Diğer Haberler
Reflektörlü/yüksek görünürlüklü giysi kullanımı
Reflektörlü/yüksek görünürlüklü giysi kullanımı

Her şeyden önce, iş gücünün güvenliği her zaman bir kuruluşun endişesidir ve bazı durumlarda giyim, personelin iyi korunmasını sağlamada çok önemli rol oynar. İtfaiyeciler özel koruyucu giysilerle donatılmıştır; aerodinamik kaliteye sahip kumaşlar sporcular tarafından oyunlarında kullanılmakta; zorlu hava koşulları için giysiler özel olarak tasarlanmıştır.

 

Özel giysilerle kişisel güvenlik yeni bir bakış açısı değil, ancak bu tür giysilerin modern tekstille gelen lüksü yeniden tanımlama biçimi oldukça yeni. Giysilerle ilgili koruyucu önlemler yalnızca tehlikeli işlerde çalışanlarla sınırlı değildir; insanların günlük işleri sırasında bile uygun şekilde giyindiklerinden emin olmaları gerekir. Reflektörlü giysiler, belirli mesleklerin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu tür giysiler, karanlık saatlerde giyenlerin görünürlüğünü artırmak için gereklidir.

 

Reflektörlü veya yüksek görünürlüklü giysi kavramı, belirli renklerin ışığı mat bir arka plana karşı kolayca yansıtarak kullanıcıyı öne çıkarmasına dayanır. Bu tür giysileri giyen kişi, geceleyin karşıdan gelen bir araçtan gelen ışık yeleğe çarptığında görünür hale gelir. Reflektörlü giysilerin geçici kullanımı 1964'te İskoç İngiliz Demiryolları Bölgesi'nde başladı. Glasgow'daki işçileri takip etmek için 'ateş sinekleri' olarak bilinen floresan turuncu ceketler verildi; ceketler daha sonra başka alanlarda denendi. Ceketlerin etkinliği konusunda tren sürücülerinin görüşleri alındı. Daha sonra 1965'te, bazı denemelerden sonra, bu tür giysiler, elektrik hatlarında çalışan mühendislik ve diğer personele verildi. Yeni elektrikli WCML rotasının daha yüksek hızları nedeniyle daha önemli olduğu düşünülüyordu. İlk versiyon bir yelek olarak giyildi ve normal hava koşullarında yarım milden görüldü. O zamandan beri, reflektörlü giysilerin özellikleri önemli ölçüde geliştirildi ve bugün bu tür giysiler, yangına ve suya dayanıklı iş giysileriyle daha etkili, hatta moda ve çok daha güvenli.

 

Çoğu uzman, reflektörülü giysiler içeren koruyucu giysi endüstrisinin yılda yüzde 6 aralığında yıllık büyüme hızında ilerlediği konusunda hemfikirdir. Bazı niş alanlar veya uzmanlaşmış alt kategorilerin, yılda yüzde 30'a kadar büyüdüğü belirtiliyor. İngiltere gibi bazı ülkeler, yüksek görünürlüklü teçhizat satışlarının 2009'da yüzde 22 ve 2010'da yüzde 26 arttığını bildirdi. Küresel olarak, güvenlik personeli, itfaiyeciler ve hatta koşucuların sayısı arttıkça giysiler de dahil olmak üzere yansıtıcı malzeme satışı artıyor.

 

İş amaçlı olarak reflektörlü kıyafet giymesi gerekenlerin yanı sıra, motosikletçilerin, koşucuların ve bisikletçilerin de yüksek görünürlüklü giysiler giymeleri tavsiye edilir. Yeni Zelanda'da, motosikletçi kazalarının olasılık oranları analiz edildiğinde, yansıtıcı veya floresan giysiler giymemek için nüfusa atfedilebilir risklerin yüzde 33 olduğunu belirten bir vaka kontrol çalışması yapılmıştır; Motosiklet kazalarının üçte biri, görünürlüğü yüksek giysiler giyerek önlenebilirdi. Başka bir rapor, çarpışmalara karışan çok az motosikletçinin yüksek görünürlüklü giysiler giydiğini ortaya koydu.

 

 

 

Bisikletçilerin karşılaştığı risk, motosikletçilerin karşılaştığı risklere benzer, temel farklar, bisiklet hızlarının genellikle düşük olması ve bisikletçilerin daha az koruyucu ekipman kullanmasıdır. 2009 yılında yapılan bir araştırmada, çoğu İngiliz bisikletçi ve neredeyse tüm sürücüler, yüksek görünürlüklü kıyafetlerin bisikletçilerin görünürlüğünü artıracağına inanıyordu. Neredeyse tüm sürücüler, bisikletçilerin düşük aydınlatmalı ortamlarda yansıtıcı giysiler giymeleri gerektiği konusunda hemfikirdi.

 

Yansıtıcı malzeme, diğer herhangi bir kumaşın yapıldığı kumaştan oluşur. Bununla birlikte, bu kumaşı bu kadar benzersiz kılan şey, temelde kumaşın daldırılmış ve milyonlarca mikroskobik cam boncukla kaplanmış olmasıdır. Her boncuk, silindirik bir ipliğin etrafını sardığında ışığı her yöne geri yansıtan silindirik bir ayna oluşturan küçük bir ayna olarak düşünülebilir. Ancak tek bir iplik tek başına pek bir şey değiştiremez, bu yüzden bu ipliklerin binlercesi bir araya getirildiğinde bir kumaş oluşur.

 

Bu kumaş, pürüzsüz bir yüzeyden farklı olarak pürüzlü bir yüzey olarak kabul edilir. Kumaşa gömülü minik aynalar temelde her yöne bakmaktadır ve bu da tüm ışınlarının her yöne yansımasına neden olur ve bu nedenle net bir görüntü oluşmaz. Bir araba sürücüsü gece 200 yard ileride, araba farları ışık ışınlarını sürücüye geri döndüren yansıtıcı şeride çarptığında, yansıtıcı bir blok görüyor. Yansıtıcı şerit pürüzlü bir yüzey olduğundan, yansımanın bir kısmı öteleme sırasında kaybolacak, ancak ışınların çoğu doğrudan sürücüye geri dönecektir. Yukarıdaki durumda, sürücülerin gördüğü yansıtıcı şerit 200 yard ileridedir, ancak sürücünün gördüğü ışık aslında 400 yarda yol almıştır. Işık, fardan motorcuya 200 metre gitti, 'aynaya' çarptı ve 200 metre daha geri göz kürelerine gitti ve toplamda 400 metre yol aldı. Bu ışık hızına bağlanıyor.

 

Giysi üreticileri artık kar, sis ve gece karanlığı gibi loş ışık koşullarında görünürlüğü ve güvenliği artıran yansıtıcı kumaşlar oluşturmak için belirli markaları kullanıyor. Bazı üreticiler yansıtıcı iplikleri yumuşak, rahat kumaş haline getirirken, diğerleri binlerce metalik mikro partikül bazlı bir kaplama kullanır. Her iki yöntem de giysilerin snowboard ve bisiklete binme gibi oyunlar, polis ve yol kenarındaki acil durum çalışmaları gibi işler için ideal olmasına olanak tanır. Günümüzde yansıtıcı kumaş, yumuşak, nefes alabilir, rüzgara dayanıklı, su itici, çekici, rahat, kendinden yapışkanlı, güçlü, dikmesi kolay ve dayanıklı olmak üzere çeşitli özelliklerle doludur. Yansıtıcı giysiler, ceketler, bantlar, şapkalar, ayak bileği bantları, kol bantları, tulumlar, gömlekler, pantolonlar vb. Bu tür giysiler gündüz normal görünür ve gece parlar. Kırmızı, sarı, mavi, beyaz, yeşil ve turuncu gibi renklerde mevcuttur.

 

Giyim endüstrisinin yeni binyıla ilerlediği gerçeği için yansıtıcı kıyafetlerin sık kullanımı; insanların seyahat etme ve çalışma biçimlerini de yapıcı bir şekilde etkiliyor. Reflektörlü giysiler giymek ve kullanmak, geceleri güvende kalmanın kolay ve ucuz bir yoludur. Tekstil endüstrisinin bir hazinesidir ve günlük yaşamdaki çok yönlü güvenlik konularını yakalamada büyük başarı kaydetmiştir. Aynı şeyin etkisi, uygun kumaşlar ve giysiler aracılığıyla güvenlik ve güvenliği sağlamak için kuruluşların ve bireylerin yaptığı seçimler tarafından belirlenir.

 

Yüksek görünürlüklü kıyafetlerimize ulaşmak için tıklayın.