Diğer Haberler
Kapalı Bir Alanda Çalışmaya Hazır mısınız?
Kapalı Bir Alanda Çalışmaya Hazır mısınız?

Herhangi bir işçi kapalı bir alanda çalışmaya başlamadan önce bu görevler için bir plan yapılmalıdır.

Kapalı alan çalışmasının her parçası söz konusu olduğunda planlama en hayati bileşendir. İlgili herkesin doğru eğitime, uygun kişisel koruyucu donanıma ve kapalı alana nasıl girileceğine, içeride çalışılacağına ve nasıl çıkılacağına ilişkin bir plana sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Ayrıca, kapsamlı bir kurtarma planına sahip olmanın öneminin yanı sıra potansiyel atmosferik tehlikeleri, fiziksel tehlikeleri ve konfigürasyon tehlikelerini de hesaba katmanız gerekir.

 

İnşaat, yiyecek ve içecek işleme, petrokimya rafinerileri ve diğerleri dahil olmak üzere her türlü endüstri, sınırlı alan çalışması gerektirir.

 

Kapalı Alan Çalışması için Solunum Koruması dahil, Uygun ERİŞİM Ekipmanı ve KKD'nin (İÇERİDE Çalışma) Seçilmesi

 

Solunum koruyucu ekipman (RPE) dahil olmak üzere kişisel koruyucu ekipman (KKD) ihtiyacını azaltmak için kapalı bir alanın çalışmak için güvenli olmasını sağlamaya çalışmalısınız. KKD'ya güvenmek son çare olmalı ve alan içinde tehlikelerden arınmış bir ortam yaratmak için her türlü çaba gösterilmelidir.

 

Risk değerlendirmeniz KKD ihtiyacını tanımlıyorsa, bunun uygulamaya uygun olması ve onu kullanmak için eğitilmiş kişilere sağlanması ve kapalı alanlara giren ve bu alanlarda çalışanlar tarafından uygun şekilde kullanılması gerekir. Bu, baretler, kafa koruması, güvenlik gözlükleri, kimyasallara, ani yangınlara ve diğer tehlikelere karşı koruma sağlayan iş kıyafetleri/giysileri ile eldiven ve güvenli iş ayakkabılarını içerebilir.

 

Solunum korumasının kullanımdan önce uygunluğunun test edilmesi gerektiğini hatırlamak önemlidir ve herhangi bir RPE kullanılmadan önce, çatlak, delik ve aşınma belirtisi veya gevşek bağlantı gibi herhangi bir hasar olmadığından emin olmak için her seferinde kontrol edilmelidir. Daima üreticinin Kullanıcı Talimatlarına uyun.

 

Kapalı Alanlarda Çalışmanın Tehlikeleri

 

Bazı durumlarda, profesyonellerin, örneğin RPE'nin kullanıldığı yerlerde veya aşırı sıcaklık ve nem koşulları altında sınırlı bir alanda çalışmasına izin verilen süreyi sınırlama ihtiyacı olabilir. Bu aynı zamanda, sınırlı alan çok küçük olduğu ve hareketin ciddi şekilde kısıtlandığı durumlarda da söz konusu olabilir.

 

Aşağıdakiler gibi dikkate alınması gereken ek riskler olabilir:

 

  • Aşınmış yapılar
  • Yüksek sıcaklıklar
  • Bir tank boşaltıldığında sertlik kaybı
  • Yolculuk tehlikeleri
  • Gürültü

 

Bu riskler, genel bir risk değerlendirmesi yapılırken göz önünde bulundurulmalı ve her potansiyel tehlikenin hesaba katılması ve bir çalışma sahasındaki her bir kapalı alana nasıl girileceği, çalışılacağı ve çıkılacağına ilişkin bir planın parçası olması için makul ölçüde uygulanabilir olduğu ölçüde ele alınmalıdır.

 

Elektrik kaynakları tarafından ateşlenebilecek, kapalı bir alanda yanıcı bir gaz bulunması riskinin olduğu durumlarda, her zaman kendinden güvenli KKD ve diğer ekipmanları kullanmayı düşünmelisiniz.

 

Tüm ekipmanlar, kullanılacağı yerdeki koşullar ve riskler göz önünde bulundurularak özenle seçilmelidir. Statik yük oluşumunu önlemek için elektriksel topraklama düşünülmelidir. İzolasyona ek olarak, mekanik ekipmanın serbest dönüşe karşı emniyete alınması gerekebilir.

 

İletişim

 

Yeterli bir iletişim sistemi mevcut olmalı ve aşağıdaki iletişimleri sağlamalıdır: (a) içeride çalışan ile görevli arasında; (b) görevli ile giriş gözetmeni arasında; ve (c) acil durumlarda yardım çağırmak için görevliye. Hangi sistem kullanılırsa kullanılsın – ve konuşma, halat çekme, telefon, radyo vb. tabanlı olabilir – tüm mesajlar ilgili kişiler arasında, özellikle de mümkün olmayabilecekleri durumlarda, kolay, hızlı ve net bir şekilde iletilmelidir. Birbirinizi görün. Bunun daha sorunsuz olmasını sağlayan iletişim sistemlerini içeren bazı KKD'ler vardır.

 

Ayrıca, iletişim yöntemlerinin solunum cihazı takan çalışanlar için uygun olup olmadığını da göz önünde bulundurun. Haberleşme sistemi ayrıca, mahal dışındakilerin alarmı verme ve acil kurtarma prosedürlerini başlatma ihtiyacını da kapsamalıdır.

Ayrıca, telefon ve radyo gibi ekipmanlar, yanıcı veya potansiyel olarak patlayıcı ortam riski bulunan yerlerde bir tutuşma kaynağı oluşturmamaları için özel olarak korunmalıdır.

 

Kapalı Alan Girişleri için Beş Anahtar Rol

 

Kapalı alan girişlerinin beş anahtar rol gerektirdiği düşünülebilir ve her birinin kendine özgü ihtiyaçları ve talepleri vardır:

 

1. HSE Yönetimi – Bu kişiler, bir şantiyedeki tüm çalışanların güvenliğinden ve sağlığından sorumludur. Kapalı alanlar konusunda tamamen bilgili olmayabilirler ve tek kaynaklı çözüm arıyor olabilirler. Uyumluluğu sağlamak ve sorumluluğu azaltmak için herhangi bir çalışmaya başlamadan önce çalışanların doğru ekipmana sahip olduklarına ve çalışanların doğru kapalı alan eğitimini tamamladıklarına dair bir planı olduğundan emin olmak isterler.

 

2. Süpervizör – Onaylayıcı – Kapalı alanın girişe hazır olmasını sağlamaktan ve kapalı alan içinde ve çevresinde başlayacak çalışmaları düzgün bir şekilde denetleyebilmeleri için uygun kapalı alan eğitimine sahip olmalarından sorumludurlar. Baş ve yüz koruması, tesis dönüşü için alan monitörleri ve ilk gaz algılama cihazları dahil olmak üzere KKD'ye ve kendileri için diğer ekipmanlara ihtiyaç duyabilirler.

 

3. Görevli – Alan Dışındaki İşçi – Görevli, alandaki çalışmayı izlemekten, alandaki hava kalitesini izlemekten, Katılımcı ile iletişimden ve ilk giriş dışı kurtarmadan sorumludur. Süpervizörün ihtiyaç duyabileceği aynı ekipmana ek olarak, koruyucu iş kıyafeti/giysisi, solunum koruması, sürekli gaz algılama izleme cihazları, koruyucu iletişim ve düşmeye karşı koruma ekipmanı da gerekebilir.

 

4. Katılımcı – Alan İçinde Çalışan – Katılımcı, alanda işi gerçekleştirmektedir. Genellikle bir alana birincil ve yedek bir giriş olabilir. Spesifik KKD ihtiyaçları yapılan işe bağlıdır ancak baş ve yüz koruması, koruyucu giysi, sürekli gaz algılama izleme aletleri, sağlanan hava ve hava kaynağı gibi solunum koruması, koruyucu iletişim ve ayrıca girişe ek olarak düşmeye karşı koruma içerebilir.

 

5. Acil Müdahale Ekibi – Ölümler genellikle kurtarma sırasında meydana gelir. Bu tür tehlikeli durumlar için planlama ve eğitim eksikliği mevcuttur. Bu, iş yapmak için kapalı alanda bulunanların yanı sıra içeri girip onları kurtarmak zorunda kalan kişilerin başına gelebilir.

 

Yetkili kişiler kapalı bir alandayken acil kurtarma ekipleri hazır bulundurulmalıdır. Başarılı ve güvenli geri almaların sağlanmasına yardımcı olmak için kurtarmaları uygun şekilde planlamaları ve doğru eğitime sahip olmaları gerekir. Bir kurtarma operasyonu sırasında ihtiyaç duyulabilecek KKD ve diğer ekipmanların nasıl kullanılacağını anlamaları da önemlidir.

 

Kişisel koruyucu ekipmanlarımıza göz atmak için tıklayın.