Diğer Haberler
AR ve FR Giyim Arasındaki Fark
AR ve FR Giyim Arasındaki Fark

AR ve FR kıyafetleri sıklıkla yanlış kullanılan bir terimdir. Birçok insan gerçekte ne olduklarını veya birbirlerinden nasıl ayırt edilmeleri gerektiğini, farklılıklarını bilmemektedir. Beta İş Güvenliği olarak sizin için doğru olan iş kıyafetini nasıl seçeceğinizi bilmeniz için AR ve FR kıyafetleri arasındaki farkı paylaşacağız.

 

AR Giyim Nedir?

 

Ark dereceli (AR) giysiler, ark derecelendirme standardını karşılamak için bağımsız bir laboratuvar tarafından test edilmiş ve sertifikalandırılmış koruyucu iş giysileridir.

 

Bu standardın amacı, koruyucu giysilerin ani yangın tehlikelerine karşı sunduğu direnci değerlendirmek için tek tip bir yöntem sağlamak ve ayrıca bu bilgilerin satın alma kararları vermek için nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sağlamaktır.

 

Bir giysinin veya başka bir giysi öğesinin ark dereceli olarak nitelendirilebilmesi için, FR malzeme gereksinimlerini karşılayan bir malzemeden yapılmış olması gerekir.

 

FR Giyim Nedir?

 

FR terimi, aleve dayanıklı veya alev geciktirici anlamına gelir. Tüm FR kıyafetlerinin aynı olmadığına dikkat çekmek önemlidir. Bazı FR giysiler alevlere karşı korur, bazıları ise koruyuculuk niteliği taşımaz.

 

FR giysi, sizi yangına karşı korumaya yardımcı olan özel bir giysidir. Alev geciktirici giysiler, yüksek sıcaklıklara dayanabilen malzemelerden yapılmıştır.

 

FR giysiler, itfaiyeciler ve aşırı sıcağa maruz kalan diğer kişiler tarafından kullanılır. FR giysiler, bir yangınla mücadele ederken veya bir yangının etrafında çalışırken olduğu gibi çeşitli durumlarda sizi yaralanmalara karşı koruyabilir.

 

FR giysiler, pamuk, yün, naylon, polyester ve daha fazlası gibi birçok farklı malzemeden yapılabilir.

 

FR giysilerin ana işlevi, alevlerden veya ateşten üretilen yüksek düzeyde ısıya maruz kaldığında ısı stresinden kaynaklanan yaralanma riskini azaltmaktır.

 

Tüketici aleve dayanıklı giysiler genellikle yalnızca ceket, pantolon veya gömlek olarak mevcuttur. Bu giysilerdeki malzeme, açık alev veya ısı kaynağı gibi bir yangın kaynağından gelen ısıya maruz kaldığında yanmaya direnecek şekilde tasarlanmıştır.

 

AR ve FR Giyim: Fark Nedir?

 

Alev geciktirici giysiler ile ark dereceli giysiler arasındaki temel fark, alev geciktirici giysilerin alevlere dayanacak şekilde tasarlanmış olmasıdır. Kumaşın alev almasına izin vermeyecek kimyasallarla yapılmıştır. Ark dereceli giysi, kullanıcısını elektrik arklarından korumak için tasarlanmıştır. Bu tür giysiler, elektriğin kumaştan geçmesini önlemeye yardımcı olan bir metal veya karbon fiber dokuma içerebilir.

 

Alev geciktirici giysiler belirli bir süre yangına dayanacak şekilde tasarlanırken, ark dereceli giysiler bir ark parlamasından kaynaklanan ısı ve alevlere dayanacak şekilde tasarlanmıştır.

 

Alev geciktirici giysiler, alev alabilirliğini azaltmak için alev geciktiricilerle kimyasal olarak işlenmiş giysilerdir. İtfaiyeciler, kaynakçılar ve kimya fabrikalarında çalışanlar gibi yangına veya yüksek sıcaklığa maruz kalabilecek tehlikeli ortamlarda çalışanlar tarafından kullanılır. Alev geciktirici giysiler, ahşap veya kağıt ürünlerle çalışanlar gibi diğer yangın tehlikesi türlerine maruz kalan işçiler tarafından da giyilebilir.

 

Ark dereceli giysiler, kullanıcıları elektrikli ekipman arızası veya yıldırım çarpmalarından kaynaklanan ark parlamalarından korumak için tasarlanmıştır. Ark parlamaları, elektrik iki iletken arasındaki bir boşluktan geçerek, bir kaynak kıvılcımından 10 kat daha fazla ısı ve ışık ürettiğinde meydana gelir. Ark dereceli giysiler, bir ark parlaması sırasında üretilen yoğun ısının neden olduğu yanıklara ve cilt hasarına karşı koruma sağlar.

 

Her iki giysi türü tarafından sunulan koruma miktarı, ne kadar sürmelerinin beklendiğine bağlıdır. Alev geciktirici giysiler, açık alevle sürekli temasa karşı en az 15 saniye koruma sağlamalıyken, ark dereceli giysiler, ark parlaması oluşturan bir elektrik kaynağıyla doğrudan temasa karşı 30 saniyeye kadar koruma sağlamalıdır.

 

Sonuç

 

AR ve FR giysileri arasındaki farklar nelerdir? AR ve FR arasında henüz net bir fark yoktur. Her iki giysi türünün de belirli faydaları olabilir ve her ikisi de askeri ortamlarda kullanılmıştır. Bu giyim tarzı her ne kadar birbirine benzese de zaman içinde değişikliklere uğramıştır.

 

Beta İş Güvenliği olarak sağlığını önemsiyoruz. Yüksek standarda sahip ürünlerimize göz atmak için tıklayın.