Diğer Haberler
Büyük Tehlikeli Tesislerde Güvenlik Nasıl Artırılır
Büyük Tehlikeli Tesislerde Güvenlik Nasıl Artırılır

Çok miktarda kimyasal maddenin üretildiği, depolandığı veya işlendiği yerler büyük tehlike tesisleridir. Bu tür sitelerde (örneğin inşaat ve nakliye sektörüyle karşılaştırıldığında) kaza ve ölüm vakalarını duymak artık nadir olsa da, riskler ve tehlikeler her zaman mevcuttur.

 

Sonuçta, büyük sızıntıları beklememize bile gerek yok. Yalnızca toksik kimyasalların ve kanserojenlerin varlığı, çalışanların sağlığını her gün etkileyebilir. Buharlar ve dumanlar işyerinde sürekli olarak bulunur ve sorun daha da kötüleşir çünkü tehlikeli maddeler çok küçük miktarlarda bile çalışanların solunum ve beyin fonksiyonlarını etkileyebilir.

 

Büyük tehlike tesislerinde güvenlik nasıl artırılır

 

O halde, büyük miktarlarda tehlikeli maddenin tutulduğu alanlarda güvenliği artırmak için ne yapabiliriz? Diğer tüm güvenlik önlemlerinde olduğu gibi, ilk adım tüm tehlikeleri belirlemektir. Zehirli kimyasallar, cilt hasarına neden olan kimyasallar, kanserojenler, yanıcı sıvılar, sıkıştırılmış gazlar ve patlayıcılara odaklanarak başlayabiliriz. Başlangıç ​​kimyasallarının yanı sıra kimyasal proseslerin ürünlerine, atıklarına ve yan ürünlerine de dikkat etmeliyiz. Toksisiteleri, potansiyel reaksiyonları ve genel tehlikeleri hakkında eksiksiz bilgi mevcut olmalıdır. Kimyasalların tehlikeli özellikleri, potansiyel olarak tehlikeli reaksiyonları, tehlikeli kimyasalla ilgili olarak yapılacak işin doğası ve kimyasalla uğraşacak herhangi bir sistem veya yüzey (maddenin kullanımı, taşınması, depolanması ve üretilmesi dahil) tüm özelliklere sahip olmalıdır. uygun risk değerlendirmesi ve yönetimi için bilinmelidir.

 

Kimyasalların yanı sıra kaplara ve borulara da dikkat etmeliyiz. Etiketleme açık ve doğru olmalı, uyarı ve güvenlik işaretleri her zaman mevcut olmalıdır. Konteynerlerin, boruların ve eklerin güvenli ve sağlam olması da önemlidir. Bu sayede kimyasalları tutan veya taşıyan şeylerin ilk etapta güçlü olması nedeniyle yanlış kullanım ve dökülmelerin önüne geçilmiş olacaktır.

 

Saha ve işin karmaşıklığı nedeniyle işçilere yeterli eğitim ve denetim de önemlidir. Kimyasalların riskleri ve toksisiteleri hakkında daha fazla bilgi bilindiği için birçok onay kutusu vardır ve güvenlik gereksinimleri genellikle zamanla değişir. En son bilgiler, herkesin güvende kalması için derhal iletilmelidir.

 

Tanımlama ve önleme ilk adımlardır. Bunlar tamamlandıktan sonra, kişisel koruyucu donanıma (KKD) ve en kötü durum senaryolarına hazırlanmaya dikkat edebiliriz. Bunlar son çare olarak düşünülmelidir çünkü öncelik tehlikeleri en başta önlemektir.

 

KKD söz konusu olduğunda, bunları işyeri riskleriyle eşleştirmek önemlidir. Örneğin, şantiyelerde, düşen enkaz ve nesneler olabileceğinden baret gereklidir. Kimyasallar ve buharlar gözleri, burnu ve akciğerleri tahriş edip zarar verebileceğinden laboratuvarlarda uygun göz ve solunum korumasına sahip olunması gerekir. Petrol rafinerileri ve büyük kimyasal depolama alanları gibi büyük tehlike tesislerinde, bölgedeyken tam vücut koruması gerekebilir.

 

KKD'nin yanı sıra, en kötü durum senaryolarına hazırlık da önemlidir. Sahada yangından korunma, yangınla mücadele, acil durum, dökülme önleme ve güvenlik ekipmanlarının olması şarttır. Yangın, dökülme veya sızıntı durumunda ayrıntılı bir acil durum planı olmalıdır. Daha kötü sonuçları önlemek için yaralı işçilere müdahale planı da önemlidir. Ve sahayı tekrar işgal etmeden veya sahanın güvenli olduğunu beyan etmeden önce, işyeri güvenliğini sağlamak için gaz tespiti (yani hala önemli miktarda tehlikeli uçucu olup olmadığını bilmek) şarttır.

 

Süreç revizyonu

 

Tehlike tanımlama ve risk yönetimi, büyük tehlike tesislerinde güvenliği artırmanın halihazırda pratik yollarıdır. Bir süreç revizyonunun en iyi sonuçları vereceği birkaç durum vardır.

 

Bu, süreç değişikliği nedeniyle büyük bir zaman ve finansal taahhüt gerektirir. Belirli bir ürünün sentezlenmesi ve saflaştırılması için yeni ve daha pahalı ekipman gerekebilir. Örneğin, yeşil kimya artık kimyasal üretiminde daha büyük bir rol oynuyor. Yeşil kimyanın temel ilkelerinden biri, ilk etapta üretilen atıkların önlenmesidir. Örneğin farmasötik endüstrisinde, üretilen her bir kilogram aktif ilaç bileşeni için 100 kilograma kadar tekabül eden atık üretilir.

 

İki yeşil kimya ilkesi maliyetli bir girişimdir, bu nedenle tehlike tanımlama ve risk yönetimi hala önceliklerdir. Ayrıca, operasyonlarımıza devam ederken saha güvenliğini artıran önlemleri anında oluşturabilir ve uygulayabiliriz. Süreç revizyonu hala yapılacaklar listesinde olabilir (uzak gelecekte), ancak bu işlem çok uzun zaman alabilir. İhtiyacımız olan şey, büyük tehlike tesislerinde saha güvenliğini mümkün olan en kısa sürede iyileştirmektir.

 

Burada, Beta İş Güvenliği Şirketinde, yüksek kaliteli KKD'miz ve güvenli iş giysimiz aracılığıyla bu hızlı adımları atmanıza yardımcı olabiliriz. İşimizi sıkı çalışma, dürüstlük ve bütünlük yoluyla inşa ediyoruz. Sonuçta, burada söz konusu olan insanların güvenliğidir, bu nedenle yalnızca en yüksek kalitede güvenlik ve iş giysisi tedarik etmeye kararlıyız. Daha fazla bilgi için bugün bize ulaşın.