Diğer Haberler
Deprem Sonrası Temizlik İçin Kişisel Koruyucu Ekipman
Deprem Sonrası Temizlik İçin Kişisel Koruyucu Ekipman

Sarsılma, sallanma, düşen şeyler ve gidecek hiçbir yerinizin olmadığı bir afet... Uyarı olmadan gerçekleşir ve genellikle geniş alanları etkiler. Olası insan can kaybı ve mal hasarı açısından depremlerden daha yıkıcı çok az doğal afet vardır.

 

Ayrıca, şokun etkisi geçtikten sonra, bir depremin ardından hem mağdurlar hem de kurtarma çalışanları için ciddi tehlikeli koşullar ortaya çıkar ve bunların en ciddisi çoğu zaman çöken yapıların içinde ve çevresinde çalışmaktır. Kişisel koruyucu ekipman dahil olmak üzere uygun güvenlik ekipmanının seçimi, tüm kurtarma çalışanları, kolluk kuvvetleri ve sonrasında yer alan diğer profesyoneller için kritik öneme sahiptir.

 

Depremden Sonra Başlıca Potansiyel Tehlikeler

 

Depremler, ilk müdahaleyi ve kurtarmayı etkileyen lojistik zorluklar sunabilir. Bunlar arasında elektrik gücü kaybı, zayıf iletişim yetenekleri ve kesintiye uğramış veya bozulmuş su kaynağı sayılabilir. Bu ihtiyaçların hızlı bir şekilde ele alınması, müdahale çabalarını ve müdahale çalışanlarının sağlık ve güvenliğini koruma becerisini kolaylaştıracaktır.

 

İlk deprem müdahalesi ve müteakip kurtarma ve temizleme çalışmaları sırasında çok sayıda tehlike mevcuttur.

 

Aşağıdaki tehlikeler, çalışanların bir deprem sonrasında muhtemelen karşılaşacakları en yaygın tehlikelerden bazılarıdır:

 

  • Çöken veya tehlikeli derecede dengesiz bina yapıları
  • Açık ve enerjili elektrik kabloları
  • Patlayıcı ortamlara neden olan doğal gaz sızıntıları
  • Su sistemi kesintileri ve su basmış alanlar
  • Bilinmeyenler dahil tehlikeli maddelere (sızan yakıtlar, amonyak vb.) maruz kalma
  • Asbest, kurşun, kristal silika ve küf dahil olmak üzere havadaki tozlara maruz kalma
  • Yetersiz oksijen ve toksik ortamlar içerebilen kapalı alan çalışmaları
  • Düşen nesnelerden kaynaklanan tehlikeler
  • Camdan ve enkazdan keskin nesneler
  • Düzensiz/pürüzlü yüzeylerde tekrar tekrar kaldırma, bükme ve çalışmadan kaynaklanan ergonomik tehlikeler
  • Çalışma ortamından kaynaklanan ısı stresi ve soğuk stresi
  • Ağır ekipmanların, jeneratörlerin, elektrikli aletlerin vb. çalışması sırasında aşırı gürültü.
  • Dengesiz, ıslak ve kaygan yüzeylerde, engebeli arazilerde ve dik yokuşlarda çalışma nedeniyle kaymalar ve takılmalar
  • Yüksekliklerde ve dengesiz yüzeylerde çalışma nedeniyle düşme tehlikeleri
  • Müdahale alanına özgü diğer sağlık ve güvenlik maruziyet riskleri

Olumsuz bir maruz kalma riski arz eden herhangi bir müdahale alanına girmeden önce kalifiye bir sağlık ve güvenlik uzmanı tarafından tamamlanan bir tehlike değerlendirmesi tavsiye edilir. Çöken veya ağır hasarlı bina yapıları için, girişten önce profesyonel bir mühendis tarafından bir inceleme yapılmalıdır. Mümkün olduğunda, hasar görmüş bina duvarlarını ve zeminlerini desteklemek veya kıyıya çıkarmak için çaba gösterilmelidir. Çoğu durumda, zaman kısıtlamaları ve sınırlı kaynaklar, özellikle ek insan yaşamının kaybının mümkün olduğu durumlarda, çalışanların müdahale etmesinin önünde engeller oluşturabilir.

 

Farklı Ortak Uygulanabilir KKD Türleri

 

Kişisel koruyucu ekipmanların (KKD) ve diğer güvenlik ekipmanlarının uygun seçimi, tanınan tehlikelerin kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için kritik öneme sahiptir. Aşağıda, deprem müdahalesi, kurtarma ve temizleme için yaygın olarak geçerli olan genel KKD türleri açıklanmaktadır.

 

Baş, Göz ve Yüz Koruması

 

Baş, göz ve yüz koruması, düşen veya uçan enkaz veya bir depremden sonra temizleme alanında gezinirken karşılaşabileceğiniz molozların bir parçası olan havada uçuşan tozlardan kaynaklanan yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Baretler, ANSI Standardı Z89.1'in gereksinimlerini karşılamalıdır. Baretin içinde bu standardı karşıladığını gösteren bir çıkartma veya işaret olup olmadığına bakın. Çıkartma veya işaretler ayrıca baretin tipini ve sınıfını da belirtecektir. Gerekli baret tipi ve sınıfı, sahada mevcut olan beklenen tehlikelere bağlı olacaktır.

 

Göz ve yüz koruması, güvenlik gözlükleri veya göz koruyucular ve yüz siperliklerini de içerebilir. Tüm doğal afet bölgelerinde yan siperlikli güvenlik gözlüklerinin kullanılması minimum koruma olarak düşünülmelidir. Tozlu ortamlar veya sıçramanın meydana gelebileceği durumlar için havalandırmasız veya dolaylı havalandırmalı koruyucu gözlükler kullanılabilir ve numaralı gözlüklerin üzerine takılabilir.

 

İşitme Koruması

 

Ağır makineler veya elektrikli aletler çalıştırılırken genellikle işitme koruması gereklidir. Hem kulak tıkacı hem de kulaklık mevcuttur. Rahatlık da dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. HPD'ler rahatsa, giyilmeleri ve doğru şekilde giyilmeleri daha olasıdır. Aynı şekilde, işitme koruyucuları da doğal afet müdahalesi sırasında takılması gereken diğer ekipmanlarla uyumlu olmalıdır.

Taşınabilir radyo sistemlerine fiziksel olarak bağlanan veya hepsi bir arada, eksiksiz kablosuz koruyucu iletişim çözümleri sağlayan işitme koruyucuları mevcuttur. Kullanıcıların önemli durumsal farkındalığı ve yüz yüze iletişimi sürdürmelerine yardımcı olurken aynı zamanda onları zararlı gürültü seviyelerinden korumaya yardımcı olmak için seviyeye bağlı çevresel mikrofonlar da mevcuttur.

 

Solunum koruması

Doğal afet müdahalesinin tüm aşamalarında solunum koruması gerekebilir. Çalışma ortamı için doğru solunum cihazının takıldığından emin olmak için uygun seçim gereklidir. Belirli durumlarda saha, bilinmeyen kirleticilere soluma maruz kalma riski sunabilir. Yeterince karakterize edilene kadar bu alanlara giriş yasaklanmalıdır.

 

Partikül tehlikeleri için bir solunum cihazı seçerken, çoğu toz türü için tek kullanımlık bir solunum koruyucu veya minimum 95 sınıfı partikül filtreli (örn., N95, R95, P95) yeniden kullanılabilir yarım/tam yüz maskesi uygundur. N95, R95 veya P95 dereceli partikül solunum cihazları/filtreleri, minimum %95 filtreleme verimliliği sunar. Gazlar ve buharlar için, spesifik kirleticiye bağlı olarak uygun kartuşlu yeniden kullanılabilir bir solunum cihazı gereklidir.

 

Kurşun, asbest, PCB ve ağır küf kontaminasyonu içerebilecek binalarda/evlerde temizlik gibi belirli görevler için tam yüz maskesi veya Elektrikli Hava Arındırıcı Solunum Cihazı (PAPR) gibi daha yüksek düzeyde bir solunum koruması gerekebilir.

 

Koruyucu Giysiler ve Deprem Temizliğine Yardımcı Olması Önerilen Diğer KKD'ler

 

Koruyucu giysiler, eldivenler ve botlar, güvenlikli iş ayakkabıları depremlerin harap ettiği bölgelerde karşılaşılması beklenen kirletici türlerinin ve çevre/çalışma koşullarının dikkate alınmasını gerektirir. Seçim kriterlerinin hem kimyasal hem de fiziksel korumayı ele alması gerekebilir. Bunlar şunları içerebilir:

 

  • Dayanıklılığı ve kuruluğu korurken ciltle temasını önler.
  • Isı ve soğuk stres önleme.
  • Özellikle yoğun trafik veya düşük görüş alanlarında çalışan görünürlüğü.
  • Elektriksel tehlikeler.
  • Kaynak ve kesme gibi göreve özel koruyucu giysiler.

 

Optimum uyum, performans ve rahatlık sağlamak için üreticinin koruyucu giysi, eldiven ve çizme giyme tavsiyesine uyun.

 

Düşmeye Karşı Korumalı KKD

 

Belirli vücut bölgelerini (solunum, işitme, baş, gözler, eller ve ayaklar) koruyan diğer KKD'lerin aksine, düşmeye karşı koruma ekipmanı, düşme durumunda tüm vücudu korumaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bir doğal afet uygulaması için düşme koruması seçerken, çalışma ortamının dikkatli bir şekilde dikkate alınması gerekir. Tehlikeler, tipik olarak, bir deprem nedeniyle zarar görmüş hasarlı binalarda ve yapılarda gezinmeye çalışırken dengesiz değişen malzemeler, keskin kenarlar ve çok sayıda kayma/takılma/düşme koşullarını içerir.

 

Düşmeye karşı koruma ekipmanı genellikle tam vücut koşum takımlarını, bağlantı sistemlerini (lanyardlar ve kendi kendine geri çekilen cihazlar) ve ankraj cihazlarını içerir. Kapalı alan/kurtarma sistemleri genellikle düşmeye karşı koruma sistemleriyle birlikte kullanılır ve bir destek yapısının yanı sıra yükseltmek ve alçaltmak için bir vinç cihazı içerir. Bu düşme koruması ve kapalı alan kurtarma cihazlarının kullanımı, ekipmanın nasıl düzgün şekilde kurulacağı, kullanılacağı ve bakımının nasıl yapılacağına ilişkin talimatları içeren özel eğitim gerektirir.

 

Kişisel Koruyucu Donanım Siparişi Vermeniz mi Gerekiyor veya Kendinizi veya Çalışanlarınızı Korumakla İlgili Sorularınız mı Var?

 

Yardım etmek için buradayız.

Kişisel korunma için önceden planlama, deprem temizliği için esastır. Deprem temizliği söz konusu olduğunda ilgili tehlikeleri ve mevcut KKD türlerini anlamak, işçi güvenliğinin korunmasına yardımcı olacaktır.

 

Sizi, KKD ihtiyaçlarınızı en üst düzeyde tutmak için hızlı bir kaynak olarak tehlikeleri ve KKD çözümlerini özetleyen ürün galerimize bakmaya davet ediyoruz.

 

Ürünlerimize göz atmak için tıklayın.