Diğer Haberler
İnşaatta Sağlık ve Güvenliği Nasıl Yönetiyorsunuz?
İnşaatta Sağlık ve Güvenliği Nasıl Yönetiyorsunuz?

Bir inşaat şirketinin kendi sahasında sağlık ve güvenliği nasıl ihmal ettiği ve bunun ölüm, ciddi yaralanma veya çevre kirliliği ile sonuçlanmasıyla ilgili talihsiz haberleri ve hikayeleri sık sık görüyoruz. Bazı ihmalkar, bilgisiz ve dikkatsiz inşaat şirketlerinin zamandan ve paradan tasarruf etmek için işçi yaralanmaları veya ölümlerine tepki vermeyeceği açıktır, ama sizinki değil - değil mi? Öyleyse, şantiyelerde sağlık ve güvenliğin en iyi nasıl yönetileceğini keşfetmek için bu bloğu mutlaka okuyun.

 

Şantiyede iş sağlığı ve güvenliği: Giriş

 

Sağlık ve güvenlik, herhangi bir endüstride yüksek önceliğe sahiptir, ancak en önemlisi inşaattadır. Evinde herhangi bir tadilat yapmış olan herkes, kendini testereyle kesmenin veya merdivenden düşmenin ne kadar kolay olduğunu bilir.

 

Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından hazırlanan “Dünya İstatistikleri”ne göre inşaat, diğerlerine göre iki kat sıklıkta şantiyelerde meydana gelen ölümlü iş kazalarının en fazla olduğu sektördür. Hepsi bu değil; kazaların da daha ciddi olması muhtemeldir.

 

O zaman hepimiz şantiyelerin çalışmak için tehlikeli yerler olduğunda hemfikiriz.

 

Zararlı kimyasallarla temas, sürekli yüksek gürültü, ağır yüklerin taşınması veya düşme ve elektrik çarpması riski gibi ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilecek tehlikelerle doludur.

 

Bu riskler nedeniyle şantiyelerde sağlık ve güvenliğin yönetilmesi esastır.

 

Bir projeyi inşa etmek için geçen tüm zor işlerin ve uzun saatlerin stresli olabileceğini bilsek de, güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için adımlar atmanın, iş stresinin bir kısmını alarak yaralanmaları ve hastalıkları azaltacağını da biliyoruz.

 

Şantiyede sağlık ve güvenliği sağlamaktan kim sorumludur?

 

Şantiyeler, birçok farklı katılımcının olduğu karmaşık yerlerdir. Proje yöneticilerinden, inşaatçılardan ve mimarlardan alt yüklenicilere, genel yüklenicilere ve tedarikçilere kadar dahil olan herkes güvenlikten sorumludur ve bunu başarmak için birlikte çalışılması gerekir.

 

Örneğin:

 

  • İş sağlığı ve güvenliği yetkilileri, şantiyeleri izlemek, şirketlere, bina sahiplerine ve mimarlara danışmanlık yapmak ve ciddi iş güvenliği eksikliği olan şantiyeleri kapatmaktan sorumludur.
  • Güvenlik uzmanları iş güvenliği için sorumluluk alır
  • Şirket sahipleri, çalışanlarının iş güvenliğinden birinci derecede sorumludur ve dolayısıyla iş güvenliği ile ilgili İSG politika, prosedür ve kurallarına uyulmasından sorumludur.
  • İnşaat projelerinin başlatıcısı olarak, inşaatçı, hem bir inşaat projesi planlarken hem de inşaatı koordine ederken sahaya özgü ve çapraz ticaret iş güvenliği önlemlerini başlatmak ve uygulamakla yükümlüdür.

 

İnşaatta sağlık ve güvenliği başarılı bir şekilde yönetmenin anahtarları

 

Bölüm 1: Planlama ve Değerlendirme

 

Çoğu insan için en yaygın engel, bir inşaat işyerinde sağlık ve güvenliği yönetmeye çalışmaktır, bu kişilerden gerçekten ne elde etmek istediklerini belirleyememiş olmalarıdır.

 

Etkinliği nasıl ölçeceksiniz? Hemen ilgilenmeniz gereken tehlikeleri biliyor musunuz? Ya beklediğinizden daha fazla tehlike varsa? Peki ya uyum?

 

Anahtar ayrıntıda ve tam olarak ne elde etmek istediğinizi bilmekte.

 

Kazaların nedenleri genellikle ihmalin bir sonucudur ve çoğu durumda sürekli risk değerlendirmesinin sağlanmasıyla önlenebilirdi.

 

Bu nedenle inşaat yöneticileri (veya sorumlu olan kişi) proaktif bir yaklaşım benimsemelidir. İnşaat yöneticileri, çalışanlar için en büyük risk potansiyelini barındıran tehlikeleri belirlemeli, analiz etmeli ve bunları kontrol etmek için önlemler tanımlamalıdır.

 

Son olarak, ancak aynı derecede önemli olan inşaat işçileri de birlikte taşınmalıdır. İş başında çok fazla "istihdama" sahipler ve çoğu durumda kontrol önlemlerinin uygulanmasından sorumlu olacaklar. Bu nedenle, ne yaparsanız yapın, iş gücünüzü hiçbir aşamada devre dışı bırakmayın.

 

Özetle:

 

  • Önceden plan yapın
  • İnşaat sahanızdaki belirli sağlık tehlikelerini belirleyin
  • Söz konusu tehlikelerin oluşma olasılığını, ciddiyetini ve etkisini değerlendirin
  • Tüm süreç boyunca işçilerle işbirliği yapın

 

Bölüm 2: Risk Kontrolü ve Önleme

 

Şantiyenizde meydana gelen kaza, hastalık ve aksilik riskini gerçekten azalttığınızdan emin olmak için harekete geçmeniz gerekir. Tehlike ve risk değerlendirmesiyle yetinmeyin; Çabalarınızı pratik, uygulanabilir risk kontrol önlemleri ile birleştirin.

 

Bunlar şunları içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir):

 

Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanımı

Temel bir gereklilik olarak, bir şantiyede bulunan herkesin baret, kafa koruması, göz koruyucu ve koruyucu gözlük takması gerekir.

 

Bireysel çalışanların riskleri çalışma alanına bağlı olarak oldukça farklı olabileceğinden, ek koruyucu ekipman bireysel duruma uyarlanmalıdır.

 

Ayrıca yansıtıcı, yüksek görünürlüklü giysiler, ikaz yelekleri ve diğer işe özel giysiler de önemlidir. İnsanların bir araç veya makine tarafından devrilmesi gibi kaza riskini azaltmaya yardımcı olurlar.

 

İnşaat işçilerinin eğitimi ve kapasite yönetimi

 

Potansiyel sağlık ve güvenlik risklerini çalışanlara ve çevredeki herkese iletmek için kapsamlı sağlık ve güvenlik eğitimi şarttır.

 

Bu bilgi ve bilinçle hem kendilerini hem de çevrelerindeki insanları korumaları mümkün olur.

 

Hemen hemen her durumda, şantiyedeki sorumluluk alanına ve genel sorumluluklara bağlı olarak, çalışanlar ek eğitim ve özel kurslardan da yararlanabilirler.

 

Site yöneticileri, eğitimi eğlenceli, yüksek verimli ve hızlı hale getirmek için Yapay zeka (AI) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) gibi en son teknolojilerden de yararlanabilir.

 

Eğitim ayrıca işyerinde sağlığı iyileştirmek için ruh sağlığı bakımına ve ilgili yararlı önlemlere odaklanmayı da içermelidir.

 

Düzenli molalar uygula

 

Şantiye stresli bir yerdir; deneyimli uzmanların bile yorgunluk belirtileri gösterebileceği ölçüde. Yorgunluk, aksilik riskini artırabilir ve bu nedenle, sorumlu olan kişi, çalışmaya devam etmeden önce rahatlayabilmeleri, gevşeyebilmeleri ve “yeniden şarj olabilmeleri” için tüm çalışanlar için zorunlu olarak düzenli molalar vermelidir.

 

Araştırmalara göre, işçilere yerinde işler için 24 saatlik kesintisiz bir mola da dahil olmak üzere haftada en az 90 saat dinlenme verilmelidir. Bazı durumlarda, özellikle yüksek talepkar rollerde, bu tür işçilere “telafi edici dinlenme” de verilmelidir.

 

Uygun ekipman ve süreçlerin kullanımı

 

İnşaat, belirtilen prensip kum tekniklerini izleyerek görevleri tamamlamak için ekipmanın kullanılmasını gerektirir. Başka bir şey felaket çağrısı olurdu.

 

İşçilere, doğru tip ve büyüklükteki ekipmanı kullanmadaki yeterliliklerini de içeren yeterliliklerine dayalı olarak görevler verilmelidir. Ayrıca, görevleri hakkında kapsamlı bir bilgi de sağlanmalıdır.

 

En iyi çalışma uygulamaları, uyarı işaretlerinin kullanımını ve uygun trafik kontrolünü de içermelidir.

 

Tehlikeleri ortadan kaldırın

 

Güvenli ve güvenli şantiyeler? Normdan uzak! Tehlikeler sahalardan kaldırılmadığında kazalar ve ölümler yaygındır. Bu nedenle, tüm tehlikeleri ortadan kaldırmak zorunludur.

 

İnşaat sahalarından tehlikelerin ortadan kaldırılması, müteahhitler ve işçiler için uygun ve güvenli bir çalışma ortamına sahip olmak için önemlidir. Kaza sonucu yaralanmaların yanı sıra maddi hasarları önlemeye yardımcı olur.

 

İş güvenliği ürünlerimiz ve daha fazlası için galerimize göz atın.