Diğer Haberler
İşyerinde Maske Kullanımı
İşyerinde Maske Kullanımı

Çalışanları COVID-19'dan korumak için maskeleri nasıl seçeceğinizi, bakımını yapacağınızı ve kullanacağınızı öğrenin.

 

Çalışanları korumak

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası uyarınca, işverenler, işçilerin sağlık ve güvenliğini korumak için her türlü makul önlemi almalıdır. Bu, çalışanları bulaşıcı hastalıkların oluşturduğu tehlikelerden korumayı da içerir.

 

Bu yükümlülüğü yerine getirmenin bir parçası olarak, COVID-19'un bulaşma riskini nasıl en aza indireceğiniz de dahil olmak üzere, çalışanlarınızın sağlık ve güvenliğini korumak için ne yapmanız gerektiğini belirlemek için iş yerinizi değerlendirmelisiniz.

 

Aşağıdakiler için bir COVID-19 işyeri güvenlik planı geliştirme kılavuzunu okuyun:

 

  • İş yerinizde COVID-19 ile ilgili riskleri anlamanıza yardımcı olur
  • Kontrol önlemleri geliştirmenize yardımcı olur
  • İş yerinizi daha güvenli hale getirmek için atacağınız somut eylemleri belirlemenize yardımcı olur.

 

COVID-19 kontrol önlemleri kapsamında maske kullanımı

 

Maske, kullanıcının burnunu, ağzını ve çenesini kapatan bir ekipman parçasıdır. İster başın arkasına ister kulak halkaları ile kayış, bağ veya lastik ile yüze sabitlenir. COVID-19 için maskeler bir işyerinde iki şekilde kullanılabilir:

 

  • Kaynak kontrolü olarak: işçiler ve ziyaretçiler, çevrelerindekileri korumak için maske takarlar. Maske tehlikeyi kaynağında kontrol eder.
  • Kişisel koruyucu ekipman (KKD) olarak: işçiler kendilerini korumak için göz korumasıyla birlikte maske takarlar.

 

Maskeler, diğer kontrollerin, özellikle fiziksel mesafenin sürekli olarak sağlanamadığı durumlarda riski azaltmak için önemlidir. Ancak maskeler iş yerinizdeki tek kontrol önlemi olmamalı veya diğer kontrol önlemlerinin yerini almamalıdır.

 

Maskeleri iş yerinizde kaynak kontrolü olarak mı yoksa KKD olarak mı kullanacağınıza karar vermek için, kaynak kontrol maskelemesinin ve diğer kontrol önlemlerinin riski azaltmada ne kadar etkili olduğu dahil olmak üzere iş yerinizdeki ilgili tüm faktörleri değerlendirmeniz gerekecektir.

 

Kaynak denetimi olarak maskeleri kullanma

 

Maskeleri kaynak kontrolü olarak kullanmak, iş yerindeki çalışanların, ziyaretçilerin ve müşterilerin etraflarındakileri korumak için maske takmasını içerir. Bu, virüsün potansiyel olarak bulaşıcı bir kişinin damlacıkları yoluyla bulaşma riskini azaltır.

 

Bu stratejinin bulaşmayı önlemede ne kadar etkili olduğu şunlara bağlıdır:

 

  • Kullanılan maskenin türü
  • Maskelerin herkes tarafından düzgün ve tutarlı bir şekilde takılması
  • Tüm işverenler, mümkün olan her yerde fiziksel mesafenin yanı sıra iş yerlerinde kaynak kontrolü olarak maske kullanmalıdır. İş yerinizdeki kişiler sağlık veya başka nedenlerle maske takmıyorlarsa ek kontrol önlemleri almanız gerekebilir.

 

Kaynak kontrol maskeleri, fiziksel mesafenin yerine kullanılmamalıdır - her iki kontrol önlemi de riski azaltır ve mümkün olduğunca birlikte kullanılmalıdır.

 

Fiziksel mesafenin sağlanamadığı durumlarda, çalışanların ve ziyaretçilerin kaynak kontrolü olarak maske takmaları daha da önemlidir. KKD'nin bir parçası olarak giyilen cerrahi veya prosedür maskeleri ve solunum cihazları da kaynak kontrolü olarak çalışır.

 

Kişisel koruyucu ekipman olarak maske kullanımı

 

KKD olarak giyilen maskeler, onları giyen kişileri korumak içindir. KKD'nin doğru kullanımı bazı maruziyetlerin önlenmesine yardımcı olabilir, ancak diğer kontrol önlemlerinin yerini almamalıdır. Kişisel koruyucu ekipman, diğer kontrol önlemlerinin yanında kullanılmalıdır.

 

KKD'nin ne zaman gerekli olduğunu belirlemek için işyerindeki tüm ilgili faktörleri değerlendirmeniz gerekecektir. Bu, halihazırda kullandığınız diğer kontrollerin etkinliğini içerir.

 

Diğer kontroller yapılsa bile, İşçilerin korunması için koşullar altında makul olan her türlü önlemi almak için İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamındaki görevinizi yerine getirmek için KKD'nin gerekli olduğu durumlar vardır.

 

KKD, işçiler yeterli bir bariyer (örneğin, pleksiglas, bölme, duvar) olmadan maskesiz veya uygun olmayan şekilde maskelenmiş bir kişiden iki metre mesafede içeride veya dışarıda çalışmalarını gerektiren görevleri yerine getirirken önemli bir kontroldür.

 

Sağlık hizmeti verilmeyen işyerlerinde çalışanları COVID-19'a karşı korumak için KKD, muhtemelen bir cerrahi veya prosedür maskesi (veya eşit veya daha fazla koruma) ve ayrıca göz koruması (örneğin yüz koruyucu siperlik veya göz koruması) içerir. Kumaş maskeler KKD olarak kullanıma uygun değildir.

 

KKD'nin bir parçası olarak giyilen cerrahi veya prosedür maskeleri ayrıca kaynak kontrolü olarak da çalışır ve normalde yüz kaplamaları için tüm gereksinimleri karşılar.

 

Maske ve daha fazlası için ürün galerimize göz atın.