Diğer Haberler
5 Güvenlik Gerçeği
5 Güvenlik Gerçeği

Hangi güvenlik gerçeklerini ve istatistiklerini biliyorsunuz? İşyeri güvenliğinin sadece son yıllarda şirketler için en önemli öncelik haline geldiğini biliyor muydunuz? Sanayi devrimi 18. yüzyılda başlamasına rağmen, Kanada ve ABD ilk iş sağlığı ve güvenliği yasalarını ancak 1970'lerde mi uygulamaya koydu? Güvenlikteki artışa rağmen, inşaat ve diğer ağır endüstrilerde halen çok sayıda olay, yaralanma ve ölüm meydana gelmektedir. Bununla mücadele etmek için Kanada, Kanada İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi'ni (CCOHS) ve ABD İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi'ni (OSHA) kurdu. Bu kuruluşlar, güvenliği çevreleyen düzenlemelerin oluşturulmasına yardımcı oldu ve güvenliğin ve uygun eğitimin önemini görmeyen bireyler ve şirketler için ciddi sonuçlar doğurdu. Ancak güvenlik bilincindeki bu artış harika sonuçlar verdi. OSHA'nın ABD'de işle ilgili yaralanmaları ve hastalıkları nasıl azalttığını düşünün; 100 işçi başına düşen kaza oranı 1972'den 2019'a 10,8'den 2,8'e düştü. Doğru, 47 yıl içinde kaza ve ölümlerde %74'lük bir azalma oldu!

 

İşte sizi şok edebilecek beş güvenlik gerçeği…

 

1) Sizi Tehlikeye Karşı Uyaran Güvenlik İşaretleri Kazaları %80'e Kadar Azaltır

 

Bazı işyerlerinde, özellikle imalat ve enerji gibi ağır endüstrilerde, aşırı sayıda güvenlik işareti olduğu görülmektedir. Ancak tüm bu işaretlerin bir nedeni vardır; Bir çalışma, kazaları %80'e kadar azaltabileceklerini buldu. Bir fabrika katına veya tabelalarla dolu bir şantiyeye girdiğinizde, mevcut tüm tehlikelerin hemen farkına varırsınız.

 

Sektöre bağlı olarak, bir şantiyede birkaç farklı tipte güvenlik işareti bulunabilir. Örneğin, tehlikeli maddeler mevcut olduğunda WHMIS sembolleri ve yüksek voltaj veya hareket halindeki ağır makineler gibi tehlikeler için uyarı işaretleri ile karşılaşacaksınız. Bu işaretlerin her biri sizi potansiyel tehlikeler konusunda bilgilendirir ve güvenliğinizi sağlamak için çevredeyken bunları aklınızda tutmanız için sizi teşvik eder.

 

2) Bir İnşaat İşçisinin Kariyeri Boyunca Ölüm Şansı 200'de 1'dir

 

İnşaat projelerinde kazalardan kaçınmak istiyorsanız, çalışanlarınız için güvenlik eğitimi çok önemlidir. Yapılan bir araştırmaya göre, neredeyse tüm inşaat işçileri yaşamları boyunca en az bir yaralanma yaşayacaktır. 45 yıllık bir kariyer varsayıldığında, sakat bırakan yaralanma riski %70, ölümcül yaralanma riski 200'de 1'dir. Ayrıca, 20 yaşında başlayan bir inşaat işçisinin yaşına göre obstrüktif akciğer hastalığına yakalanma olasılığı %15'tir.

 

100.000 işçi başına ölüm oranları açısından en tehlikeli endüstrilerden bazıları şunlardır:

 

  • Tarım, ormancılık, balıkçılık ve avcılık: 23
  • Madencilik: 15
  • Taşıma ve depolama: 14
  • İnşaat: 10

Yaralanma ve ölüm oranlarının tüm endüstriler için ortalama değerler olduğunu unutmayın - tek tek şirketlere baktığınızda sayıları çok daha iyi olabilir! Teknoloji ve sürekli eğitim ile desteklenen sağlam bir güvenlik programı ve iş ayakkabısı, ikaz yeleği, iş giysisi ile birçok kaza önlenebilir.

 

3) Düşmeler İnşaat İşçileri İçin En Büyük Risktir

 

Düşmeler sadece çok katlı projelerde olmaz, bir evin çatısından veya sığ bir hendeğe düşmek bile ölümcül olabilir. İnşaat işçileri, iş sahalarında sürekli düşme riski altındadır.

 

İnşaat projelerinde düşmelere neden olan bazı yaygın sorunlar, aydınlatma eksikliği, kaygan yüzeyler, korkuluk eksikliği, hasarlı merdivenler veya iskeleler ve düşmeye karşı koruyucu ekipmanların yanlış kullanılmasıdır. Güvenlik prosedürlerine uyulmadığında veya işçiler yeterli eğitime sahip olmadığında düşme riski de daha yüksektir.

 

4) Bir İnşaat Yaralanmasının Ortalama Maliyeti -Ölümcül veya Ölümsüz- 27.000$

 

Güvenlik programlarının temel amacı çalışanları korumaktır, ancak kazaların şirketler üzerinde önemli bir mali etkisi de vardır. Kaza Analizi ve Önleme Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, bir inşaat yaralanmasının ortalama maliyeti 27.000$ 'dır - tüm sektörlerdeki ortalama maliyetten 15.000$ 'dan çok daha yüksektir. Ortalama yaralanma başına maliyet, işten uzak günler söz konusu olduğunda 42.000 dolara yükselir ve ölümcül yaralanmalar için 4 milyon dolara sıçrar!

 

Bir inşaat yaralanması ile uğraşırken, aklınıza gelebilecek ilk maliyet tıbbi giderlerdir. Bununla birlikte, bir kaza aynı zamanda toplam maliyeti artıran iş durdurma emirlerini, yasal cezaları ve diğer sonuçları da içerir.

 

5) "Ölümcül Dörtlü", Tüm İnşaat Ölümlerinin %60'ını Oluşturuyor

 

İnşaat işçileri için düşmelerin nasıl ana tehlike olduğunu zaten tartışmıştık. Bunlar aynı zamanda “Ölümcül Dörtlü”den biridir – inşaat ölümlerinin %60'ına neden olan dört olay türü: düşmeler, elektrik çarpması, nesnelerin çarpması ve nesnelere (veya bunların arasına) yakalanma.

 

Ölümcül dört kazanın her birini önlemek için özel tavsiyeler:

 

  • Düşmeleri Önleme: Uygun ekipman, çevre koruması, zemin açıklıkları için koruyucular ve etiketler, merdiven ve iskelelerin uygun kullanımı.
  • Elektrik Çarpmasını Önleme: Başlamadan önce yardımcı ekipman ve güç hatlarının belirlenmesi, güvenli mesafe gerekliliklerine uyulması, topraklı ve çift yalıtımlı elektrikli aletler, toprak arızalı devre kesiciler, yüksekte çalışırken genel elektrik tehlikelerine karşı tetikte olunması.
  • Çarpmanın Önlenmesi: İkaz yeleği gibi görünürlüğü yüksek giysiler giymek, hareketli ve sabit nesneler arasında durmamak.
  • Yakalanmayı ve Araya Girmeyi Önleme: Gerekli tüm koruma önlemleri alınmadan asla bir hendeğe girmeyin.

 

Bunlar ölümcül dördü önlemek için alabileceğiniz birkaç önlem. Gerçek bir şantiyede, iyi tasarlanmış bir güvenlik programına, kapsamlı eğitime ve tüm çalışanlar için uygun KKD'ye (iş kıyafeti/giysisi, iş ayakkabısı, ikaz yeleği vb.) sahip olmalısınız.

 

İşyerinizde çalışan güvenliğini sağlamak için ürünlerimize göz atın.