Diğer Haberler
YANGIN RESTORASYONU İÇİN KRİTİK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
YANGIN RESTORASYONU İÇİN KRİTİK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Yangınların neden olduğu can kaybı, yaralanma ve maddi hasar medyada manşetlere konu oluyor. Ancak sonrasında, kömürleşmiş kalıntıları taşımakla görevli kişiler, sahadaki riskler nedeniyle yangın restorasyon güvenlik kıyafetlerine ihtiyaç duyuyor.

 

İtfaiyeciler ve ilk müdahale ekipleri söndürme ve kurtarma görevlerini tamamladıktan sonra, restorasyon ekipleri bilinmeyen tehlikeleri olan riskli bir ortama girer. Bir ev veya ticari bina yangınından sonra kalan zehirli maddeler ve havadaki partiküller, uygun kişisel koruyucu ekipman ve tek kullanımlık giysiler olmadan ölümcül olabilir. Yangın hasarı temizliği için kişisel koruyucu ekipman kullanımı, gereksiz hastalık ve ölümlere karşı ilk savunma hattıdır.

 

Yangın Kalıntısı Nedir?

 

Kararlı çabalar, giderek daha etkili olan kişisel koruyucu ekipmanlar aracılığıyla yaralanan itfaiyecilerin sayısını azaltmaya yardımcı oldu. Ancak, temizleme ve uzaklaştırma gerektiren küllerin ve yangından zarar görmüş malzemelerin o kadar zararlı olmadığı fikri devam etmektedir.

 

Yangın kalıntısı, bir restorasyon çalışanının sağlığını ve zindeliğini ciddi şekilde etkileyebilecek geniş kapsamlı bilinen ve bilinmeyen kirleticiler içerir. Yanmış binalar ve orman yangınları tarafından paylaşılan ortak özellikler, gazların, dumanın, kurumun ve havadaki küçük parçacıkların salınmasını içerir.

 

Eski yapılarda bulunan tehlikeli ev ürünleri ve toksik yapı malzemelerinin sayısı göz önüne alındığında, yangın söndürme için kişisel koruyucu ekipman kullanımı itfaiyeciler için olduğu kadar restorasyon ekibi için de zorunlu olarak kabul edilmelidir.

 

Ne yazık ki, aşağıdaki yangın kalıntısı toksinleriyle karşılaşan temizlik ekipleri için sertifikalı yangın restorasyon güvenlik kıyafetleri sağlamak için yeterli düzeyde yardım yapılmamaktadır.

 

Asbest: En kötü şöhrete sahip kansere neden olan madde, 1950'lerden 1980'lere kadar yaygın bir yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Bu dönemde yapılan evlerde tehlike olmaya devam ediyor.

Karbon Bazlı Malzemeler: Çok çeşitli karbon maddeleri yakıldığında hidrojen, amonyak, katran ve nitrojen oksitler üretir ve bu da yangın temizleme çalışanlarına zarar verebilir.

PVC: Bu popüler yapı malzemesi alevlere maruz kaldığında hidrojen klorür, fosgen, dioksin, klorometan, bromometan ve halokarbonlar açığa çıkarır.

Kükürt: Bu yangın yan ürünü,  yanan malzemelerde havaya karışarak hidrojen sülfür, kükürt dioksit ve tiyollerin akciğerlere girmesine neden olabilir.

 

Yangın Kalıntısının Tehlikeleri

Yangın sonrası restorasyona maruz kalmanın neden olduğu yıkıcı sağlık koşulları iyi belgelenmiştir. Yine de yangın kalıntısı ile ilgili tehlikeler, çalışan insanları asbest ve mevcut olabilecek diğer kanserojen maddelere karşı korumak için kullanılan yüksek güvenlik önlemlerini içermiyor.

 

Örneğin, çok sayıda şirket, yıkanıp yeniden kullanılabilen yangın koruma giysilerini seçmektedir. Bu zayıf sağlık ve güvenlik uygulaması, kalıcı kalıntılara ve çapraz bulaşmaya kapı açar.

 

Çevreden çıkan bir işçi, toksik maddeleri sokak kıyafetlerine aktarabilir ve parçacıkları evdeki aile üyelerine taşıyabilir. Yangın kalıntılarının aile araçlarına, çamaşır sepetlerine girmesi ve sonunda çocuklarla temasın sonucu önlenebilir bir risk teşkil eder. Bu nedenle, bir yangın onarım ekibi için mümkün olan en yüksek güvenlik önlemleri ve en iyi uygulamalar mevcut olmalıdır.

 

İnvaziv Olmayan Temizlik için Tavsiye Edilen Kişisel Koruyucu Ekipman

 

Görünür yangın kalıntısı veya yanan malzemeler göstermeyen alanlar, yangın restorasyonu için aşağıdakileri içeren minimum kişisel koruyucu ekipman gerektirir.

 

 

 

Çalışanların temizlik ve en iyi uygulamalar konusunda eğitilmeleri çok önemlidir. Tek kullanımlık kişisel koruyucu ekipmanın sahadayken kısa süreliğine bile çıkarılması kontaminasyona neden olabilir.

 

Yoğun Restorasyon Faaliyetleri için Hangi Kişisel Koruyucu Ekipmanlar Önerilir?

 

Yaygın toksinlerin ve sürekli yangın hasarına sahip yapıların bulunduğu alanlarda saatlerce çalışmak, yüksek sağlık ve güvenlik riski oluşturur. Yangın restorasyon uzmanları için öneriler aşağıdakileri içerir.

 

  • Baretler
  • Tek Kullanımlık KKD ile Kaplanmış Yıkanabilir Güvenlik Botları
  • Kapüşonlu, Yırtılmaya Dayanıklı Tek Kullanımlık Tulumlar
  • Tek Kullanımlık Koruyucu Eldivenler
  • Yangın onarımı için tek kullanımlık giysi ve KKD'nin düzgün oturması çok önemlidir ve fermuarlarla sabitlenebilir. Entegre kapüşonlu tulumlar, ayakkabı kaplamaları ve elastik bilek ve ayak bileği korumaları, yüksek riskli ortamlarda ihtiyaç duyulan korumayı sağlar.

 

Bu ve daha fazla ürün için galerimize göz atın.