Diğer Haberler
Sivri Nesneler veya Kenarlarla Güvenli Çalışma
Sivri Nesneler veya Kenarlarla Güvenli Çalışma

Sivri nesnelerin veya kenarların yakınında çalışırken neden endişe duyulur?

Sivri nesneler veya kenarlar kullanırken en yaygın endişe, kesik (yırtılma, delinme) veya ampütasyon gibi bir yaralanmadır.

 

Sivri nesneler veya kenarlı alet veya ekipmanlar şunları içerebilir:

 

  • Bıçaklar ve diğer mutfak eşyaları
  • Kutu kesiciler, maket bıçakları, güvenlik kesiciler vb.
  • Makas
  • Mutfak robotları, mikserler, kıyma makineleri vb. gibi bıçaklı veya hareketli parçaları olan ekipmanlar.
  • Özellikle kırıldığında veya yontulduğunda bardaklar, tabaklar vb.
  • Gıda ambalajı bıçakları, açılmış kutular vb.

 

Bu tehlike nasıl ortadan kaldırılabilir veya risk nasıl kontrol altına alınabilir?

En güvenilir seçenek, sivri nesne kullanımını ortadan kaldırmaktır. Öğeyi kesmenin, paketi açmanın, işlemi otomatikleştirmenin veya farklı bir araç kullanmanın başka bir yolu olup olmadığını değerlendirin.

 

Ardından, sivri nesne kullanma ihtiyacını azaltmanın başka bir yolu olup olmadığını değerlendirin (örneğin, dilimleme, kesme veya düzeltme). İşi daha güvenli yapacak farklı türde bir sivri nesne veya alet var mı (ör. kapalı bıçaklar, sabit koruyucular, açıkta olmayan bıçaklar, yaylı sırtlar, şerit ayırıcılar, pense, makaslar vb.)

 

Bu seçenekler mümkün değilse, aşağıdaki adımlar yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Kesintileri önlemek için:

  • İş için doğru aracı kullanın.
  • Aleti yalnızca tasarlandığı iş için kullanın. Örneğin, bir bıçak, levye, konserve açacağı, keski, zımba, tığ, kazıyıcı veya tornavida olarak kullanılmamalıdır.
  • Tüm personeli, kullanabilecekleri herhangi bir aletin güvenli kullanımı konusunda eğitin ve bilgilendirin.
  • Aleti kullanmadan önce inceleyin.
  • Bıçağın keskin olduğundan emin olun. Kör bıçaklar daha fazla güç gerektirir ve yaralanma olasılığını artırır..
  • Ne yaptığınızı görebilmeniz için iyi aydınlatılmış bir alanda çalışın.
  • Sabit bir yüzeyde kesin. Eşyanın tezgah üzerinde kaymasını önlemek için bir kesme tahtası ve/veya kaymaz paspas kullanın.
  • Mümkünse, öğeyi tutmak için mekanik bir cihaz kullanın.
  • Aleti daha güçlü elinizle tutun.
  • Özellikle tutan el için kesilmeye dayanıklı veya file eldiven gibi koruyucu giysiler kullanın. Bıçak kırılırsa veya parçalanırsa güvenlik gözlükleri gözleri koruyacaktır.
  • Kesme yolunda veya kayarsa bıçağın gidebileceği yolda hiçbir vücut parçasının olmadığından emin olun.
  • Aletin geri çekilebilir bir bıçağı varsa, kullanımdan hemen sonra geri çekin. Benzer şekilde, kullanılmadığında makası kapatın.
  • Aleti, kullanmadığınız zamanlarda keskin kenarı sizden uzakta olacak şekilde tezgahın arkasına yerleştirin.
  • Araçları uygun şekilde saklayın. Örneğin, bıçakları, sapları öne bakacak şekilde bir bıçak rafında veya çekmecede güvenli bir şekilde saklayın. Veya aleti saklamak için çalışma alanının yakınında raflar, yuvalar veya kutular oluşturun.
  • Kırık, donuk veya paslı bıçakları delinmeye karşı dayanıklı bir kaba koyarak atın.
  • Keserken aşırı basınç uygulamayın.
  • Düşen bir aleti yakalamaya çalışmayın.
  • Keskin bir alet kullanırken iş arkadaşlarınızla tartışmaya girmeyin. Yukarıya bakmanız veya başka bir şeye odaklanmanız gerekiyorsa kesmeyi bırakın.
  • Diğer nesneleri taşırken alet taşımayın.
  • Cebinizde açık bir alet taşımayın.
  • Keskin bir aleti görülemeyecek bir yere düşürmeyin veya bırakmayın.
  • Bir aleti başkasına atmayın veya fırlatmayın. Aleti veya bıçağı tezgahın üzerine koyun ve diğer kişinin almasına izin verin. Makas gibi aletler kapalı konumda geçirilebilir.

 

Keskin bıçaklı elektrikli aletlerin güvenli kullanımı hakkında bilmem gerekenler nelerdir?

  • Ekipmanı çalıştırırken, temizlerken ve bakımını yaparken üreticinin talimat kılavuzuna uyun.
  • Uygun kilitleme/etiketleme prosedürlerinin uygulandığından ve takip edildiğinden emin olun (örneğin, bozuk veya güvenli olmayan ekipmanın fişini çekin, bir uyarı etiketi takın, kullanımdan çıkarın ve amirinize bildirin).
  • Tüm korumaların ve güvenlik cihazlarının yerinde olduğundan ve düzgün çalıştığından emin olun.
  • Kesme bıçaklarının keskin olduğundan emin olun.
  • Ellerinizi kesme bıçaklarının kenarlarından uzak tutun - hem ellerinizi (ve tüm parmaklarınızı) hem de kesme bıçaklarını görebildiğinizden emin olun. Gözlerinizi kestiğiniz parçanın üzerinde tutun ve parmaklarınızın bıçağa göre nerede olduğunu bilin.
  • Ellerinizi tüm hareketli parçalardan uzak tutun ve mikserlerdeki kesme bıçakları veya çırpıcılar gibi hareketli parçaları temizlemekten veya fırçalamaktan kaçının.
  • Ellerinizi besleme hunilerinden ve dağıtım kanallarından uzak tutun – makineyi yüklemek için bir itici veya çubuk kullanın. Veya parça dilimleyici veya bıçak için çok ince hale geldiğinde kesme işlemini bitirmek için bir bıçak kullanın.
  • Öğeleri yerinden çıkarmaya çalışmadan ve sökmeden ve temizlemeden önce ekipmanı kapatın ve fişini çekin.
  • Temizledikten sonra tüm korumaları ve güvenlik cihazlarını yerlerine yerleştirin.
  • Hareketli parçalar varsa, saçınızı örtün veya bağlayın, bol veya yıpranmış giysiler giyin ve eldivenlerinizi ve mücevherlerinizi çıkarın. Bu öğelerin tümü, hareket halindeyken veya dönerken ekipmana takılabilir.
  • Ekipmanın etrafındaki zemini ve çalışma alanını, takılıp düşebileceğiniz enkaz veya nesnelerden uzak tutun.
  • Cihazın herhangi bir yerine parmaklarınızla ulaşmaya çalışmayın.
  • Herhangi bir koruma veya güvenlik cihazını atlamayın.
  • Kendinizi yorgun veya iyi hissetmiyorsanız ekipmanı çalıştırmayın.