Diğer Haberler
İşverenlerin Temel Sağlık ve Güvenlik Sorumlulukları Nelerdir?
İşverenlerin Temel Sağlık ve Güvenlik Sorumlulukları Nelerdir?

İşyerinde optimum sağlık ve güvenliği sağlamak, işverenlerden ve tam zamanlı personelden yüklenicilere ve hatta ziyaretçilere kadar herkesi içeren bir grup çalışmasıdır.

 

Bir şirket, sağlık ve güvenlik temellerine sahip değilse, bu insan kategorilerinin herhangi biri veya tümü için kötü sonuçlara yol açabilir, ancak bu, işverenlerin sağlık ve güvenlik sorumluluklarının devreye girdiği yerdir.

 

Çoğunlukla çalışanlara yönelik 'bakım yükümlülüğü' olarak anılan, 1974 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, iş yerindeki insanların sağlık ve esenliğini çevreleyen yasal gereklilikleri özetlemektedir.

 

“Çalışanlarının ve işlerinden etkilenebilecek diğer kişilerin sağlık, güvenlik ve refahını korumak işverenin görevidir. İşverenler bunu başarmak için makul olarak uygulanabilir olan her şeyi yapmalıdır.”

 

Ancak istisnai işyeri sağlık ve güvenlik standartlarına uymak için öncelikle bir politikanın yürürlükte olması gerekir. Bu olmadan, tehlikeli bir durum ortaya çıkarsa kimse ne yapacağını bilemez ve bu, ilgili herkes için bir güvenlik kabusuna yol açabilir.

 

Bundan kimin sorumlu olması gerektiğini bilmek zor olabilir, burada işverenlerin sağlık ve güvenlikle ilgili sorumluluklarını, risk değerlendirmelerinin tamamlanmasından kimin sorumlu olduğunu ve ayrıca çalışanların oynaması gereken rolü ana hatlarıyla belirteceğiz.

 

Sağlık ve Güvenlik için İşveren Sorumlulukları

Kanun, işverenlerin, çalışanlarının ve işlerinden etkilenebilecek diğer herkesin refahından sorumlu olduğunu belirtmektedir. %100 güvenliğin sağlanamadığı durumlarda, "makul olarak uygulanabilir" olan her şeyi yapmalıdırlar.

 

Bunu başarmanın, kuruluştaki en “yetkin” kişiye belirli görevler vermekten, işçilerle günlük olarak karşılaşabilecekleri riskler hakkında konuşmaya kadar birçok parçası vardır. Ayrıca, yeni veya güncellenmiş sağlık ve güvenlik politikalarının ve düzenlemelerinin, şirket genelindeki herkese, hatta merkezde olmayanlara da açık bir şekilde iletilmesi de önemlidir.

 

İşverenlerin temel sağlık ve güvenlik sorumlulukları şunlardır:

 

Kendinizi hukuk konusunda eğitin

 

İlk başta oldukça ürkütücü gelse de, tüm işverenlerin ülkelerindeki sağlık ve güvenlik hukuku konusunda kendilerini eğitmeleri önemlidir. Başka bir şey değilse, bu, işletmeye karşı herhangi bir önlem alınması durumunda olabileceklere hazırlıklı olacağınız anlamına gelir.

 

Birleşik Krallık'ta hem ceza hukuku hem de medeni hukuk sağlık ve güvenlik konularıyla ilgilidir. Örneğin, bir yerel makamın veya hatta HSE'nin kendisinin ceza hukuku kapsamında yasal işlem başlatması mümkünken, bir olaydan etkilenen bir kişi medeni hukuk yoluyla tazminat talep edebilir. İkisi elbette ilişkilidir, ancak bu durumda birbirinden büyük ölçüde kopuktur.

 

İşverenler ayrıca, bir hukuk davasının kaldırılması durumunda tazminat maliyetini karşılamak için işveren sorumluluk sigortasına sahip olmalıdır. Bu yasa gereğidir.

 

Unutulmaması gereken en önemli şey, 1974 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın işverenlerin sorumluluklarının yalnızca gerçek zarar verildiğinde uygulanmadığı, yalnızca zarar riskini gerektirdiğidir. Bu nedenle, işletmenize karşı önlem alınmasını önlemek için bir sonraki adım kesinlikle gereklidir.

 

Bir risk değerlendirmesi yapın

Risk değerlendirmeleri neden önemlidir? Söylendiği gibi, işyeri sağlık ve güvenlik politikasının en üst düzeyde olmasını sağlamak söz konusu olduğunda, bir risk değerlendirmesi cephaneliğinizdeki en etkili araç olabilir. Bu olmadan, sizin ve çalışanlarınızın karşılaşma olasılığının en yüksek olduğu tehlikeler konusunda kör de olabilirsiniz.

 

Bu, özellikle yalnız işçi çalıştırıyorsanız veya özellikle yüksek riskli bir sektörde çalışıyorsanız hayati önem taşır. Yalnız çalışma, çalışanları amirlerden uzaktayken yaralanma gibi ek risklere karşı savunmasız bırakabilir, bu nedenle kayma, takılma ve düşme gibi tehlikelere veya yüksekten çalışma gibi tehlikelere çok yakından bakılması gerekir.

 

Sağlık ve güvenlik liderlerinizi seçin

Bir işverenin, işletmenin bir bütün olarak sağlık ve güvenlik uyumluluğunu sağlamasına yardımcı olacak yetkin bir kişi seçmesi gerekmektedir. Bu kişinin söz konusu işle ilgili becerilere, deneyime ve bilgiye sahip olmasının yanı sıra ilgili olabilecek sağlık ve güvenlik risklerine sahip olması gerekir.

 

Bu kişi siz veya ekibinizdeki başka biri olabilir ve kuruluşunuz birden fazla alanı kapsıyorsa birden fazla kişi olabilir. Ayrıca işletmeniz dışından bir danışman seçebilirsiniz.

 

Bir sağlık ve güvenlik politikası oluşturun

Risk değerlendirmenizin sonuçlarını aldıktan sonra sağlam bir sağlık ve güvenlik politikası oluşturabilirsiniz. Bu, genel kurallarınızı ve düzenlemelerinizi ve ayrıca belirli alanlardan kimin sorumlu olacağına dair belirli bilgileri (yani, yetkili kişi veya kişiler) kapsamalıdır. Beş veya daha fazla kişi çalıştırıyorsanız, bu politikanın yazılı olması gerekir.

 

Çalışanlarla konuşun ve eğitimi kullanılabilir hale getirin

Planlarınızı, ister tam zamanlı çalışanlar ister yükleniciler olsun, sahada tanımlanan riskler ve tehlikelerle uğraşan kişiler olduklarından, personele iletmeniz çok önemlidir. İletişim hatları ideal olarak politikanızı oluşturmadan önce, oluşturma sırasında ve sonrasında açık olmalıdır.

 

Yeni planlar açıklandıktan sonra, çalışanların uyulması gereken düzenlemeleri tam olarak anlamalarını sağlamak için eğitim verilmelidir. Sağlık ve güvenlik politikasına uyulmasını sağlamaktan belirli kişiler sorumluysa, görev ve sorumlulukları hakkında daha ayrıntılı yönergeler almaları gerekecektir.

 

Güvenilir olay raporlama çözümleri sağlayın

Dünyadaki en iyi sağlık ve güvenlik politikasıyla bile, zaman zaman kazalar meydana gelebilir. Ancak bu olayların ciddiyetini önemli ölçüde azaltmanın ve çalışanlara işteyken bir şey olursa alarm verme gücü vermenin yolları var.

 

En iyi çözümlerden biri, vardiyaları sırasında yardım çağırması gerekebilecek herkes tarafından kullanılabilen yalnız çalışan alarmlarıdır. Bu giyilebilir cihazların arkasındaki fikir, kullanıcıların başları belaya girdiklerinde veya aniden hasta olduklarında özel bir yardım düğmesine basabilmeleridir ve birçoğunda ayrıca bir işçi düştüğünde seçilen bir kişiyi uyaran bir Man Down alarm sensörü bulunur.

 

İşletmeniz İçin Sağlık ve Güvenlik Uygunluğunu Sağlamak

İşyeri sağlığı ve güvenliğine ilişkin sorumlulukların çoğu işverenin omuzlarında olsa da, çalışanların da oynaması gereken bir rol vardır.

 

İşçilerin kendi sağlık ve güvenliklerine ve eylemlerinden etkilenebilecek diğer kişilerin sağlığına dikkat etme görevi olduğu gibi, işverenleri tarafından belirlenen kural ve politikalarla işbirliği yapmaları da çalışanın sorumluluğundadır.

 

Ancak genel olarak, herkesin refahını korumak için tasarlanmış sağlık ve güvenlik planlarını uygun şekilde tasarlamak, ana hatlarını çizmek ve iletmek işverene düşer. Bu kesinlikle zor olsa da, sonuçta daha mutlu, daha üretken bir iş gücüne yol açar.

 

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Beta İş Güvenliği ile işletmenizin güvenlik önlemlerinde proaktif olmasına nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek veya yalnız çalışan hizmetlerimizle ilgileniyorsanız, bizimle iletişime geçin. İş kıyafetinden, iş ayakkabılarına, ikaz yeleğinden solunum koruyucularına birçok ürünümüzün olduğu galerimize göz atın.