Diğer Haberler
Çığ Güvenlik Donanımı ve Kontrol Listesi
Çığ Güvenlik Donanımı ve Kontrol Listesi

Geçtiğimiz kış aylarında, taşrada kullanılan ekipman ve iş güvenliği donanımlarının rekor satışlarının kanıtladığı gibi, taşrada kullanımda büyük artışlar beklenirken, güvenli karar verme riskleri hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Burada, kırsal kesimde kayak ve binicilik yaparken güvenlik ve eğitimin önemini ve yeni katılımcıların karşılaştığı bazı yaygın yanlış anlamaları tartışıyoruz. Amacımız, bu sporun doğasında var olan riskler için derin bir takdir sağlamak ve en çok ihtiyaç duyulduğu bir zamanda sorumlu taşra kullanımının savunucusu olmanızı teşvik etmektir.

 

Kayak ve Binicilik Yapısal Olarak Tehlikelidir

 

Deneyim düzeyi ne olursa olsun, tüm taşra katılımcıları kışa uygun zihniyetle yaklaşmalıdır. Sierra Nevada Üniversitesi Açıkhava Macera Liderliği Profesörü Daryl Teittinen, bu zihniyeti yeni taşra kullanıcılarına özetliyor: “taşra kayağı, tatil beldesi kayağından farklıdır. Daha yavaş. Daha yüksek bir fitness seviyesi gerektirir. Hayatınızın en iyi çizgisinde kayak yapabilir veya oradaki en kötü karın bazılarının zirvesine saatlerce koşabilirsiniz. Gün için doğru hedefe sahip bir zihniyete sahip olmak önemlidir. Bazı günler, ayaklarımızda kayaklarla yürüyüşe çıkmak için can atıyoruz. Kar paketi ve arazi seçenekleri konusunda sabırlı olmak, aktivitenin eğlenceli kalmasına yardımcı olacak ve "parçala ya da öl" zihniyetinden kaçınmaya yardımcı olacaktır."

 

Amacımız bu spora elitist bir yaklaşım benimsemek değil, daha çok taşrada spor yapmaya karar verirken göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurlardan bazılarını güçlendirmektir. Dağ kayağı ve snowboard, doğası gereği tehlikelidir ve ne yazık ki herkes için uygun değildir. Tehlikelerle dolu ve kötü karar vermenin etkileri sizin, çevrenizdekiler ve hatta belki de tamamen yabancılar için ciddi sonuçlara yol açabilir. Dağlık bölgede yeniden yaratma, tatil beldesinde kayak yapmanın geçici bir alternatifi DEĞİLDİR ve buna azami saygıyla yaklaşılmalıdır.

 

Bilinen Tehlikeler

 

Çığlar, kırsalda karşılaştığımız tartışmasız en tehlikeli afetlerdir. Kademeli kar yağışı yüzlerce eğlencecinin hayatına mal oldu ve birçok kişiyi de ağır şekilde yaraladı. Çığlar uyuyan bir ejderhadır; Kendi başlarına vurabilmelerine rağmen, çığ kazalarının çoğu insanlar tarafından tetiklenir.

 

Neyse ki, ülke çapındaki Çığ Merkezleri, birçok popüler bölgesel kayak destinasyonu için günlük çığ tahminleri yayınlamaya başladı. Uzmanlar, yerel çığ sorunlarına karşı kayakçıları ve binicileri uyarmak için ellerinden geleni yaparken, herhangi bir günde bölgedeki her çığın nerede meydana gelebileceğini muhtemelen belirleyemezler. Bu nedenle, günlük çığ tehlikesini bilmek ve ne kayak yapacakları konusunda en bilinçli kararı vermek, dağlık bölgeye giren her kayakçı ve binicinin sorumluluğundadır.

 

Kayakçıların tatil beldesinde karşılaştıkları tehlikelerin çoğu, kırsal kesimde daha yüksek sonuçlara sahiptir. Taşrada devriye gezilmiyor ve yardım genellikle çok uzakta. Derin kar ve alacakaranlık yaklaşırken taşraya 5 mil gittiğinizde kırık bir ayak bileğinin ne kadar kötü olduğunu bir düşünün! Kurtarma hizmetleri taşrada saatler sürebilir ve genellikle çok sayıda insan ve kaynak gerektirir. Artan taşra faaliyeti, potansiyel olarak acil servislerimizi kapasitelerinin ötesinde strese sokabilir. Gereksiz risklerden kaçınarak üzerinize düşeni yapın.

 

Ne yazık ki, taşrada rekreasyonun güzelleştirilmesi, gerçek tehlikeleri küçümseme eğilimindedir. İnsanlar, sonuçlarını takdir etmeden popüler olanın büyüsüne kapılmaya yatkın olabilirler. Dağlarda kayak ve binicilik asla tamamen güvenli olmayacak olsa da, taşra kullanıcılarına daha güvenli karar verme yolculuklarında yardımcı olmak için her zamankinden daha fazla eğitim fırsatı var.

 

İşaret, kürek, sonda bir zorunluluktur - ama taşrada güvende olmanıza başka ne yardımcı olabilir?

 

'İşaret, kürek, sonda' kelimeleri çığ güvenliği ile eş anlamlıdır, ancak kırsal kesime yanınızda başka hangi ekipmanı getirmelisiniz? Çığ gibi afet durumlarında çalışanların çantalarında bulacağınız bazı yaygın öğeler radyolar, eğim ölçerler, kar etüdü ve ilk yardım çantalarıdır. Çığ güvenlik donanımını önleyici ve reaktif olmak üzere iki kategoriye ayırabiliriz.

 

Bununla birlikte, satın alırsanız, çantanıza koyarsanız ve sonra nasıl kullanılacağını asla öğrenmezseniz, bu teçhizatın hiçbirinin bir nikel değerinde olmadığını hatırlamak önemlidir. Kış boyunca sürekli olarak ekipmanınızla pratik yapmak için zaman ayırdığınızdan emin olun, böylece zamanı gelirse hazır olursunuz. Popüler 'Gitmeden Önce Bilin' eğitim serisinin bize söylediği gibi: ekipmanı alın, eğitimi/bilgiyi alın, tahminleri alın, resmi alın, sonra zarardan kaçının.

 

Radyolar

 

Ayağınızdaki iki kayakla çok fazla zemini hızla kaplayabilirsiniz, bu da kayak ortaklarınızın görüş alanından eşit derecede hızlı bir şekilde çıkabileceğiniz anlamına gelir. İki yönlü bir telsiz ile saha dışında olabilirsiniz ama asla iletişiminiz kesilmez. Ortağınızı değişen koşullar konusunda uyarıyor veya güvenli bir limana ulaşabilmeniz için saha dışında daha fazla kayak yapıyor olsanız da, telsizler iletişimi ve taşradaki güvenlik marjını artırır. Radyolar, aynı anda birden fazla kişiyi asla maruz bırakmamanızı sağlar. İşte dikkate alınması gereken bir örnek:

 

Siz ve kayak ortaklarınız zirveye ulaştınız. Rüzgarlı ama bunun dışında güzel bir gün. Dönüyor ve yuvarlanan yüze düşüyorsunuz ve ortaklarınızın gözünden kayboluyorsunuz. Görmedikleri şey, sizin güvende olduğunuz, ancak yere düşen bir rüzgar levhası cebini tekmelediğiniz ve ortaklarınızın kayak yapma olasılığı olan yerlerde eğimi tehlikeli hale getirdiğinizdir. Yokuşta bağırırsın ama rüzgardan seni duyamazlar. Bunun yerine, onlara telsiz üzerinden ulaşırsınız ve onlar sizin bulunduğunuz yere teker teker inerler ve siz güvenle başka bir iniş rotası seçersiniz. Önleyici çığ güvenlik donanımı açısından, bir telsizden daha önemli bir donanım parçası yoktur.

 

Eğim Ölçerler

 

Bir çığı önlemenin bir numaralı yolu, çığ alanından uzak durmaktır! Günümüz dünyasında insanlar, CalTopo gibi haritalama web sitelerinin sağladığı eğim açısı gölgelendirmesine büyük ölçüde güveniyor. Bu araçlar inanılmaz derecede kullanışlı olsa da, arazide asla iyi, eski moda, eğim açısı ölçümlerinin yerini almamalıdır. Kış aylarında, 30 derecenin altındaki yamaçlarda kayak yapmak iyi bir kuraldır. Telefonunuzu veya kullanışlı BCA eğim ölçerinizi çıkarın ve kararlarınızdan tahminde bulunun. Bu mikro arazi özelliğinin tam olarak ne kadar dik olduğunu bilin ve etrafta kayak yapmanın iyi bir fikir olup olmadığına karar verin.

 

Kar Çalışma Kitleri

 

Bu kitler, kar paketinin içinde tam olarak neler olup bittiğini anlamak için gereken tüm araçları içerecektir. Bir kar kitindeki temel öğeler arasında kar testeresi, düğümlü kordon, büyüteç ve kristal kart, defter ve termometre bulunur. Testere ve kordon, çeşitli stabilite testleri gerçekleştirmek için kar sütunlarını temiz bir şekilde izole etmenizi sağlar. İnsanların neden bir kar sütununun üzerine küreklerini koyup hafifçe vurmaya başladığını merak ettiyseniz, bunun nedeni budur. Büyüteç ve kristal kartlar, kardaki bağların gücünü belirlemek için size kar kristal yapısına daha yakından bakma yeteneği verir. Termometre size kar paketindeki sıcaklık gradyanını ölçme yeteneği verir ve su geçirmez dizüstü bilgisayarınız her şeyi yazmanıza olanak tanır.

 

Çığ eğitimi kurslarınızda öğreneceğiniz gibi, kar paketinde büyük bir uzamsal değişkenlik vardır ve bu nedenle tek bir yerde bir çukur kazmak hiçbir zaman tüm bölgenin istikrarını değerlendirmek için kullanılmamalıdır. Kar çukurları kazmak, taşrada karar vermek için kullanılan bilgi zincirinin bir halkası olmalıdır. Kar paketinin stabilitesini analiz etmek için mevcut teknikler hakkında daha fazla bilgi edinmek için çığ kursuna gittiğinizden ve kişisel koruyucu ekipmanlara sahip olduğunuzdan emin olun.

 

İş ayakkabısından iş kıyafetine, göz koruyuculardan kulak koruyucularına kadar geniş ürün galerimizi ziyaret etmek için tıklayın.