Diğer Haberler
İŞ GÜCÜNDE İŞİTME KAYBININ AZALTILMASI İÇİN 3 ADIM
İŞ GÜCÜNDE İŞİTME KAYBININ AZALTILMASI İÇİN 3 ADIM

Aşırı gürültüye maruz kalmak, çalışanların işitmesinden daha fazlasını etkileyebilir. Ayrıca uyarı sinyallerini duyamama, kişinin diğer çalışanlarla iletişim kurma yeteneğinde azalma ve kişinin konsantre olma yeteneğini kaybetme gibi tehlikeli durumlar da yaratabilir. Hatta aşırı gürültünün mide sorunlarına ve yüksek tansiyona neden olduğu bulunmuştur.

 

Aşırı gürültünün aslında çalışma ortamında yarattığı zararı düşündüğünüzde, tehlikelerin çok geniş olduğunu ve bazı durumlarda bir ölüm kalım meselesi olabileceğini görebilirsiniz. Örneğin, bir işçi büyük bir ticari aracın geri geldiğini duyamıyorsa, peki… sonra ne olabileceğini görüyorsunuz.

 

Çoğu endüstride, üretim ekipmanları, jeneratörler, motorlu taşıt veya ağır ekipman kullanımı,

uçak gürültüsü, çekiçleme, kırıcı ile kırma, testereyle kesme, delme, acil durum araç sirenleri ve şantiyeler gibi aşırı gürültü oluşturabilecek birçok mesleki gürültü kaynağı bulunmaktadır. Tüm bu gürültüler kolaylıkla güvenli seviyeleri aşabilir ve zamanla işitme kaybına neden olabilir.

 

İşitme kaybı ile ilgili olan şey budur, genellikle uzun bir süre boyunca ortaya çıkar ve bir çalışan tarafından fark edilmeyebilir, çünkü insanlar genellikle işitme kaybını meydana gelirken tespit edemezler. İşitme kaybı bazen geçici gibi görünse de kalıcı olabilir.

 

İşverenler, bu nedenle iş gücünüzün zararlı gürültülere maruz kalmasını sınırlamanız inanılmaz derecede önemlidir. Bu ister işitme koruması, mühendislik kontrolleri veya idari kontroller yoluyla olsun, işverenlerin işitme kaybını en aza indirme çabalarında gayretli olmaları gerekir.

 

İş gücünüz arasında işitme kaybını nasıl en aza indireceğinize karar verirken, işverenler potansiyel tehlikeleri nasıl azaltacaklarını ve güvenlik protokolünü nasıl uygulayacaklarını en iyi şekilde belirlemek için üç aşamalı bir süreç gerçekleştirmelidir. Süreç muhtemelen mühendislik kontrollerinin, idari kontrollerin, işitme koruma cihazlarının veya bunların bir kombinasyonunun kullanılmasıyla sonuçlanacaktır.

 

Adım 1 – Bir Gürültü Sorununun Olabileceğini Anlamanız Gereklidir

 

İlk adım, bir sorun olup olmadığını anlamaktır. Örneğin, bir şantiyede toplam gürültü fazlalığına katkıda bulunan birçok farklı makine olabilir, bir makinenin düzgün çalışıp çalışmadığının belirlenmesiyle ilgili akustik ipuçları olabilir.

 

Adım 2 – Sorunun Kapsamını Değerlendirin

 

Sorunun boyutunu değerlendirmek için işverenlerin işyerindeki gürültüyü basit ve kolay bir şekilde ölçmesi gerekir. Bu, ses seviyesi ölçerler, dozimetreler ve oktav bandı analizörleri gibi çeşitli ses ölçüm cihazları kullanılarak yapılabilir. Doğru gürültü ölçümlerini belirlemek için, ölçümlerin Sertifikalı Endüstriyel Hijyenist, Sertifikalı Güvenlik Uzmanı veya diğer kalifiye sağlık ve güvenlik uzmanı gibi bir profesyonel tarafından yapılması gerektiğine dikkat edilmelidir.

 

3. Adım – Sorunu Kontrol Edin

 

Sorunu kontrol etmek, idari kontroller, mühendislik kontrolleri, işitme koruma cihazları veya bir çeşit kombinasyon kullanılarak gerçekleştirilebilir. Genel kabul görmüş uygulama, işitme koruması kullanılmadan önce idari ve mühendislik kontrollerinin tüketilmesini gerektirir. Ancak, ne idari kontroller ne de mühendislik kontrolleri gürültü seviyesini sınırın altına düşüremiyorsa, işitme koruması takılmalı ve çalışanlar korumanın doğru şekilde nasıl kullanılacağı konusunda eğitim almalıdır. Gürültü kontrolünün tek pratik yolunun işitme kişisel koruyucu ekipman (KKD) kullanmak olduğu birçok durum vardır.

 

İşitme koruyucularının kullanılması, gürültünün işyerinden çıkarılamadığı durumlarda çalışanın işitmesini koruyabilir. Doğru işitme koruyucusunun seçilmesi dikkatli bir değerlendirme gerektirir.

 

Hem uyumluluk hem de kullanıcı kabulü açısından çalışan ihtiyaçlarını karşılamak için birçok işitme koruyucusu türü mevcuttur. Örneğin, kulak tıkaçları farklı durumlar için değişen NRR'lere sahiptir ve birçok farklı renk ve şekli mevcuttur. Kullanıcıyı aşırı korumayan uygun bir cihaz seçmek, uyarıları ve diğer çalışanları duyamama konusundaki endişeleri hafifletebilir. Yeterli eğitim ve çalışanın cihaza alışmasını sağlamak da yardımcı olabilir.

 

Bantlar ve kulaklıklar ise çalışanın periyodik olarak gürültülü bir ortamdan çıkmasını gerektiren ve bu nedenle çalışanın gün boyunca cihazı birkaç kez çıkarmasına neden olan durumlarda faydalı olabilir. Çalışanın uzun süre kulak koruyucu takması gerekiyorsa, genellikle kulak tıkaçları tercih edilir. Rahattırlar ve az bakım gerektirirler.

 

İşverenler ayrıca işitme koruyucusunun baret, göz koruması ve kaynak başlığı gibi diğer kişisel koruyucu ekipmanlarla nasıl etkileşime girdiğini de dikkate almalıdır.

 

İşitme koruyucu, kulak koruması ve daha fazla ürün galerimize göz atın.