Diğer Haberler
Sıvı Nitrojen Kullanırken Daima Uygun Kişisel Koruyucu Ekipman Giyin
Sıvı Nitrojen Kullanırken Daima Uygun Kişisel Koruyucu Ekipman Giyin

Kriyojenik Malzemeler Kullanılırken Uygun Kişisel Koruyucu Ekipman Giymenin Önemi

 

Geçen ay Mackay'da bir işçinin ellerini bir sıvı nitrojen kabına daldırdıktan sonra ciddi kriyojenik yanıklar aldığı bir olay yaşandı.

 

Çok çeşitli kriyojenik materyaller olsa da en yaygın olanı sıvı nitrojendir. Sıvı nitrojen, -195.8°C'lik bir kaynama noktasına sahiptir ve çok büyük bir gaz hacmine genişleyebilir. Bu buhar, cilt dokusunu hızla dondurarak, kısa bir süre maruz kalınsa bile soğuk yanıklarına, donmalara ve etki alanlarında kalıcı hasara neden olabilir.

 

Uygun Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanımına İlişkin Yaygın Yanlış Anlama

 

Uygun kişisel koruyucu ekipmana duyulan ihtiyaç konusunda yaygın bir yanlış anlama vardır. İş güvenliği müfettişleri, çalışanın görev için doğru kişisel koruyucu ekipmanı giymediğini tespit etmiştir. Çalışanların kriyojenik malzemelerle çalışırken bol ısı yalıtımlı eldivenler, önlükler, uzun kollu gömlekler ve manşetleri olmayan pantolonlar giymeleri gerekir. İşçilerin ayrıca, kişisel koruyucu ekipman giyerken bile, ellerini sıvı nitrojene batırmamaları veya daldırmamaları gerektiğini hatırlamaları gerekir.

 

Tehlikeler

 

a- Aşırı soğuk

 

Sıvı nitrojen buharı cilt dokusunu ve göz sıvısını hızla dondurabilir ve kısa süreli maruziyette bile soğuk yanıklarına, donmalara ve kalıcı göz hasarına neden olabilir.

 

b- Boğulma

 

Sıvı nitrojen buharlaştığında hacmi 695 kat genişler ve koku, renk gibi uyarıcı özellikleri yoktur. Dolayısıyla oksijen yüzdesini %19,5'in altına indirecek kadar yeterli sıvı nitrojen buharlaştırılırsa, bilinç kaybına neden olabilecek oksijen eksikliği riski vardır. Oksijen eksikliği aşırı ise ölümle sonuçlanabilir. Boğulma tehlikelerini önlemek için, işleyiciler, kriyojenleri iç mekanlarda kullanırken odanın iyi havalandırıldığından emin olmalıdır.

 

c- Oksijen Zenginleştirme

 

Sıvı nitrojen aktarılırken, bir kriyojen muhafaza sistemini çevreleyen havadaki oksijen çözünebilir ve sistem ortam sıcaklıklarına dönerken oksijen açısından zengin bir ortam oluşturabilir. Nitrojenin kaynama noktası oksijenden daha düşük olduğundan sıvı oksijen, nitrojenden daha yavaş buharlaşır ve sistemin yakınındaki giysiler gibi malzemelerin yanıcılığını artırabilecek seviyelere çıkabilir. Yangın tehlikesi potansiyelini en aza indirmek için kriyojenik sıvılar içeren ekipman yanıcı malzemelerden uzak tutulmalıdır. Soğuk tuzaktaki yoğun oksijen, patlayıcı bir karışım oluşturmak için tuzaktaki organik malzeme ile birleşebilir.

 

d- Basınç Oluşumu ve Patlamalar

 

Kaplarda yeterli havalandırma veya basınç tahliye cihazları olmadan, kriyojen buharlaşması üzerine çok büyük basınçlar oluşabilir. Kullanıcılar, kriyojenik sıvıların asla kapalı bir sistemde bulunmadığından emin olmalıdır. Basınç birikmesine karşı korumak için bir basınç tahliye kabı veya bir havalandırma kapağı kullanın.

 

Kişisel koruyucu ekipman

 

Göz/yüz koruması

 

Sıçrama veya patlama ile ilişkili yaralanmaları en aza indirmek için kriyojenik sıvıların transferi ve taşınması sırasında güvenlik gözlüklerinin veya kimyasal sıçrama gözlüklerinin üzerine tam yüz koruması tavsiye edilir.

 

Cilt koruması

 

Sıvı nitrojenle çalışırken bol ısı yalıtımlı veya deri eldivenler, uzun kollu gömlekler ve manşetleri olmayan pantolonlar giyilmelidir. Konteynerleri tutarken güvenli iş ayakkabıları da önerilir.

 

Yalıtımlı eldivenlerle ilgili özel bir not: Eldivenler, üzerlerine kriyojenik sıvı dökülürse hızla çıkarılabilmesi için gevşek olmalıdır. Yalıtımlı eldivenler, ellerin kriyojenik bir sıvıya girmesine izin verecek şekilde yapılmamıştır. Sıvı ile kazara temastan yalnızca kısa süreli koruma sağlarlar.

 

Ürünlerimize göz atmak için tıklayın.