Diğer Haberler
Yaygın Elektrik Tehlikeleri ve Önlenebilir Adımlar
Yaygın Elektrik Tehlikeleri ve Önlenebilir Adımlar

Elektrikle ilgili en büyük tehlikeler elektrik çarpması ve yangındır. Elektrik çarpması, vücut elektrik devresinin bir parçası olduğunda, ya bir kişi bir elektrik devresinin her iki kablosuyla, enerjili bir devrenin bir teli ve toprakla ya da enerjilenen metal bir parça ile temas ettiğinde meydana gelir.

 

Elektrik şokunun ciddiyeti ve etkileri, vücuttaki yol, akım miktarı, maruz kalma süresi ve cildin ıslak veya kuru olması gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Su, akımın ıslak koşullarda ve ıslak ciltten daha kolay akmasına izin veren harika bir elektrik iletkenidir. Şokun etkisi hafif bir karıncalanmadan şiddetli yanıklara ve kalp durmasına kadar değişebilir.

 

Elektrik çarpması tehlikelerine ek olarak, elektrikli ekipmandan çıkan kıvılcımlar, yanıcı veya patlayıcı buharlar veya yanıcı malzemeler için bir tutuşma kaynağı görevi görebilir. Elektrik gücü kaybı tehlikeli durumlar yaratabilir. Bir buzdolabı veya dondurucu arızalandığında kimyasal ısınırken yanıcı veya toksik buharlar açığa çıkabilir. Çeker ocaklar çalışmayı durdurarak buharların laboratuvara salınmasına neden olabilir. Manyetik veya mekanik karıştırıcılar çalışmazsa, reaktiflerin güvenli karıştırılması tehlikeye girebilir.

 

Elektrik şoku

Elektrik çarpması, birçok laboratuvar ekipmanı için ortak olan başka bir tehlikedir. Kimyasalların veya suyun dökülmesine maruz kalan veya aşırı yıpranma belirtileri gösteren herhangi bir elektrikle çalışan laboratuvar ekipmanı dikkatli kullanılmalıdır. Elektrik devresi insan vücudunun bir kısmı tarafından tamamlandığında elektrik çarpması meydana gelir. Bunun gerçekleşmesinin bir yolu, bir elektrik iletkeni ile temas yoluyla enerji verilen bir ekipman parçasının metalik bir kısmına temas etmektir. Elektrik çarpmasının ciddiyeti aşağıdakilere bağlıdır:

  • Akımın miktarı
  • Vücuttaki yol
  • Maruz kalma süresi
  • Cildin ıslak veya kuru olup olmadığı

Bir elektrik çarpması kurbanı bayıltılabilir. Kurban hala canlı güç kaynağıyla temas halindeyse, yardım vermeden önce canlı kaynağı kapatın veya acil durum güç kesme düğmesine basın. Elektriğe maruz kalabileceğiniz için canlı bir güç kaynağıyla hala temas halinde olan hiç kimseye dokunmayın. Gücü kestikten sonra, ilk yardım uygulayın ve ambulansı arayın.

 

Dirençli ısıtma

Bir kişi bir şok olayından sağ çıksa bile, vücuttan geçen akımın ürettiği ısı nedeniyle doku, sinir ve kasta ani ve uzun vadeli zararlar olabilir. Üretilen ısı, temelde, küçük bir alan ısıtıcısındaki ısıtma bobinlerinde üretilecek olan dirençli ısıtmadır. Dış elektrik yanıklarının etkilerinin kapsamı genellikle hemen anlaşılır, ancak iç yanıkların toplam etkisi, daha sonra sinir sisteminin bazı kısımları da dahil olmak üzere kritik iç organların tahrip olması nedeniyle önemli vücut fonksiyonlarının kaybı ile ortaya çıkabilir.

 

Kazazedede dirençli ısıtma yanıkları varsa; “Burn Kit” uygulamalı ve ardından ambulansı aramalısınız.

 

Kıvılcım tutuşma kaynakları

Çoğu laboratuvar uygulamasında, karbon fırçaların kontaklarından kıvılcımlar üreten seri sargılı elektrik motorları yerine asenkron motorlar kullanılmalıdır. Karıştırıcılar, buharlaştırıcılar gibi önemli miktarda buharla sonuçlanan ekipman parçalarında kıvılcım çıkarmayan motorların kullanılması hayati önem taşır. Eşdeğer normal ekipman veya elektrikli süpürgeler, matkaplar, döner testereler veya diğer elektrikli ekipmanlar gibi diğer öğeler, solventlerin kullanıldığı laboratuvarlarda kullanıma uygun değildir.

 

Duman egzoz sistemlerinde kullanılan üfleyiciler, en azından kıvılcım çıkarmayan fan kanatlarına sahip olmalıdır, ancak kolayca tutuşabilen buharların tükendiği kritik durumlarda, tamamen patlamaya dayanıklı bir üfleme ünitesinin ek maliyetine değebilir. Bir termostatta, bir açma-kapama anahtarında veya başka bir kontrol mekanizmasında olduğu gibi, elektriksel olarak canlı bir devrenin yaptığı ve kesildiği herhangi bir cihaz, yanıcı gazlar veya buharlar için potansiyel bir ateşleme kaynağıdır.

 

Buzdolapları ve dondurucular için daha önce tartışıldığı gibi, buharların hapsedilebileceği ekipmandaki bu tür tutuşma kaynaklarını ortadan kaldırmak için özel dikkat gösterilmelidir. Karıştırıcılar, mikserler ve fırınlar gibi diğer ekipmanlarda da mümkündür ve bu tür cihazların potansiyel olarak yanıcı buharlar yayan malzemelerle veya bu malzemelerin yakınında kullanımına izin verilmemelidir.

 

Önleyici Adımlar ve Güvenli Çalışma

 

Önleyici adımlar

İzolasyon, koruma, topraklama ve elektrikli koruyucu cihazlar dahil olmak üzere insanları elektriğin neden olduğu tehlikelerden korumanın çeşitli yolları vardır. Laboratuvar kullanıcıları, bazı temel önlemleri izleyerek elektrik tehlikelerini önemli ölçüde azaltabilir:

 

  • Her kullanımdan önce ekipmanın kablolamasını kontrol edin.
  • Hasarlı veya yıpranmış elektrik kablolarını hemen değiştirin.
  • Elektrikli ekipman her kullanıldığında güvenli çalışma uygulamalarını kullanın.
  • Kapatma anahtarlarının ve devre kesici panellerinin yerini ve nasıl çalıştırılacağını öğrenin. Yangın veya elektrik çarpması durumunda ekipmanı kapatmak için bu cihazları kullanın. Uzatma kablolarının kullanımını sınırlayın.
  • Yalnızca geçici işlemler için ve daha sonra yalnızca kısa süreler için kullanın.
  • Diğer tüm durumlarda, yeni bir elektrik prizinin takılmasını isteyin.
  • Çoklu fiş adaptörlerinde devre kesiciler veya sigortalar bulunmalıdır.
  • Açıktaki elektrik iletkenlerini (bazen elektroforez cihazlarıyla kullanılanlar gibi) kalkanların arkasına yerleştirin. Elektrikli ekipmanın üzerine veya yakınına su veya kimyasal dökülme olasılığını en aza indirin.

İzolasyon

Tüm elektrik kabloları, kablolarla doğrudan teması önlemek için yeterli yalıtıma sahip olmalıdır. Bir laboratuvarda, aşındırıcı kimyasallar veya çözücüler yalıtımı aşındırabileceğinden, her kullanımdan önce tüm kabloları kontrol etmek özellikle önemlidir. Özellikle soğuk odalar ve su banyoları gibi ıslak ortamlarda, hasarlı kordonlar derhal onarılmalı veya hizmet dışı bırakılmalıdır.

Aşağıdaki durumlardan herhangi biri, kullanıcının ekipmanı derhal hizmet dışı bırakmasını gerektirir:

 

  • Temas halinde şoklar, hatta hafif şoklar yaşamak
  • Anormal ısı üretimi
  • Ekipmandan ark, kıvılcım veya duman

 

Laboratuvar kullanıcıları ekipmanı “Kullanmayın” olarak etiketlemeli ve uygun şekilde ekipman üreticisi veya departman desteği aracılığıyla ekipman onarımını ayarlamalıdır.

 

Devre Koruma Cihazları

Devre koruma cihazları, kablolama sisteminde bir toprak arızası, aşırı yük veya kısa devre durumunda elektrik akışını otomatik olarak sınırlamak veya kapatmak için tasarlanmıştır. Sigortalar ve devre kesiciler, aksi takdirde yangın tehlikesi oluşturabilecek kabloların ve bileşenlerin aşırı ısınmasını önler. Aşırı yüklendiğinde devrenin bağlantısını keserler. Bu aşırı yük koruması, karıştırıcılar, vakum pompaları, kurutma fırınları, variller ve diğer elektrikli ekipmanlar gibi uzun süre açık kalan ekipman için çok kullanışlıdır.

 

Toprak arızası devre kesicisi veya GFCI, bir toprak arızası tespit edildiğinde elektrik gücünü kesecek şekilde tasarlanmıştır ve kullanıcıyı potansiyel bir elektrik çarpmasından korur. GFCI, özellikle lavaboların ve ıslak yerlerin yakınında kullanışlıdır. GFCI'lar ekipmanın beklenmedik şekilde kapanmasına neden olabileceğinden, belirli cihazlar için uygun olmayabilir. Taşınabilir GFCI adaptörleri (çoğu güvenlik tedarik kataloğunda mevcuttur) GFCI olmayan bir prizle kullanılabilir.

 

Motorlar

Uçucu yanıcı malzemelerin kullanıldığı laboratuvarlarda, motorlu elektrikli ekipman, kıvılcım çıkarmayan endüksiyon motorları veya hava motorları ile donatılmalıdır. Bu motorlar, Türk Standardı Elektrik Güvenlik Kodu patlamaya dayanıklılık spesifikasyonlarını karşılamalıdır.

 

Genellikle bazı vakum pompalarında, döner buharlaştırıcılarda ve karıştırıcılarda bulunanlar gibi seri sargılı motorlardan kaçının. Seri sargılı motorlar genellikle karıştırıcılar, elektrikli süpürgeler ve elektrikli matkaplar gibi ev aletlerinde bulunur. Yanıcı buharlar yeterince kontrol edilmedikçe bu cihazlar kullanılmamalıdır. Bazı yeni ekipman öğelerinin kıvılcım çıkarmayan endüksiyon motorları olmasına rağmen, açma-kapama anahtarları ve hız kontrolleri, açıkta kontakları olduğu için ayarlandıklarında bir kıvılcım oluşturabilir. Çözümlerden biri, cihaz üzerinde bulunan tüm anahtarları çıkarmak ve fiş ucunun yanında kabloya bir anahtar takmaktır.

 

Güvenli iş pratikleri

Aşağıdaki uygulamalar, elektrikli ekipmanla çalışırken yaralanma veya yangın riskini azaltabilir:

  • Enerjili veya yüklü devrelerden uzak durun.
  • Elektrik kaynakları ve açıkta kalan devreler korunmalıdır.
  • Cihazın servis veya bakım döneminde cihazı kaynaktan ayırın.
  • Elektrikli ekipmana servis uygulamadan veya onarmadan önce güç kaynağının bağlantısını kesin.
  • Fişe takılı ekipmanın kullanılması gerekiyorsa eller veya temas eden parçalar kuru olmalı ve iletken olmayan eldivenler ve yalıtımlı tabanlı iş ayakkabıları giyilmelidir.
  • Tek elle çalışmak güvenliyse, diğer elinizi tüm iletken malzemelerden uzak tutun. Bu adım, göğüs boşluğundan akım geçmesine neden olan kazaları azaltır.
  • Yoğuşma sorunları nedeniyle soğuk odalarda elektrikli ekipman kullanımı en aza indirilmelidir. Bu tür alanların kullanılması zorunluysa, ekipman bir duvara veya dikey panele sabitlenmelidir. Cihaz su veya diğer sıvı kimyasallarla etkileşime girerse, ekipman ana şalterden veya devre kesiciden kapatılmalı ve fişi çekilmelidir.
  • Bir kişi canlı bir elektrikle temas ederse, ekipmana, kaynağa, kabloya veya kişiye dokunmayın. Güç kaynağını devre kesiciden ayırın veya deri bir kemer kullanarak fişi çekin.

 

Zemin güvenliğini sağlamak ve olası durumlara karşı hazırlıklı olmak için ürün kataloğumuza göz atın.