Diğer Haberler
En İyi Teknoloji ve İşyeri Güvenliği Trendleri
En İyi Teknoloji ve İşyeri Güvenliği Trendleri

Teknolojinin günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisi son birkaç yılda şaşırtıcı olmuştur. Müziğin kompakt disklere kaydedildiği ve bir yer bulmak için kağıt haritaların kullanılmasını ve (soluk soluğa) yön sormamız gerektirdiğini hatırlıyor musunuz? İnovasyon, hayatımızı kolaylaştıran birçok yeni araç getirdi ve aynı gelişmeler iş yerlerine de uygulanıyor. Bu nedenle, işyeri güvenliğini etkileyen en iyi teknoloji trendlerinden bazılarını vurgulamak için bu makaleyi oluşturduk.

 

Halihazırda nasıl çalıştığımız üzerinde önemli bir etkiye sahip olan birkaç yeni teknolojinin olduğu güvenlik endüstrisinde olmak çok heyecan verici bir zaman ve yeni fikirlerin piyasaya sürülme hızı, çok uzak olmayan bir gelecekte çok daha fazla seçeneğin olacağı anlamına geliyor.

 

Halihazırda geliştirilmiş olan ve daha da rafine edilip iyileştirildikçe çalışan güvenliği üzerinde önemli bir etkisi olacak en iyi 5 teknolojinin bir listesini derledik.

 

1) Dijital Arayüzler

 

Bu kendi başına yeni olmasa da - bilgisayarlar 1980'lerden beri çalışma şeklimizi değiştiriyor - hem donanım hem de yazılım çözümlerinin çeşitliliği yıllar içinde şaşırtıcı bir büyüme kaydetti. Fotoğraf ve videoların kullanımı, mobil cihazlardan dijital imzalar, zaman damgaları ve coğrafi konum etiketleri toplama yeteneği ve artık veri toplama ve görüntüleme kolaylığı, güvenlik görevlilerinin daha önce olduğu gibi bilgilere nasıl eriştiğine dair sadece birkaç örnektir.

 

Dijital bir iş akışına geçiş birçok avantaj sağlar. Eski kağıt formlar ve bunlarla birlikte gelen yavaş ve verimsiz raporlama, yerini mobil cihazlarla yerinde doldurulan dijital formların yanı sıra bilgilerin güvenli bulut depolaması ve anlık raporlama yetenekleriyle değiştiriyor. Dahası, bu dijital platform, yakında gelecek olan tüm heyecan verici yeni teknolojilerle daha kolay entegrasyona olanak tanıyacak.

 

2) Giyilebilir Teknoloji

 

Güvenlik teknolojisi, bilgisayarlar ve mobil cihazlarla sınırlı değildir - çalışanlarınız tarafından, onları güvende tutarken daha üretken hale getirmek için de kullanılabilir. Bu alan hızla büyümeye devam ediyor ve önümüzdeki yıllarda çok güçlü bir büyüme görmesi bekleniyor. İşte halihazırda geliştirilmiş ve ticari olarak temin edilebilen 3 örnek:

 

Dış iskeletler

 

Iron Man, The Expanse veya uzaya odaklanan herhangi bir film gibi bilim kurgu eğlencelerinin hayranıysanız, muhtemelen benzer bir şey görmüşsünüzdür. Bir Dış İskelet, gücünüzü artırmaya veya ağır eşyaları kaldırmak gibi tekrarlayan görevlerden kaynaklanan yaralanmaları önlemeye yardımcı olmak için taktığınız mekanik bir cihazdır.

 

Bu teknolojinin henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen, bilim gelişmeye devam ettikçe daha fazlasını görmeyi bekleyebiliriz. Şu anda çok pahalı ve kullanılabilirliği konusunda bazı sınırlamalar var, ancak eğlence endüstrisi herhangi bir rehber ise, yakında dış iskeletlerden büyük şeyler bekleyin.

 

Konum izleme cihazları

 

Çalışanların konumlarını takip etmeye ve kolayca yardım istemelerine yardımcı olmak için giydiği cihazlar da artık mevcuttur. Bunlar özellikle yalnız çalışan çalışanlar için faydalıdır, ancak çalışanların toplanma noktasına gelemediği acil durumlarda da yardımcı olur. Konum izleme cihazları, yardıma ihtiyacı olan kişileri belirleyebilir ve onları aramak için gereken acil müdahale ekiplerinin sayısını azaltabilir. Bu teknoloji, mevcut mobil kullanıcılar için bir uygulama olarak veya her ikisinin bir kombinasyonu olarak gerçek bir cihaz şeklinde sunulabilir.

 

Yaşamsal Belirti Monitörleri

 

Tehlikeli ortamlarda yaşamsal belirtileri izleyebilen giyilebilir sensörler, ciddi yaralanmaları azaltabilir veya önleyebilir. Kalp atış hızı, kan basıncı ve kan oksijen doygunluk seviyelerine erişim, tehlikeli durumların belirlenmesine yardımcı olabilir ve durum kötüleşmeden müdahaleye veya erken tıbbi müdahaleye olanak tanır. Sürekli olarak yeni teknolojinin tanıtıldığı birçok giyilebilir ürün çeşidi vardır. Giyilebilir ürünler pazarına yeni giren bir kişi, izleme teknolojisini tekstil ürünleriyle, yani yaşamsal durumunuzu takip eden tişörtlerle birleştiriyor. Şu anda, kalp ve solunum verilerini yakalayabilen erkekler ve kadınlar için Hexoskin ve VitalJacket gibi ticari olarak temin edilebilen birkaç seçenek bulunmaktadır.

 

Teknolojiye ilişkin geleceğe yönelik tahminler, çok yakında verilerin giyilebilir teknoloji tarafından toplandığını ve trendleri daha iyi belirlemek ve yaralanmaları önlemek için yöneticiler, denetçiler veya yapay asistanlar tarafından erişilebileceği gerçek zamanlı olarak güvenlik yönetimi yazılımına gönderildiğini görebilir.

 

3) Dronelar

 

Dronelar çok fazla hype alır ve genellikle eğlence için satın alınır. Sundukları havadan görüntüler, görmeye alışık olmadığımız çarpıcı yeni bakış açıları sağlıyor ve bakış açısındaki bu değişiklik, iki ana nedenden dolayı güvenlik endüstrisi için değerlerinde bir artışa yol açtı:

 

  • Dronelar her yükseklikten ve açıdan fotoğraf ve video çekebilir
  • Dronelar, yürüyerek veya araçla erişilmesi güvenli olmayan alanları denetleyebilir.

 

Bu, droneların kimsenin güvenliğini riske atmadan saha incelemelerine izin verdiği ve genellikle gözden kaçan tehlikeleri tespit edebildikleri anlamına gelir. Özellikle şüpheli bir tehlikeyi doğrulamanız gerektiğinde, yeni bir proje sahasında araştırma yaparken veya yakın zamanda tehlikeli bir olay meydana geldiğinde faydalıdırlar. Uçuş yollarını programlamak ve droneların otomatik denetimler yapmasını sağlamak bile mümkündür. Drone kullanımına örnek olarak, ulaşılması zor alanlardaki köprü kirişlerini ve destekleri kontrol etmek veya hava kalitesi veya yapısal kaygılar nedeniyle insanlar için güvenli olmayabilecek yerlerin içini araştırmak verilebilir. Bu durumlarda teknoloji kullanımı sayesinde insan hayatı gereksiz yere riske atılmaz.

 

4) Yapay Zeka (AI)

 

Yapay zeka denilince akla Space Odyssey: 2001'den HAL 9000 veya The Matrix – Hollywood'dan Agent Smith gibi insan benzeri robotlar ve süper bilgisayarlar geliyor. Bununla birlikte, AI'nın günlük uygulamaları, büyük ekranda gördüğümüzden çok farklıdır ve zaten günlük olarak büyük değer sağlamaktadır.

 

Yapay zekayı her yerde, iş başında görüyorsunuz. Google Haritalar'ı her açtığınızda, telefonunuzun kilidini açmak için yüz tanımayı kullandığınızda, bir web sitesinde bir sohbet robotuyla etkileşim kurduğunuzda veya Google'da bir arama yaptığınızda, bir tür yapay zeka ile uğraşıyorsunuz. Kredi kartı şirketleri, milyonlarca satın alma işlemini analiz etmek ve hileli davranışları belirlemek için yapay zekayı kullanıyor ve elbette Facebook ve Twitter gibi sosyal medya devleri birçok işlev için yapay zekaya güveniyor.

 

Yapay zekanın en kullanışlı işlevlerinden biri, çok büyük miktarda veriyi bir anda analiz etme, hesaplamalardan ve analizlerden elde edilen olgusal kanıtlar sağlama yeteneğidir; bu, insanların hesaplaması saatler veya günler alacaktır. Gittikçe daha fazla bilgi toplamak için daha fazla cihaz kullanıldıkça, eğilimleri yorumlamak ve analiz etmek için AI kullanımı daha da değerli hale gelecektir.

 

AI, güvenlik programlarını yönetmek için de kullanılabilir ve herkesin ihtiyaç duyduğunda doğru bilgiyi almasını sağlar. Doğru uygulandığında, AI, eğilimleri tahmin ederek ve uyarı işaretlerini tanıyarak çalışanların tehlikelere daha verimli yanıt vermesine yardımcı olabilir. Güvenlik eğitimi bile AI'dan yararlanabilir - tüm kuruluşlardaki eğitim boşluklarını analiz etmek, eksikliklerin belirlenmesine yardımcı olabilir ve eğitimin doğru zamanda doğru kişilere verilmesini sağlamaya yardımcı olabilir.

 

Yazılım sürekli olarak adapte oluyor ve yapay zekanın kullanımı büyümeye devam edecek ve tüm güvenlik yazılımlarımızın yapısında iç içe geçecek. Yakında, güvenlik programlarımızın yanında bir tür yapay zekanın çalışması yaygınlaşacak.

 

5) Sanal Gerçeklik

 

Sanal gerçeklik denilince aklımıza video oyunları gelebilir ama aynı zamanda güçlü bir iş aracı haline geldi. Sanal gerçekliğin değeri, ortamları simüle etmekten gelir ve bu, güvenlik eğitimi için çok faydalı hale geldi. Örneğin, inşaat veya maden şirketleri yeni tip kamyonlar satın aldıklarında, operatörler bunları kullanmadan önce bir VR simülatörü ile eğitim alabilirler.

 

Sızıntı veya bozulma olup olmadığını kontrol etmek için bir petrol boru hattının içinde yürümek için VR kullanan şirketlere örnekler vardır (boru hattını taramak için drone ve hava ekipmanını ilk kez kullandıktan sonra). Önlenen felaketlerdeki tasarrufları hayal edin! Eğitimdeki pilotlar, bir uçağa adım atmadan nasıl uçulacağını öğretmek için yıllardır simülatörler kullanıyor. VR şimdi aynı düzeyde eğitimi neredeyse herkese getiriyor.

 

Şüphesiz, VR'yi güvenlik programınıza dahil etmenin en büyük yararı, çalışanların %100 güvende kalırken öğrenebilmesidir. Bu, hem yaralanmaların azaltılmasında hem de ekipman hasarlarının önlenmesinde büyük avantaj sağlar. Açıkçası, VR geleneksel bir sınıftan çok daha sürükleyici bir deneyim sunduğundan, bu birçok eğitim durumuna uygulanabilir (ve uygulanacaktır). Bu teknolojinin hızla büyümesini izleyin.

 

Çözüm

 

Teknoloji, hayatımızın nasıl iyileştirilebileceğine dair heyecan verici bir bakış açısı sunarken, aynı zamanda bu değişiklikleri nasıl takip edeceğimiz ve bu değişiklikleri mevcut iş akışımıza nasıl dahil edeceğimiz konusunda endişeye neden olabilir. Geçtiğimiz birkaç on yıla bakıldığında, teknolojinin getirdiği faydalarla birlikte yeni bir dizi zorluk yarattığını tartışmak zor. Ancak genel sonuç, karar vermeyi daha kolay ve daha doğru hale getiren verimlilik, iletişim ve bilgiye erişimde bir artış gördü.

 

Güvenlik açısından bakıldığında, geliştirilmekte olan inanılmaz derecede heyecan verici teknolojiler var ve bilimdeki ilerlemeler şüphesiz genel işçi sağlığı ve zindeliğinde gelişmelere yol açacaktır. Çalışanların eğitilme şekli, tekrarlayan görevlerden kaynaklanan fiziksel yükü azaltma yeteneği ve daha riskli durumlara daha az maruz kalma, hepimizin daha iyi ve daha verimli çalışmasına olanak sağlayacaktır. En önemlisi, hepimizin güvenli bir şekilde ailelerimize dönmemize izin vermeli.

 

İş kıyafetinden iş ayakkabısına, dezenfektandan maskelere, geniş bir ürün yelpazesini barındıran galerimizi ziyaret edin, çalışanlarınızın can güvenliğini sağlayın.