Diğer Haberler
Tehlikeli kimyasallar için kişisel koruyucu ekipman (KKD)
Tehlikeli kimyasallar için kişisel koruyucu ekipman (KKD)

Bu bilgi bülteni, tehlikeli kimyasallarla çalışanlar için kişisel koruyucu ekipman (KKD) ile ilgili çeşitli görevleri ve bazı basit güvenlik yönergelerini özetlemektedir.

 

Tehlikeli kimyasallarla ilişkili riskleri kontrol etmenin birkaç yolu vardır. Bazı kontrol önlemleri diğerlerinden daha etkilidir. Kontrol önlemleri, en yüksek koruma ve güvenilirlik seviyesinden en düşük seviyeye kadar sıralanabilir. Bu sıralama, kontrol hiyerarşisi olarak bilinir.

 

Her zaman önce bir tehlikeyi ve ilişkili riski ortadan kaldırmayı hedeflemelisiniz. Bu makul bir şekilde uygulanabilir değilse, aşağıdaki yaklaşımlardan biri veya daha fazlası kullanılarak risk en aza indirilmelidir:

 

  • İkame
  • İzolasyon
  • Mühendislik kontrollerinin uygulanması.

 

O zaman bir risk kalırsa, makul olarak uygulanabilir olduğu sürece idari kontroller uygulanarak en aza indirilmelidir. Kalan riskler uygun KKD ile en aza indirilmelidir.

 

İdari kontrol önlemleri ve KKD, insan davranışına ve denetimine dayanır ve kendi başlarına kullanıldıklarında, riskleri en aza indirmenin en az etkili yolu olma eğilimindedir.

 

İşyerinde KKD kullanılacaksa, işi veya taahhüdü yürüten kişi, ekipmanın:

 

  • Sağlık ve güvenlik riskini en aza indirecek şekilde seçilmelidir
  • İşin doğasına ve işle ilgili herhangi bir tehlikeye uygun olmalıdır
  • Onu giyen kişi için uygun bir boyut, uyum ve makul derecede rahat olmalıdır
  • Riskini en aza indirmeye devam etmesi için bakımı, onarımı veya değiştirilmesi makul olarak uygulanabilir olduğu sürece işçi tarafından kullanılır veya giyilir.

 

Bir işçi, makul ve mümkün olduğu ölçüde, KKD'yi herhangi bir bilgi, eğitim veya makul talimata uygun olarak giymelidir.

 

Çoğu durumda, KKD'ye riski kontrol etmek için güvenilmemelidir. Diğer tüm makul uygulanabilir kontrol önlemleri kullanıldığında ve risk ortadan kaldırılmadığında veya daha yüksek seviyeli kontroller uygulanana kadar geçici koruma olarak yalnızca son çare olarak kullanılmalıdır. Diğer kontrollerin kullanımının pratik olmadığı durumlar da olabilir.

 

KKD, tulumları, önlükleri, iş ayakkabıları, eldivenleri, kimyasallara dayanıklı gözlükleri, göz koruyucuları, yüz siperliklerini ve solunum cihazlarını içerir.

 

Sprey boyama, aşındırıcı püskürtme ve bazı acil müdahale eylemleri gibi bazı yüksek riskli faaliyetler için, daha yüksek seviyeli kontrol önlemlerini desteklemek için her zaman KKD kullanılmalıdır.

 

KKD'nin etkinliği, büyük ölçüde işçilerin talimatları ve prosedürleri doğru bir şekilde takip etmesine bağlıdır. KKD'nin uzun süreler boyunca kullanılması gerekiyorsa, görev için el becerisi ve net görüş gerekiyorsa veya işçiler KKD'nin nasıl uygun şekilde takılacağı ve kullanılacağı konusunda yeterince eğitim almadıysa, işçiler onu kullanmaktan kaçınabilir.

 

Bunu belirlemenin en iyi yolu, görevi yapan işçileri gözlemlemektir. KKD'yi atarlarsa veya kullanmazlarsa, bu uygun olmadığını, rahatsız olduğunu veya iş için bir engel olduğunu gösterebilir. Ayrıca, kullandıkları KKD'nin doğru şekilde saklandığından ve bakımının yapıldığından emin olmak için görev tamamlandıktan sonra çalışanları gözlemlemelisiniz.

 

KKD, gerçekleştirilen göreve uygun olmalıdır.

 

Örnekler şunları içerir:

 

  • Kullanılan kimyasala karşı en iyi direnci sunan uygun kimyasallara dayanıklı eldivenlerin seçilmesi. Bazı eldivenler bazı solventlere karşı dirençli olabilirken diğerlerine karşı dayanıklı olmayabilir.
  • Cilt ve solunum yolu alerjik reaksiyonlarına neden olabilen izosiyanatlar gibi tehlikeli kimyasallara maruziyeti azaltmak için sprey boyama işlemleri sırasında yarım yüz solunum cihazı yerine tam yüz, hava beslemeli solunum cihazı kullanmak.
  • Tehlikeli kimyasallar için güvenlik bilgi formlarının (SDS) hazırlanması

 

Kişisel koruyucu ekipmanlarımıza göz atın.