Diğer Haberler
İLAÇ ÜRETİMİNDE EN ÖNEMLİ 5 GÜVENLİK RİSKİ
İLAÇ ÜRETİMİNDE EN ÖNEMLİ 5 GÜVENLİK RİSKİ

Her sektördeki her iş, kendine özgü güvenlik riskleri ve sağlık tehlikeleri ile birlikte gelir. Kimyasallar, zehirli dumanlar, yanıcı maddeler ve diğer tehlikeli maddelerle ve bunların çevresinde sık sık çalışmayı içeren farmasötik üretimi kesinlikle bir istisna değildir. Bu makale, ilaç endüstrisindeki en önemli beş güvenlik tehlikesini ve çalışanların bunları hafifletmeye nasıl yardımcı olabileceğini araştırıyor.

 

İlaç İmalat Sanayi nedir?

ilaç üretimi insanlarda veya hayvanlarda ilaç olarak kullanılması amaçlanan kimyasal malzemelerin birincil ve ikincil işlenmesinde yer alan daha geniş farmasötik endüstrisinin bir koludur. Birincil işleme, bir aktif bileşen veya ilacın üretimini içerir; ikincil işleme, aktif bileşenlerin kullanıma uygun ürünlere dönüştürülmesini içerir.

International Finance Corporation tarafından açıklandığı gibi, farmasötik üretim endüstrisinde üretilen ürünler şunları içerir:

●       Tescilli etik ürünler veya yalnızca reçeteyle satılan ilaçlar (POM)

●       Tezgah üstü (OTC) veya reçetesiz ilaçlar

●       Tanınmış bir formüle göre yapılmış yalnızca reçeteyle satılan standart ilaçlar olan genel etik ürünler

●       Çeşitli formatlarda (örn. tabletler, kapsüller, sıvı solüsyonlar, jeller, enjekte edilebilir maddeler, kremler, merhemler ve aerosoller) mevcut olan bu ürünler, antibiyotikler ve aşılardan vitaminler ve sentetik hormonlara kadar çeşitlilik gösterir.

Buna göre Grandview Araştırması, küresel ilaç imalat endüstrisi 2020'de 405,5 milyar doları (USD) aştı. Bu endüstrideki muazzam ilerleme, yenilikler ve dönüşümler göz önüne alındığında, 2021 ile 2028 arasında %11,34'lük öngörülen bileşik yıllık büyüme oranına (CAGR) sahip.

 

İlaç Endüstrisinde En Önemli 5 Güvenlik Riski

İlaç endüstrisi, işverenlerin ve çalışanların farkında olması gereken en az beş farklı tehlikeyle karşı karşıyadır:

●       Yanıcı ve Parlayıcı Malzemeler

Yanıcı ve parlayıcı malzemeler farmasötik üretim tesislerinde mevcut olması, kontrolsüz yangınlara neden olabilir, bu da kapsamlı ve genellikle maliyetli mülk hasarına yol açar. Yanıcı maddelerin karıştığı kazalar ayrıca ciddi ve potansiyel olarak ölümcül işçi yaralanmalarına (örn. yanıklar, dumanın solunması) yol açabilir.

●       Tehlikeli kimyasallar

Kimyasallarla çalışmak, kimyasalları taşımak ve depolamak, ilaç üreticisinin çalışma gününün birincil bileşenidir. Hem birincil hem de ikincil işlemede kullanılan birçok kimyasal, yanlışlıkla yutulması veya solunması halinde insan sağlığı için son derece tehlikeli olabilir.

●       Biyolojik Tehlikeler

İlaç endüstrisi, bakteriler, virüsler ve mantarlar da dahil olmak üzere enfeksiyöz patojenlerin önlenmesi ve tedavisinde hızlı ilerlemeler kaydetmeye devam etmektedir. Bu yeniliği ilerletmek için, ilaç çalışanları, bilim adamları ve araştırmacılar, aşıların ve diğer ilaç türlerinin geliştirilmesi için gereken kimyasallar ve malzemelerle birlikte bu tehlikeli organizmaları rutin olarak ele almalıdır.

Biyolojik tehlikelere kazara maruz kalma riskini azaltmak için sıkı bir şekilde kontrol edilen birincil ve ikincil koruma yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler, rutin el yıkamadan gelişmiş havalandırma sistemlerine kadar uzanan en basit stratejileri bile içerir.

●       Karbon Monoksite Maruz Kalma

Karbon monoksit, belirli kimyasal reaksiyonların bir yan ürünü olarak gelişebilir. Bu kokusuz ve renksiz gaz insanlar için zehirlidir ve solunduğunda baş dönmesi, halsizlik, kusma ve hatta ölüme neden olabilir.

İşçileri karbon monoksit ve diğer zehirli dumanlardan korumak, karbonmonoksit dedektörlerinin kullanımını (ve düzenli olarak denetlenmesini) ve bu gazın depolandığı veya potansiyel olarak oluşturulduğu her yerde uygun tabelaları içermelidir.

●       UV ışını

Genellikle ultraviyole (UV) radyasyonu güneş ışığı bağlamında düşünürüz. Bununla birlikte, farmasötik üretim endüstrisi, D vitamini üretimi gibi işlemler için UV radyasyonu kullanabilir.

UV radyasyonuna aşırı maruz kalma, katarakt, cilt kanseri ve gözlerde ve ciltte yanık riskinde artış ile ilişkilendirilmiştir. Uygulanabilir olduğunda, ilaç çalışanlarına gözlerini ve cildini UV ışığından koruyabilecek giysi ve aksesuarlar sunulmalıdır.

 

İlaç Sektöründe Kişisel Koruyucu Ekipmanlar

Farmasötik üretim endüstrisine özgü sağlık ve güvenlik tehlikelerinin doğrudan personel dışındaki bireyleri etkileyebileceğini dikkate almak önemlidir. Çapraz kontaminasyon ve çevreye kazara maruz kalma gibi sorunlar nedeniyle, farmasötik üretim endüstrisindeki çalışanlar istemeden ailelerini, diğer topluluk üyelerini ve evcilleştirilmiş ve vahşi hayvanları zehirli veya başka şekilde zararlı maddelere maruz bırakabilir.

Hem iş yeri içinde hem de dışında kazara maruz kalma riskini azaltmak için, bu sektördeki şirket liderlerinin güvenliği birincil öncelikleri haline getirmeleri zorunludur. Şirket liderleri, güvenlik prosedürlerini standartlaştırmaya ve kolaylaştırmaya yardımcı olan protokoller oluşturmalıdır.

Tavsiye edilen farmasötik kişisel koruyucu ekipman önemli ölçüde değişir, ancak genellikle şunları içerir:

●       Önlükler ve tulumlar dahil olmak üzere koruyucu giysiler

●       Eldivenler

●       Ayakkabı kılıfları

●       Yüz maskeleri ve gözlükler dahil olmak üzere göz koruması

●       N95 solunum cihazlarını ve elektrikli hava temizleyici solunum cihazlarını (PAPR) içeren solunum koruması

Elleçlenen tehlikeli maddeye bağlı olarak özel kişisel koruyucu ekipman gereklilikleri mevcut olabilir.

İşverenler, çalışanlarının hareketliliğini, kaba motor işlevini, görüşünü, üretkenliğini ve genel konforunu bozmadan yeterli koruma sağlayan yüksek kaliteli ve dayanıklı farmasötik kişisel koruyucu ekipmana her zaman işgücünün ulaşabilmesini sağlamalıdır. Tehlikeli koşullar veya maruz kalma riskini daha da azaltmak için tüm personelin kişisel koruyucu ekipmanı nasıl uygun şekilde giyeceği, çıkaracağı, saklayacağı ve gerekirse imha edeceği konusunda kapsamlı bir eğitim almasını sağlamak da işverenin sorumluluğundadır.

Kişisel koruyucu ekipman ürün galerimize göz atmak için tıklayın.