Diğer Haberler
TİTREŞİM ÖNLEYİCİ ELDİVENLER NASIL ÇALIŞIR?
TİTREŞİM ÖNLEYİCİ ELDİVENLER NASIL ÇALIŞIR?

Titreşim önleyici eldivenlerin gizemi veya büyüsü yoktur. Onlar tam olarak olacağını düşündüğünüz şey. Herhangi bir standart iş eldiveni ile aynı şekilde inşa edilmişlerdir ancak avuç içlerinde aletlerden kaynaklanan titreşimleri absorbe etmeye ve dağıtmaya yardımcı olmak için ekstra dolguya sahiptirler.

 

Dolgu içeriği eldivenden eldivene farklılık gösterir. Bazıları jel kullanırken diğerlerinde köpük bulunur. Bazıları özel hava cepleri kullanır.

 

Hiç titreşim önleyici eldiven kullanmadıysanız, beklentileri yönetmek önemlidir. Bu eldivenler mucize yaratmıyor. Görevleri, alet titreşimini tamamen ortadan kaldırmak değil, azaltmaktır. Dolayısıyla, kendinizi titreşim tehlikelerinden uzaklaştırmanın bir yolunu arıyorsanız, bu eldivenler çözüm değildir. Ancak titreşime maruz kalma sürenizi azaltmak ve uzun vadeli sorunlardan kaçınmak istiyorsanız titreşim önleyici eldivenler yardımcı olabilir.

 

Titreşimli Ekipman Çalışanları Nasıl Etkiler?

 

İnsanlar neden ellerindeki, bileklerindeki ve kollarındaki titreşimlerle bu kadar ilgileniyor? Daha önce de belirttiğimiz gibi, bazı ciddi uzun vadeli sağlık sorunları titreşime maruz kalmanın sonucudur.

 

El Kol Titreşim Sendromu

 

Kaçınmayı hedeflemeniz gereken en büyük sorun El Kol Titreşim Sendromu'dur (HAVS). Titreşimlere uzun süre maruz kalmak, elleriniz ve kollarınızdaki kan damarlarında ve sinirlerde kalıcı hasara neden olabilir. Bu geri dönüşü olmayan hasar, parmaklarınızda uyuşmaya, tutuşun zayıflamasına, el ve kollarınızdaki yaraları iyileştirememeye neden olabilir.

 

Raynaud hastalığı

 

Beyaz parmak sendromu olarak da bilinen Raynaud hastalığı, titreşime maruz kalan çalışanları tehdit ediyor. Normalde, Raynaud hastalığı soğuk koşullara maruz kalan kişilerde yaygındır. Aşırı soğuk, sağlıklı el dolaşımını engeller ve parmak derisi bölgelerinin renginin solmasına neden olur. Titreşim tehlikelerine maruz kaldığında, titreşimlerin neden olduğu hasar görmüş kan damarları gerekli dolaşımı engeller.

 

Karpal Tünel

 

Tüm bunlar yeterli değilse, titreşimler karpal tünele de neden olabilir. Genellikle, karpal tünel, eldeki sinirlere zarar veren ve uyuşmaya ve kasların zayıflamasına neden olan tekrarlayan hareketlerden kaynaklanır. Karpal tünelin ofis çalışanları için yaygın olduğunu duydunuz, çünkü klavyede tekrarlayan yazma hareketi bu sinir hasarına neden oluyor. Karpal tünel birçok inşaat ve fabrika işçisi için de tehdit oluşturuyor. Yine de, yeni, daha ergonomik araçların artan kullanımı, vaka sayısını azaltmaya yardımcı oluyor. Ancak tekrarlayan hareketler, elinizdeki sinirlere zarar vermenin tek yolu değildir. Titreşime maruz kalma aynı sinir hasarına neden olabilir ve bu da karpal tünel ile sonuçlanabilir.

 

Genel Rahatsızlık

 

Tüm ciddi sorunların yanı sıra, titreşime maruz kalmanın günlük rahatsızlıkları, yolunuzu değiştirmek istemeniz için yeterlidir. Bir el aletini çok uzun süre kullandıktan sonra elinizdeki hissi kaybediyor musunuz veya tüm kolunuz karıncalanıyor mu? Bunlar vücudunuza zarar verdiğinizin işaretleridir ve tamamen önlenebilir şeylerdir.

 

Titreşime maruz kalmanın asıl tehlikesi titreşimlerin kendisi değildir; vücudumuza zarar verdiğimize ve kalıcı hasara neden olduğumuza dair açık işaretleri ne kadar çabuk görmezden geliyoruz. Vücudunuzu dinleyin, kendinizi zorlamaya çalışmayın ve size güvenli ve sağlıklı bir gelecek sağlayan seçimler yapın.

 

Titreşim Önleyici Eldivenleri Kimler Kullanmalı?

 

Titreşim önleyici eldivenler sizi daha önce bahsedilen tüm rahatsızlıklardan, hastalıklardan ve sendromlardan kurtarmayacaktır. HAVS'den kaçınmak için en iyi eylem planı, titreşimlere maruz kaldığınız süreyi azaltmak veya bunlardan tamamen kaçınmaktır. Fakat çalışanlar için bu bir zorunluluktur. Bu sebeple, ele titreşim aktarımını azaltmak için tasarlanmış araçları kullanmayı deneyin ve mola verin. Herhangi bir tehlikeye maruz kaldığınızda vücudunuzun eski haline dönmesi için ona zaman tanımak çok önemlidir.

 

Tüm bunları yaptıktan sonra, güvenliğinizi bir adım öteye taşımak istiyorsanız, işte burada titreşim önleyici eldivenler devreye giriyor. HVAS'tan kaçınmak için tüm bu çabayı gösteriyorsanız, neden onu biraz daha ileri götürerek uygun bir iş eldiveni giymeyesiniz?

 

Titreşim önleyici eldivenlerle ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer çok önemli uyarı, gerçekten yalnızca yüksek frekanslı titreşimleri absorbe etmede etkili olmalarıdır. Daha küçük el aletleri genellikle yüksek frekanslı titreşimler yayar. Bu nedenle, matkaplar, testereler, taşlama makineleri ve zımpara makineleri gibi aletler, bir dizi titreşim önleyici eldivenle eşleştirmek için idealdir.

 

Bu nedenle, çoğu inşaat işçisi, otomotiv işçisi ve peyzaj mimarı bir çift titreşim önleyici eldivene sahip olmaktan yararlanabilir.

 

Kişisel koruyucu ekipmanlara ve iş eldivenlerimize göz atmak için tıklayın.