüzün endüstriyel sporcuları için kesilme, aşınma, ısı, titreşim önleme, elin arkası ve kimyasallara karşı koruma sağlar.

 

Tarihsel olarak konuşursak, eldiven endüstrisinin evrimi, önemli teknolojiler yeni fırsatlar sunduğunda tanımlanabilir ve kategorize edilebilir. Son 50 yıl, El Korumanın Altın Çağı olarak kabul edilebilir.

 

Sektörümüzün kronolojik ilerlemesini gösteren aşağıdaki zaman çizelgesini göz önünde bulundurun.

 

16. yüzyıldan 21. yüzyıla

 

William Shakespeare'in babasının 16. yüzyıl İngiltere'sinde deri kullanarak eldiven yapması gibi, sonraki 400-500 yıl boyunca çoğu şey aynı kaldı. 1970'e kadar deri, pamuk ve jarse kumaşlar, endüstrinin el koruma ürünlerinin büyük bölümünü temsil ediyordu.

 

OSHA'nın kurulmasıyla başlayan en büyük dönüşümler eldiven endüstrisinde gerçekleşti.

 

1970:

OSHA 1970 yılında kuruldu ve 1971 gibi erken bir tarihte başlatılan ve bugün hala yürürlükte olan ilk kişisel koruyucu ekipman standartları, kişisel koruyucu ekipmanların büyümesini hızlandırdı.

 

Genel Gereklilikler (29 CFR 1910.132)

 

 

El Koruması (29 CFR 1910.138)

 

  • Eller zararlı maddelerin cilt tarafından emilmesi, ciddi kesikler, yırtılmalar veya sıyrıklar, delikler, kimyasal veya termal yanıklar ve zararlı aşırı sıcaklıklar gibi tehlikelere maruz kaldığında uygun el koruması takılmalıdır.
  • İşverenler, el koruması seçimini "gerçekleştirilen görevler, kullanım süresi ve sunulan tehlikeler ile ilgili olarak el korumasının performans özelliklerinin değerlendirilmesine" dayandırmalıdır.

 

1970'lerdeki en önemli ilerlemelerden biri, bir lateks kaplamaya batırılmış pamuk kanvas, kabarık desenli eldiven kombinasyonuydu.

 

1970'lere kadar, eldivenlerin ve güvenlik ürünlerinin çoğunluğunun bağımsız sahip olunan güvenlik malzemeleri distribütörleri tarafından satıldığını ve dağıtıldığını kabul edin. Bu bağımsız distribütörler, daha büyük endüstriyel tedarikçiler büyüme potansiyelini ve güvenlik ürünlerinin önemini fark ettikçe, kademeli olarak satın alındı ​​​​ve ortadan kayboldu. Aynı şekilde, bugün tedarikçiler, tüketici ürünleri karışımına güvenlik ürünleri ekleyen küresel kuruluşları içermektedir.

 

1980:

 

Bu on yıl, özellikle dikişsiz örgü eldivenlerin tanıtılmasıyla, teknolojinin en önemli ilerlemesini yaşadı. Dikişsiz örgü eldivenler üretmek için çok az emek gerektiren sürekli örgü makineleri kullanılarak üretim otomatikleştirildi. Erken eldiven üretimi, noktalı ve düz daldırma modellerini içeriyordu.

 

Bu kabukların daldırılması geliştikçe, çeşitli uygulamalar ve endüstriler için lateks, nitril, neopren ve PVC gibi polimerler eklendi.

 

1990:

 

Daha fazla koruma sağlamak için geliştirilen daha geniş bir iplik bileşimi yelpazesine sahip daha ince (daha yüksek kalınlıkta) dikişsiz örgü kılıflar olarak daha kullanıcı dostu stiller kullanıma sunuldu. Pamuk/polyester orijinal dikişsiz örgü ürünleriyken, Kevlar® ve Dyneema® (Diamond Tech®) artı paslanmaz çelik ve sentetik malzemeler dahil olmak üzere tasarlanmış elyaflar da tanıtıldı. Bu on yıl aynı zamanda, günümüzde hala bir sorun olan işçi alerjilerinin üstesinden gelmek için tek kullanımlık lateks eldivenlere bir alternatif olarak tek kullanımlık nitril eldivenlerin piyasaya sürülmesini de deneyimledi. Ek olarak, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), dünya çapında test standardizasyonu için özel bir sistem oluşturdu.

 

2000:

 

Dikişsiz örgü eldivenlerde kullanılan polimerlerin artmasıyla sektörümüz kesilmeye karşı koruma için daha fazla seçenek üretmeye yöneldi. Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) ve Uluslararası Güvenlik Ekipmanları Birliği (ISEA) sayesinde, 2005 yılında ilk kesim standardı elde edildi.

 

Bu orijinal derecelendirme sistemi birkaç kez revize edildi ve sektör artık Ocak 2016'da yürürlüğe giren ANSI/ISEA 105-2016 standardına bağlı.

 

2010'dan bugüne:

 

Kesilmeye karşı dayanıklı yeni malzemeler, en yüksek ANSI/ISEA kesim performans seviyelerini aşarak büyüme yaşadı. Bu malzemeler daha yüksek seviyelerde kesilme koruması sağlarken, el becerisi ve dokunma hissi zorluydu.

 

Sektörümüzdeki birçok yenilikte olduğu gibi, zaman ve yeniden tasarımlar hem kesilmeye dayanıklı hem de kullanıcı dostu eldiven seçeneklerinin yaratılmasına yardımcı olmuştur. Sektörümüz, niceliksel bir performans derecelendirmesi sağlamak için ilk standardımızı benimsemeye çok yakın olduğundan, arkadan ilgi son zamanlarda artmaya devam etti.

 

El koruması için gerekli tüm ürünler Beta İş Güvenliğinde. Ürün galerimize göz atmak için tıklayın.