Diğer Haberler
GAMA RADYASYONU STERİLİZASYON İŞLEMİ NEDİR?
GAMA RADYASYONU STERİLİZASYON İŞLEMİ NEDİR?

Gama Radyasyonu Sterilizasyonu: Bakteri ve Mikroorganizma Eliminasyonunda Anahtar Bir Silah

 

Radyasyon sterilizasyonunun en popüler şekli olan gama radyasyon sterilizasyonu, birçok endüstride kullanılan bir işlemdir. En yaygın olarak tıp endüstrisi ile ilişkilendirilmesine rağmen, aynı zamanda tarım ürünlerindeki istilalarla mücadelede, ürün ambalajlarında, belirli gıdalardaki mikrobiyal kontaminasyonu azaltmak için ve daha pek çok alanda kullanılır. Ayrıca, çeşitli endüstrilerdeki profesyoneller tarafından yeniden kullanılmak üzere kişisel koruma ekipmanını sterilize etmek için de kullanılabilir.

 

Gama Radyasyonu Sterilizasyonunun Açıklaması

 

Adından da anlaşılacağı gibi, bu bir sterilizasyon işlemidir ve genellikle ürünlerin, ambalajların veya malların yüzeyinde yaşayan bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek için kullanılır. Kobalt-60 tarafından desteklenen düşük dozlu işlem, söz konusu ürünü veya öğeyi iyonize etmeye çalışan bir radyasyon kaynağından yüksek enerjili fotonlar yayıldığında uygulanır.

 

İyonizasyon, temas ettiği herhangi bir hücresel yapıda bozulmalara neden olarak organizmaları moleküler düzeyde yok eder ve üremelerini imkansız hale getirir. Esasen süreç, bir mikroorganizmanın DNA'sını yok edecek ve çoğalamayacak şekilde değiştirmek için çalışır.

 

İşlem 1950'lerden beri yürürlüktedir ve genellikle sürekli veya toplu formatlarda gerçekleştirilir. Öğeler, bu durumda sürekli bir biçimde gama ışınlarına maruz kaldıkları otomatik bir taşıma sisteminden geçer. Bu işlem genellikle bir seferde büyük miktarlardaki ürünlerde kullanılır.

 

Toplu işlem biraz farklı çalışır ve genellikle tedavi için bir veya daha fazla kutunun bir radyasyon odasına yüklenmesinden oluşur. Genellikle ürün/ürün gruplarını gerektiği gibi işlemek için kullanılır.

 

Gama Radyasyon Sterilizasyonunu Hangi Endüstriler Kullanır?

 

Gama sterilizasyon işlemi, tıp endüstrisinde belirli alet ve ürünleri (yani implante edilebilir tıbbi cihazlar, cerrahi önlükler, vb.) dezenfekte etmek için yaygın olarak kullanılır. Tıbbi terimlerle "steril", bakteri veya diğer mikroorganizmaların çoğalamayacakları ve başka bir kontaminasyon oluşturamayacakları noktaya kadar ari olmaları olarak tanımlanır.

 

Tahmin edebileceğiniz gibi, kontamine tıbbi aletleri olan bir hasta üzerinde ameliyat veya prosedür uygulamak, enfeksiyona veya başka komplikasyonlara yol açma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle tıbbi aletlerin kullanımdan önce uygun şekilde sterilize edilmesi gerekir.

 

Yöntem ayrıca kişisel koruyucu ekipmanı kullanımdan önce ve sonra sterilize edebilir, böylece tekrar kullanılabilir. Tıp endüstrisinde kullanımının yanı sıra, gama sterilizasyonu aşağıdakilerle çalışırken de faydalıdır:

 

  • Bazı paketlenmiş ürünler
  • Makyaj malzemeleri
  • İlaç ambalajı ve ürünleri
  • İşlenmemiş içerikler
  • Bazı gıdalar
  • Tarımsal uygulamalar

 

Kişisel Koruyucu Ekipman Sterilizasyonu

 

Gama sterilizasyonunun geçtiğimiz yıllar içerisinde öne çıkmasının birçok yolundan biri, yeniden kullanım için kişisel koruyucu ekipmanın sterilize edilmesidir. COVID-19 pandemisi patlak verdiğinde ve sağlık çalışanları hastanelere yatan hastalara bakmak için yeterli miktarda kişisel koruyucu ekipman ve tıbbi cihaz bulmaya çalışırken bu sürecin kullanımı kritik hale geldi.

 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) göre yöntem, yeniden kullanım için solunum maskeleri dışındaki tüm kişisel koruyucu ekipmanı sterilize etmede etkilidir.

 

Tıp endüstrisinin yanı sıra, yeniden kullanımdan (hatta ilk kullanımdan) önce sterilizasyon diğer endüstrilerde de rol oynar. Restorasyon çalışanları, azaltma işleri için belirli kişisel koruyucu ekipman parçalarını yeniden kullanabilir. İnşaat ve acil müdahale gibi sektörler de bu süreçten yararlanabilir. Gama sterilizasyon yöntemi, solunum maskelerinin tedavisi için önerilmese de, tıbbi çalışanlardan daha fazlasına yardımcı olabilecek diğer maske türleri ve yüz kaplamaları, yüz siperlikleri için kullanılabilir.

 

Genel olarak, uygun eğitim ile güvenli, etkili, esnek ve dünyanın en önemli bazı ürünlerinden  bakteri kontaminasyonunu ve mikroorganizmaları ortadan kaldırmanın oldukça verimli bir yoludur.

 

Ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için ürün galerimize göz atın.