Diğer Haberler
Gözlerimizi yaralanmalardan nasıl koruyabiliriz?
Gözlerimizi yaralanmalardan nasıl koruyabiliriz?

Gözlerinizi yaralanmalardan korumak için yapabileceğiniz dört şey vardır:

 

  • İş yerindeki göz güvenliği tehlikelerini bilin.
  • Makine koruyucuları, çalışma ekranları veya diğer mühendislik kontrollerini kullanarak çalışmaya başlamadan önce tehlikeleri ortadan kaldırın.
  • Uygun göz koruyucu kullanın.
  • Koruyucu gözlüklerinizi iyi durumda tutun ve hasar görürse değiştirin.

 

Belirli bir görev için uygun koruyucu gözlük seçimi, her bir faaliyetin tehlike değerlendirmesine dayalı olarak yapılmalıdır. Göz koruyucu türleri şunları içerir:

 

  • Reçetesiz ve reçeteli güvenlik gözlükleri. Güvenlik gözlükleri normal iş elbisesi gözlükleri gibi görünse de, önemli ölçüde daha fazla göz koruması sağlamak üzere tasarlanmıştır. Lensler ve çerçeveler normal gözlüklerden çok daha güçlüdür.
  • Güvenlik gözlükleri, toz, talaş veya uçuşan parçacıkların olabileceği genel çalışma koşulları için göz koruması sağlar. Yan siperler ve etrafı saran güvenlik gözlükleri ek yan koruma sağlayabilir.
  • Gözlük. Gözlükler darbe, toz ve kimyasal sıçramalara karşı koruma sağlar. Güvenlik gözlükleri gibi, güvenlik gözlükleri de darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Ayrıca tüm göz çevresinde güvenli bir kalkan oluştururlar ve her yönden gelebilecek tehlikelere karşı koruma sağlarlar. Gözlükler, numaralı gözlüklerin ve kontakt lenslerin üzerine takılabilir.
  • Yüz siperlikleri ve kafa koruyucular. Tam yüz siperleri, kimyasallara, ısıya veya kan yoluyla bulaşan patojenlere maruz kalan çalışanları korur. Kafa koruyucular, erimiş malzemelerle kaynak yapmak veya çalışmak için kullanılır. Yüz siperleri ve kafa koruyucular yalnız koruyucu gözlükler olmamalıdır. Koruyucu gözlük veya göz koruyucu ile birlikte kullanılmaları gerekir, böylece yüz siperliği kaldırıldığında gözler korunur.
  • Özel koruma. Lazerlerle kaynak yapmak veya çalışmak için gözleri optik radyasyona maruz kalmaktan korumak için özel filtreli kasklar veya gözlükler kullanılmalıdır.

 

Güvenlik gözlükleri, yeterli korumayı sağlamak için tam olarak oturmalıdır. Ayrıca, göz koruma cihazlarının uygun şekilde bakımı yapılmalıdır. Çizilmiş ve kirli cihazlar görüşü azaltır, parlamaya neden olur ve kazalara neden olabilir.

 

Makine korumaları, ekranlı veya bölünmüş iş istasyonları ve diğer mühendislik kontrolleri ile birlikte doğru koruyucu gözlük kullanmak sizi her türlü göz tehlikesinden korumaya yardımcı olabilir.

 

Kontakt lensler endüstriyel işler için güvenle takılabilir mi?

 

Kontakt lensler, işyerinde göz tehlikelerine karşı önemli bir koruma sağlayamaz. Bununla birlikte, kontakt lens takmanın göz yaralanması riskini artırdığına dair bir kanıt yoktur.

 

Kontakt lensler, işyerinde genellikle daha iyi görüş sağladıklarından, aslında işçi güvenliğini ve üretkenliğini artırabilir. Kontakt lens kullanan kişiler genellikle gözlükten daha geniş bir görüş alanına sahiptir. Ayrıca, özellikle daha yüksek güçlü lens reçeteleriyle, genellikle daha az görsel bozulmaya sahiptirler. Ek olarak, gözlük yerine kontakt lens takmak, gözlük ve tam yüz solunum cihazları gibi göz güvenliği ekipmanlarının uyumunu ve rahatlığını iyileştirebilir.

 

Tehlikeli kimyasal dumanlar gibi bazı durumlarda, kontakt lenslerin güvenliğinin duruma göre belirlenmesi gerekebilir. Kontakt lens kullanımıyla ilgili işvereninizin güvenlik politikasını kontrol edin. Optometri doktorunuz işvereninize yardımcı olabilir ve siz iş yerinizde güvenli bir şekilde kontakt lens takıp kullanamayacağınıza karar verebilirsiniz.

 

Göz koruyucular ve yüz siperlikleri için galerimize göz atın.