Diğer Haberler
KIŞ AYLARINDA GÜVENLE ÇALIŞMAK İÇİN İNŞAAT ÜRÜNÜ REHBERİ
KIŞ AYLARINDA GÜVENLE ÇALIŞMAK İÇİN İNŞAAT ÜRÜNÜ REHBERİ

Her yıl, ısıyla ilgili güvenliğe bolca odaklanılmaktadır. Hava çok ısınırsa işçiler şantiyelerden çıkarılır, tesislerin klimalı olmasını sağlayıp, bol su ihtiyacını karşılarız ve ekip üyelerine ısı güvenliği konusunda tatbikat yaparız. Öyleyse neden soğuğa maruz kalmaya eskisi kadar dikkat etmiyoruz?

 

Şantiyelerde kış güvenliğini tartıştığımızda, genellikle buz, kar ve kaygan yüzeylerin neden olduğu kaymalara, takılmalara ve düşmelere odaklanırız. Kar temizlemenin tehlikelerini tartışıyoruz. Soğuk havalarda bazı aletlerin nasıl zorluklar eklemiş olabileceğini veya farklı tekniklerin olabileceğini düşünüyoruz. Ağır ekipmanlarımızı içeride ve dışarıda koruduğumuzdan emin oluyoruz.

 

Yine de, uzun süre soğuğa maruz kalmanın şantiyeler üzerindeki etkilerini genellikle göz ardı ediyoruz. Peki nelere dikkat etmelisiniz, soğuğa maruz kalmanın neden olabileceği zararlar nelerdir ve bunu azaltmanın ve ortadan kaldırmanın yolları nelerdir?

 

SOĞUK MARUZİYETİ NEDİR?

 

Soğuğa maruz kalma, ıslak, rüzgarlı ve soğuk havaya maruz kalmaktan kaynaklanan hasardır. Genellikle soğuk stresi olarak da adlandırılan bu, vücut üzerindeki çevresel etkidir.

Aşırı soğuk, soğuğa maruz kalmaya veya soğuk stresine yol açan şeydir, ancak tanımlanması en kolay şey değildir. Aşırı soğuk genellikle bölgeye ve hatta kişiye göre değişir.

 

A- Doğru Kış İnşaat Malzemesi Nasıl Bulunur?

 

Baş ve Yüz Koruması

 

Kışlık baretlerin önemini ne kadar vurgulasak azdır. İnşaat şapkaları, dış etkenlerden korumaktan çok işçi güvenliğini artırmak için tasarlandığından, genellikle benzersiz zorluklar yaratır.

 

Bir inşaat işçisinin arayabileceği birkaç farklı astar vardır. Bunlardan biri, baretin kenarlarından geçen ve yüzünüzü tamamen kaplayan bir şapka tüpü astarıdır. Bu, tüm yüzünüzü ve başınızı sıcak tutarken baretin sabit durmasını sağlamak için kesinlikle idealdir.

 

Başka bir seçeneği tercih ediyorsanız veya baret takmıyorsanız, başınızı ve kulaklarınızı fazlasıyla kapatan, ancak yine de sizi bir şantiyede öne çıkaran geleneksel bir görünürlük beresi düşünün. Bunlar, birçok inşaat işçisinin tercih ettiği kışlık şapkalardır.

 

Son olarak, boyundan yukarıya kadar her şeyi koruyan 3'ü 1 arada yapağılar mevcuttur.

 

El koruması

 

Elleriniz tehlikelere karşı en çok maruz kalan yer olduğundan ve dışarıda çok iş yaptığından, onları uygun şekilde korumak bir zorunluluktur. Amaca bağlı olarak birkaç çift eldiven almanızı tavsiye etsek de, kış havası, donmayı tamamen önleyecek özel bir eldiven türü gerektirir.

 

Bu kış son derece sert geçeceğinden, eldivenlerin mükemmel ısı yalıtımına sahip olduğundan emin olun. Isı yalıtımı, daha fazla sıcaklık ve daha fazla konfor sağlar.

 

Eldivenleriniz varsa ancak daha sıcak olmasını istiyorsanız, ağırlık eklemeden ekstra sıcaklık eklemek için altına bir eldiven astarı atabilirsiniz. Daha ılıman havalar için bunlar, üzerlerinde başka bir katman olmadan kendi başlarına iyi çalışır.

 

Göğüs ve Sırt Koruması

 

Bomber ve parka tarzı ceketler, aşırı soğukta kendinizi sıcak tutmanın kesin bir yoludur. Bununla birlikte, donma noktasının altındaki sıcaklıklar genellikle daha fazla koruma gerektirir. Astar eklemek, sıcaklığı iyileştirmek için her zaman güvenli bir bahistir.

 

Hava donma noktasının üzerindeyse ve tüm gün bomber ceket giymek istemiyorsanız, kapüşonlu bir sweatshirt iyi bir alternatiftir.

 

Sert hava koşullarında sizi koruyan tüm donanımlarda olduğu gibi, seçtiğiniz üründe de sizi trafiğe görünür kılmak için yansıtıcı bant bulunduğundan veya ikaz yeleği giydiğinizden emin olun.

 

Ayak Koruması

 

Ayaklarınızı en iyi şekilde korumak için birkaç seçenek vardır. Şantiyenizde çok kar olacaksa, ayaklarınızı kuru tutacakları için sulu kar botları veya iş botları burada güvenli bir tercihtir.

 

Daha az karlı koşullar için başka bir seçenek, iyi yalıtılmış ve aşırı sıcaklıklar için en iyi olan arktik botlardır.

 

Hafif ama sizi karda güvende tutacak bir şey istiyorsanız, mükemmel çekişe sahip iş ayakkabılarıyla gidin. Kayma, inşaat işçilerinin kış aylarında, yüzey iyi tuzlanmış olsa bile yaygın olarak karşılaştıkları bir sorundur, bu nedenle doğru ayakkabı çifti ile proaktif olmak kazaları önlemeye yardımcı olacaktır.

 

Çalışanlarınızı güvende tutmak, her şantiyede ilk hedefiniz olmalıdır. Doğru koruyucu ekipmana sahip olmak, bilgi ve eğitim sağlamak ve ekibinizi yakından takip etmek herkesin geceleri eve sağ salim dönmesini sağlar. Mekanik tehlikelere her zaman dikkat ederiz, ancak bazen çevresel tehlikeler gözden kaçar.

 

B- Soğuğa Maruz Kalmanın Neden Olabileceği Hasar

 

Farklı miktarlarda soğuğa maruz kalma ve farklı koşullar çeşitli sonuçlara yol açabilir. Her insan, maruziyetten farklı şekilde etkilenebilecek bir bireydir. Daha yaşlı, belirli ilaçları kullanan, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkları olan veya sadece fiziksel durumu kötü olan işçiler daha yüksek risk altında olacaktır.

 

Donma Isırığı

 

Bir şekilde donma habercisi olan donma ısırığı genellikle yüze, kulaklara veya parmak uçlarına çarpar ve cildin uyuşmasına veya beyazlamasına neden olur. Bu fark edildiğinde ısınarak normal his ve renge dönecektir. Frostnip'ten kalıcı doku hasarı oluşmaz, ancak fark ettiğinizde ısıtmazsanız, bir sonraki adım frostbite'dir.

 

Siper ayak

 

Ağır ayakkabılarda ve nem tutan çoraplarda bulunan ıslak ve nemli ortamla soğuk havalar birleştiğinde ayaklarınız zarar görür. Islak ayaklar ısıyı kuru ayaklardan çok daha hızlı kaybeder, bu nedenle bu sorun çok soğuk olmayan sıcaklıklarda bile ortaya çıkabilir. Ayaklarınız ısı kaybını engellemeye çalışırken, vücudunuz kan damarlarını daraltır ve ayaklarınıza giden dolaşımı durdurur. Bu, oksijen eksikliği, besin eksikliği ve ayaklarda toksik ürünlerin birikmesi nedeniyle cilt dokusunun ölmeye başlamasına neden olur. Su geçirmez sulu kar botlarımız gibi ürünler, ayaklarınızı ıslak koşullardan korumaya yardımcı olabilir.

 

Donma

 

Bu, soğuğa maruz kalmanın sert bir dönüş yapabileceği yerdir. Genellikle ekstremiteleri etkileyen donma, derinin ve altındaki dokunun donmasından kaynaklanır. Kızarmış ciltte gri veya beyaz lekeler oluşur, şiddetli uyuşma vardır, etkilenen bölge sert hissedilir ve kabarcıklar meydana gelebilir. Bu, işçiyi soğuktan sıcak, kuru bir alana çıkararak ve tıbbi yardım alarak derhal tedavi edilmelidir. Islak giysiler çıkarılmalı ve kuru, gevşek örtülerle değiştirilmeli ve alan temastan korunmalıdır. Derhal müdahale edilirse, uzuvlar kurtarılabilir, ancak ciddi vakalar amputasyonla sonuçlanabilir.

 

Hipotermi

 

Soğuk ölümcül bir hal alabilir - aslında, 2006'dan 2010'a kadar yürütülen bir araştırmaya göre, her yıl sıcağa maruz kalmanın neden olduğu ölümlerin ortalama iki katına neden olmuştur. Bu, popülasyon genelinde olsa da, soğuğun ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor - ve bu maruziyet ölümlerinin çoğu hipotermiye bağlanabilir.

 

Hipotermi, vücut ısısının değiştirilebileceğinden daha hızlı kaybolduğu ve çekirdek vücut sıcaklığının 23 derecenin altına düştüğü zamandır. Bu genellikle çok soğuk havalarda meydana gelse de, yağmur, ter veya soğuk suya daldırma gibi nem eklenmesi, sıcaklıklar donma noktasının çok üzerinde olduğunda hipotermiye yol açabilir. Hipotermi, hafif vakalarda ısı üretmek için ayakların titremesi ve yere vurulmasıyla gösterilebilir. Bununla birlikte, ciddi vakalar aslında titremenin durmasına yol açacaktır ve etkilenen işçi koordinasyonunu kaybetmeye başlayacak, kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğu belirtileri gösterecektir. Ayakta duramaz hale gelebilirler, nefes almaları da yavaşlayabilir. Tedavi edilmezse, bu ölüme yol açacaktır.

 

C- Bir İnşaat Sahasında Soğuk Stresinden Kaçınmak İçin İpuçları

 

Önceden Planlayın

 

Daha soğuk bölgelerde çalışan işverenler için tavsiye, bakım ve onarım işlerini daha sıcak aylar için programlamaktır. Programlama bir seçenek değilse, işler günün daha sıcak kısmı için planlanmalıdır. Havadaki birkaç derecelik sıcaklık farkı bile, soğuk stresine girme olasılığını önemli ölçüde azaltabilir. Soğuk stresi olasılığını azaltmanın bir başka yolu, daha kısa vardiyalar kullanarak veya uzun zorlu işler için fazladan işçi atayarak işçilerin fiziksel taleplerini azaltmaktır. Çalışanların cilt ve vücut ısılarını normale döndürmeleri için çalışma ortamının yakınında sıcak mola alanları ve ılık sıvılar bulunmalıdır. Bazı çalışanlar soğuk stresine daha yatkındır. İşverenler, soğuk stresi riski taşıyan işçileri izlemeli ve soğuk stresi hastalıklarını ve yaralanmalarını önlemeye yardımcı olmak için eğitim sağlamalıdır.

 

Doğru Kış Ekipmanını Alın

 

Tüm planlama ve çizelgelemeye rağmen bazen soğuk ortamlardan kaçınılamaz. Kulağa ne kadar mantıklı gelse de, birçok çalışan doğru kişisel koruyucu ekipman giymenin önemini unutuyor. Çalışma sırasında, uzun süre devam eden soğuğun etkilerini fark etmek bazen zor olabilir. Ani sağlık krizlerinden kaçınmak için uyumlu kalmak ve önerilen soğuk hava kıyafetlerini giymek gerekir. İşte kışlık giysilerle ilgili birkaç ipucu:

 

1- Katmanlı Giyim

 

Sıkı giysiler, iyi bir yalıtım sağlasa da vücut ısısını düzenlemek için gerekli olan kan dolaşımını azaltabilir. Sıcak kan ayaklara, ellere ve diğer ekstremitelere dağıtılmalıdır. Bu nedenle, bol giysiler giymenizi öneririz. Bol giysiler, gerekli sıcaklığı sağlamaya devam ederek kan dolaşımının düzenli kalmasına yardımcı olur. Bol tişörtler, kapüşonlular ve ceketler soğuk havalarda giyinmenin iyi bir yoludur.

 

2- Kulak, Yüz, Eller ve Ayakları Koruyun

 

Çoğu çalışma koşullarında soğuğa maruz kalan kulaklarımız, yüzümüz ve ellerimizdir. Uygun kışlık botlar olmadan, ayaklar aşırı soğuk havalarda açıkta kalır. Botlar su geçirmez ve yalıtımlı olmalıdır. Şapka takmak ve baş ısıtıcıları kullanmak tüm vücudunuzu daha sıcak tutacaktır, çünkü şapkalar ısının vücudunuzdan başınızdan kaçmasını engeller. Aşırı soğuk günlerde, dışarıda geçirdiğiniz süreyi sınırlayın ve daha sıcak bir dinlenme odasında düzenli molalar verin.

 

3- İlk Yardım Çantalarını Saklayın

 

Kış aylarında sıcak paketler, bir termometre ile birlikte ilk yardım setlerine iyi bir ektir. Kış aylarında diğer yararlı eklemeler, su toplama tedavi kremleri, su geçirmez kibritler, güvenlik düdüğü ve hipotermi, donma ve kar körlüğünü tedavi etmek için bilgi kartlarıdır. Telefonunuzda, hazır bulunan temel ilk müdahale ipuçlarına sahip bir uygulamanız bile olabilir.

 

Kişisel koruyucu ekipmanlarımıza göz atmak için tıklayın.