Diğer Haberler
KANTİTATİF VS KALİTATİF SOLUNUM TESTLERİ: FARK NEDİR?
KANTİTATİF VS KALİTATİF SOLUNUM TESTLERİ: FARK NEDİR?

İşçiler, kantitatif ve kalitatif olmak üzere iki test yöntemiyle, sıkı oturan solunum cihazları verilmeden önce bir "uyum testinden" geçmelidir.

 

Her iki test türü de yüz parçasına herhangi bir hava sızıp sızmadığını tespit ederek tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir solunum cihazının yeterli sızdırmazlığa sahip olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

 

Bununla birlikte, kalitatif testler, kullanıcının koku veya tat duyusuna dayalı olarak başarılı/başarısız şeklindedir. Buna karşılık, nicel testler, contadan tam olarak ne kadar hava sızdığını ölçmek için özel ekipman kullanır.

 

Sonuç olarak, iki yöntemin uygulanması Avustralya Standardı AS/NZS 1715:2009'a göre biraz farklılık gösterir. Kalitatif testlerin yalnızca yarım yüz solunum cihazları için kullanılmasına izin verilir. Oysa kantitatif testler yarım yüz, tam yüz ve motorlu hava temizleme respiratörleri için kullanılabilir.

 

Hangi test seçilirse seçilsin, test edilen solunum cihazı, çalışanın çalışma ortamında kullanacağı ile aynı marka, model ve boyutta olmalıdır.

 

Ayrıca, solunum cihazı ile birlikte kullanacakları diğer kişisel koruyucu donanımları olan iş kıyafetleri, yüz siperlikleri vb. giyerek test edilmelidirler. Özellikle kulak manşonları, koruyucu gözlükler veya numaralı gözlükler gibi göz koruyucular mührü bozabilir.

 

Yürütülen her uyum testinin kayıtları tutulmalıdır. Tarihi, yapılan testin tipi, solunum cihazının tipi ve test sonucu kesinlikle not edilmelidir.

 

Bir solunum cihazı verilmeden önce, ayrıca en az yılda bir kez uygunluk testleri yapılmalıdır. Ayrıca, yeni bir solunum cihazı markası, modeli veya boyutu verildiğinde ve çalışanın diş kaybı, kilo değişikliği veya sakal değişikliği gibi yüz özelliklerinde değişiklik olması durumunda tekrar gözden geçirilmelidir.

 

Niteliksel uyum testi:

 

Kalitatif uygunluk testleri, bir sızıntı olması durumunda kullanıcı tarafından algılanabilen, farklı tat ve kokulara sahip havadaki maddelerin kullanımını içerir.

 

Bu bağlamda, test için kullanılabilecek maddeler şunları içerir:

 

  • İzoamil asetat
  • Bitrex
  • Sakarin
  • Tahriş edici duman

Bu nedenle, kişi solunum cihazını takarken maddeyi tespit ederse, test sonucu başarısız olur. Sonuç olarak, solunum cihazı ayarlandıktan veya farklı marka/boyutta solunum cihazı seçildikten sonra yeni bir test tamamlanmalıdır.

 

Nicel uyum testi:

 

Kantitatif uyum testleri, yüz contasında meydana gelen sızıntı miktarını ölçmek için solunum cihazına özel bir aletin bağlanmasını içerir.

 

Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi'ne (OSHA) göre, üç kantitatif test mevcuttur:

 

  • Üretilen aerosol
  • Ortam aerosolü
  • Kontrollü negatif basınç

 

Örnek olarak, kontrollü bir negatif basınç testinde cihaz, kullanıcı nefes aldığında contadan hava sızıntısını ölçer.

 

Bir aerosol testi çalıştırırken, cihaz havadaki partikül konsantrasyonunu ölçer ve bunu yüz parçası içindeki partikül konsantrasyonuyla karşılaştırır ve “uyum faktörü” olarak adlandırılan iki sonucun oranıyla karşılaştırır. Bu, yapılan en yaygın testtir.

 

Ayrıca, ortam aerosolü, mikroskobik toz parçacıkları gibi halihazırda havada bulunan parçacıkları ifade eder. Üretilen aerosoller, test amacıyla kullanılan tehlikeli olmayan parçacıklardır. Bu durumda, bir test odası gereklidir.

 

Solunum filtreleri, tüm aerosolün yüz parçasına girmesini engellediğinden, mevcut herhangi bir partikül, yüz contasındaki sızıntıya bağlanır.

 

Pozitif ve Negatif Uyum Testi:

 

Her kullanımdan önce, kullanıcı tarafından solunum koruyucu ekipmanlarında basit bir pozitif veya negatif basınç kontrolü yapılmalıdır. Bunlar yalnızca sıkı oturan solunum maskeleri için uygundur ve "yalnızca çok kaba bir uyum tespiti olarak kullanılmalıdır". Temel olarak, bu basit ama çok önemli bir yedek mühür testi olarak işlev görecektir.

 

Solunum koruyucu ekipmanlarımıza ve diğer ürünlerimize göz atmak için tıklayın.