Diğer Haberler
ASFALT İLE ÇALIŞMAK: TEHLİKELER VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
ASFALT İLE ÇALIŞMAK: TEHLİKELER VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Her yıl yol çalışmaları ve çatı kaplama amacıyla yaklaşık 350 milyon metrik ton asfalt üretiliyor. Asfaltın çeşitli faydaları olsa da, asfaltla çalışanlar, mesleki olarak asfalta maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkilerine maruz kalabilirler. Ek olarak, asfalt dumanının solunması da kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

Bunların hepsi, asfaltla çalışıyorsanız, uygun kişisel koruyucu ekipmanı kullandığınızdan emin olmak için iyi nedenlerdir. Asfalt çalışması için doğru kişisel koruyucu ekipman, asfalt döşeme tehlikelerine maruz kalmayı ortadan kaldırmaya veya azaltmaya yardımcı olur. Herhangi bir şantiye güvenlik planının büyük bir parçasıdır, özellikle de potansiyel olarak tehlikeli malzemelerin düzenli olarak karıştırıldığı ve uygulandığı durumlarda bu çok önemlidir.

 

Asfalt Nedir?

 

Asfalt, altyapı ve inşaat projelerinde kullanılan en popüler malzemelerden biridir. Spesifik olarak, genellikle diğer çözücüler (dizel, nafta, toluen, gazyağı vb.), bağlayıcılar, sertleştiriciler ve bağlayıcı maddelerle sertleşip katı bir yüzey oluşturana kadar karışan siyah, viskoz, yağ bazlı bir sıvıdır. Ezilmiş kaya ve geri dönüştürülmüş kauçuk gibi diğer malzemeler sıklıkla eklenir.

 

Asfaltı Düzenli Olarak Kullanan Sektörler

 

Asfalt öncelikle altyapı ve inşaat amaçlı kullanılmaktadır. Aslında, tüm çalışanların her gün kullandığı asfalt beton yolları oluşturmak için diğer agregalarla karıştırıldığı yerde kullanılan asfaltın çoğunluğunu yol yapımının oluşturduğu tahmin edilmektedir.

 

Asfalt, altyapının yanı sıra su yalıtım ürünleri, çatı kaplama keçesi ve çatı kaplama malzemeleri oluşturmak için de kullanılır ve düz çatılar için dolgu macunu olarak kullanılır.

 

Asfaltla Çalışmanın Tehlikeleri

 

Aşağıda kapsanan asfaltla ilişkili birkaç tehlike vardır.

 

Yangın/patlama: Depolandığı ve işlendiği yüksek sıcaklıklar ve büyük ölçüde ham petrolden oluşması nedeniyle asfaltla ilişkili önemli bir yangın tehlikesi vardır. Bu yüksek sıcaklıklar nedeniyle tutuşabilir - özellikle bir kıvılcım, açık alev veya başka bir ateşleme kaynağı ile temas ederse bu ihtimal daha çok artmaktadır.

Asfalt dumanına maruz kalma: Asfalt, sıvılaştırmak için tipik olarak 150-200 derece F arasında ısıtılır ve işçilerin dökmesine ve yaymasına izin verir. Bununla birlikte, asfalt ısıtma işlemi zararlı dumanlar çıkarır. Sıcak asfalt, akciğer tahrişine, boğulmaya ve hatta ölüme neden olabilecek H2S (hidrojen sülfür gazı) yayabilir.

Solunmanın en yaygın etkileri boğaz ve göz tahrişinin yanı sıra burun ve akciğer tahrişini içerir. Bu boğaz ağrısına veya öksürüğe neden olabilir. Solunması ayrıca baş ağrısına, baş dönmesine ve yorgunluğa neden olabilir. Bazı asfalt karışımlarının solunması karaciğer, böbrek ve sinir sistemi hasarına yol açabilir.

Uzun vadeli asfalt dumanlarının sağlığa etkileri arasında bronşit, amfizem bulunur, bunun yanı sıra asfalt inhalasyonu da bazı kanserlerle ilişkilendirilmiştir.

Bedensel maruziyet (cilt yanıkları ve kimyasal absorpsiyon): Asfalt yüksek sıcaklıklarda depolandığından ve işlendiğinden, maddenin deriden uzak tutulması önemlidir. Bunun yapılmaması ciddi yanıklara, kızarıklıklara ve diğer cilt kusurlarına neden olabilir. Ayrıca potansiyel olarak cilt kanseri riskini artırabilir.

Ek olarak, asfalt dumanları veya asfalt partikülleri nedeniyle gözler tahriş olabilir. Asfalt gözle temas edecekse, işçiler sahadaki göz yıkama istasyonunu bulmalı ve gözleri en az 15 dakika yıkamalıdır.

 

Asfalt İşçisi İçin Kişisel Koruyucu Ekipman

 

Çalışanların uygun kişisel koruyucu ekipmanı giymelerini sağlayarak sağlık risklerini en aza indirebilir veya hatta ortadan kaldırabilirsiniz. Bu malzemeyle çalışırken çalışanları korumak için ne giyeceğinize bir göz atın:

 

Eldivenler: Asfaltın cilde temas etmemesi ve cildi yakma veya tahriş etme riskinin olmaması için eldivenler termal olarak yalıtılmalıdır. Uygun eldivenler giyilmezse solventler deriye girebilir - kumaş veya deri eldivenlerden kaçınılmalıdır.

Tulumlar: Tulumlar giymek hiçbir asfaltın vücudun herhangi bir yerinde cilt teması yapmamasını sağlamak için önemlidir. Tulumlar elinizde değilse, vücudunuzu mümkün olduğunca kapatacak uzun kollu bir gömlek ve pantolon giydiğinizden emin olun.

Yüz siperi veya güvenlik gözlüğü: Asfaltla çalışırken göz koruması çok önemlidir. Güvenlik gözlükleri gözleri korumak için iyi bir iş çıkarır, ancak tüm yüzün korunmasını sağlamak için tam yüz siperi düşünün.

Solunum Koruyucu: Asfalt dumanları ve solunum koruması kritik öneme sahiptir. Daha fazla güvenlik için, çalışanlar uygun şekilde uygunluğu test edilmiş bir solunum cihazı takmalıdır. Buhar kartuşlu tam yüz maskeli solunum cihazı, yüksek buhar emisyonlu uygulamalar için en iyi sonucu verir.

 

Toz maskeleri tipik olarak yeterli koruma sağlamaz, ancak bir solunum cihazı sağlayacaktır. Kapalı alanlarda asfalt ile çalışırken doğru solunum korumasına sahip olmak özellikle önemlidir.

 

Bu ve daha fazlası için ürün galerimize göz atın.