Diğer Haberler
Mühendislik endüstrisinde elle kullanımdan kaynaklanan sivri cisim yaralanmalarının önlenmesi
Mühendislik endüstrisinde elle kullanımdan kaynaklanan sivri cisim yaralanmalarının önlenmesi

Mühendislik endüstrisinde nesnelerin ve keskin kenarlı malzemelerin manuel olarak taşınmasından kaynaklanan yaralanmalar yaygındır. Firmalardan elde edilen veriler, kaydedilen tüm yaralanmaların üçte birinin taşıma sırasında keskin metallerin kesilmesinden kaynaklandığını göstermektedir. Küçük olaylar bile önemli kayıp zaman birikimlerine yol açabilir. Birçok kaza, yaralanan kişinin birkaç gün işten uzak kalmasına veya daha hafif görevlere geçmesine neden olur. Kaplanmamış kesiklerin enfeksiyonları veya kesiklerin kimyasallarla kontaminasyonu ile de sorunlar ortaya çıkabilir.

 

Bu bilgi yazısı işverenlere yöneliktir. Bu tür yaralanmalara yol açma olasılığı en yüksek olan iş türlerini ve yaralanmalardan kaçınmanın bazı yollarını ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

 

Tehlikeler

Keskin kenarlarla temas birçok mühendislikte rutindir ve bu meslekte bu tarz yaralanmalar yaygındır:

 

  • İnsanların çalışmanın işlenmesine dahil olduğu şerit metal;
  • Küçük metal parçalarının işlendiği preslerde
  • Keskin kenarlar
  • Hurda metalle kazara temastan sonra, bantlama veya talaş, özellikle temizleme ve imha sırasında;
  • Makine bıçakları, kesiciler veya aletlerle temas yoluyla (örneğin takarken, çıkarırken, temizlerken veya saklarken).

 

En çok risk altında olanlar şunları içerir:

  • mağazalar ve depo personeli;
  • araç ayarlayıcılar;
  • pres, giyotin gibi makinelerin operatörleri,
  • ve çelik sacın sıklıkla kullanıldığı çelik dilme hatları
  • nesneleri taşımak veya tutmak zorunda olan kaynakçılar

 

Risk değerlendirmesi

Kimin ne kadar süreyle risk altında olduğunu ve bireysel yeteneklerdeki farklılıkların (el becerisi gibi) riski artırıp artırmadığını düşünmelisiniz. Dikkate alınması gereken diğer faktörler arasında, sıcak veya çok soğuk olabilecek keskin kenarlar, taşınan nesnelerin ağırlığı ve vücudun hangi bölümlerinin en fazla risk altında olduğu yer alır. Sadece eller mi yoksa alt uzuvlar da etkilenebilir mi? Çevrenin etkilerini unutmayın. İşleyici üst kata mı yürümek zorunda yoksa garip bir boşluktan mı geçmek zorunda? Zemin düz ve insanların kayabileceği herhangi bir engel veya sıvıdan arındırılmış mı? Örneğin, metal kaplama atölyelerinde keskin kenarlı parçaların jiglendiği durumlarda ikincil kontaminasyon veya enfeksiyon potansiyeli olabilir.

 

Kontrol önlemleri

Yaralanma riskinin belirlendiği durumlarda, uygun kontrol önlemleri alınmalıdır. Eldiven kullanımı son çare olmalıdır. Aşağıdaki listede çalışmayı deneyin. Her olasılığı göz önünde bulundurmalı ve ana hatlarıyla belirtilen adımları atmanın sizin için makul bir şekilde uygulanabilir olup olmadığına karar vermelisiniz. Bu, risk düzeyi ile uyumun maliyetini (finansal veya başka türlü) dengelemeniz gerektiği anlamına gelir. Örneğin, önemli bir risk makul bir maliyetle ortadan kaldırılabilir veya kontrol edilebilirse, bunun yapıldığından emin olmalısınız. Tersine, düşük bir riski kontrol etmek için büyük masraflara gitmek makul derecede uygulanabilir olmayabilir.

 

Keskin kenarlı öğelerin doğrudan tutulmasından kaçının

İşlemler otomatik olabilir veya keskin nesneleri hareket ettirmeye sık ihtiyaç duyulan yerlere monte edilmiş konveyör bantları olabilir. Otomatik beslemeler ve hava püskürtme sistemleri, makinelerde elleçlemeyi azaltabilir, ancak ikincisi gürültü risklerini artırabilir. Eşyaları taşımak için maşa veya kancalar kullanılabilir. Hurda bir tırmık veya kürek ile hareket ettirilebilir ve bir alet veya fırça ile talaş alınabilir. Her tarafına kaynak yapılması gereken küçük parçalar döner tablalara yerleştirilebilir ve ince metal levhaları ayırmak için mıknatıslar kullanılabilir. Öğeleri taşımak için forkliftler, arabalar veya küçük yük asansörleri gibi taşıma yardımcıları kullanılabilir.

 

Keskin kenarlar

Pres araçları, preslerde keskin kenarları en aza indirecek şekilde tasarlanabilir. Tedarikçilerinizden keskin kenarları kaldırılmış malzeme sağlamalarını isteyebilirsiniz. Ambalaj bantları da düzgün kenarlara sahip olmalıdır.

 

İşleme ile keskin kenarları çıkarın

Metal şeridin kenarları zımparalanabilir veya yuvarlanabilir veya büyük parçaların kenarları taşlanabilir veya zımparalanabilir.

 

Keskin kenarları örtün veya başka bir şekilde koruyun

Düzenli olarak kullanılan keskin kenarlara (özellikle daha küçük eşyalar) dolgu veya sargı takılabilir. Parçaları elle tutmak yerine işleme için yerinde tutmak için mastarlar veya tutucular kullanılabilir. Yağ veya diğer sıvıların varilleri, hareket ettirildiğinde yaralanma riskini azaltmak için kenarlarına yerleştirilmiş kapaklara sahip olabilir.

 

Kişisel koruyucu ekipman (KKD) kullanın

Bu eldivenler, el koruyucular ve kol bantları içerebilir. Tüm KKD'ler, onu kullanacak çalışanların çeşitliliğinin yanı sıra görevin doğası, yük ve çalışma ortamı dikkate alınarak koşullara uygun olmalıdır. Temel deri, pamuk veya kauçuktan PVC, nitril, neopren ve lateks gibi çeşitli malzemelerle kaplanmış pamuğa kadar birçok farklı eldiven türü mevcuttur. Kevlar gibi suni kumaşlar çok iyi koruma sağlayabilir.