Diğer Haberler
Yaz Aylarında Doğru Baret Nasıl Seçilir?
Yaz Aylarında Doğru Baret Nasıl Seçilir?

Aşırı ısı, özellikle inşaat, petrol, gaz, tarım ve benzeri sektörlerde açık havada çalışan işçilerin güvenliğini tehdit ediyor. Vücutları ısıyı biriktiği kadar hızlı salınımı gerçekleştirmezse, çalışanlar yorgunluk, bayılma, kardiyovasküler sorunlar, muhakeme bozukluğu ve ısıyla ilgili diğer hastalık belirtileri gibi çok sayıda sağlık riskiyle karşı karşıya kalabilir.

                

Yaz aylarında açık havada çalışanlar için kritik bir husus baş korumasıdır. Aslında, son Honeywell araştırmalarına göre, plastik bir baretin rengi, vücudu etkileyen ısı ile doğrudan ilişkilidir. Bu kılavuz, güvenlik yöneticilerinin yılın en sıcak aylarında dış mekan çalışanlarını korumak için doğru baretleri seçmelerine yardımcı olacak üç temel adımı açıklıyor.

 

1. ISI RİSKİNİ DEĞERLENDİRİN

 

21°C’ye kadar olan düşük sıcaklıklar, ağır efor sarf eden işçiler için hala tehlikeli olabilir. Bunun nedeni, ortam hava sıcaklığının (termometrede okunan değer) ısı riskinin tüm hikayesini anlatmamasıdır. Diğer katkıda bulunan faktörler arasında doğrudan güneş ışığı, bağıl nem ve sudan, pencerelerden veya metal yapılardan yansıyan radyan ısı yer alır.

 

Bu nedenle, dış mekan çalışanları için ısı tehlikesini değerlendirirken, ortam sıcaklığı rahat görünse de çalışanların hala risk altında olabileceğini unutmayın.

 

2. AÇIK RENKLİ BARETLER SEÇİN

 

Tüm baretler güneşten gelen bazı kızılötesi ışınları yansıtır, emer ve iletir. Kabuk tarafından emilen ışınlar hapsedilerek işçinin başını çevreleyen hava boşluğunun sıcaklığını artırır. Güneşin açısı, rüzgar miktarı, ortam sıcaklığı ve baretin rengi gibi hava aralığının sıcaklığını artıran çeşitli faktörler vardır.

 

Honeywell, rengin işçinin maruz kaldığı sıcaklık üzerindeki etkisini test etti. Sıcak bir yaz gününü andıracak şekilde ayarlanmış kontrollü bir ortamda, kafa formlarına aynı renkte farklı baretler taktı. Baretler daha sonra güneşi simüle etmek için kızılötesi bir ısı lambasına maruz bırakıldı. Termokupllar, baret kabuğunun dışına ve kabuğun içine, kafa formunun hemen üstüne yerleştirildi. Honeywell, 32°C’lik bir ortamda, baret kabuğunun altındaki hava boşluğunun sıcaklığının (işçinin fiilen maruz kaldığı hava) 40°C ile 45°C arasında değiştiğini buldu.

 

Aslında Honeywell, renge bağlı olarak, bir baretin dış kabuğunun ortam sıcaklığından 60 derece daha sıcak olabileceğini, baretin içindeki sıcaklığın ise ortam sıcaklığından 30 dereceden fazla daha sıcak olabileceğini buldu. Açıkçası, sıcak hava koşullarında açık renkli baret seçimi, bir işçinin sağlığı ve güvenliği açısından çok büyük bir fark yaratabilir.

 

Baretin rengi ısı riskine nasıl katkıda bulunur? Honeywell araştırmaları , 32°C'lik bir ortamda, bir işçinin başını çevreleyen sıcaklığın beyaz baretlerde en düşük, turuncu veya yüksek görünürlüklü sarı baretlerde ise en yüksek olduğunu gösteriyor.

 

Honeywell, dünyanın dört bir yanındaki sıcak, güneşli ortamlarda kafa formlarına birkaç baret yerleştirerek bu sonuçları tekrarladı. Güneş ışığıyla çalışan deneyler, kontrollü testlerle tutarlı veriler sağladı.

 

Özetle, açık renkli baretlerin altındaki kafa şekli, koyu renkli baretlerin altına göre önemli ölçüde daha soğuktu. İlginç bir şekilde, turuncu renk en kötü performansı göstererek kızılötesi ışınların kabuğa nüfuz etmesine izin verdi ve işçinin kafasını çevreleyen hava boşluğunda en yüksek sıcaklığı yarattı. Beyaz, diğer tüm renklerle karşılaştırıldığında avantajlıdır ve bu da onu ısı riskini azaltmaya yardımcı olmak için ideal baret rengi yapar. Spektrum genelinde, sıcakta işçi güvenliğini artırmanın iyi bir yolu, daha koyu baretleri daha açık renklerle değiştirmektir.

 

3. HAVALANDIRILMAMIŞ ŞAPKALARI SEÇİN

 

Baretlere havalandırma delikleri eklemek, altındaki sıcaklığı düşürmeli, değil mi? Öyle değil. Havalandırma, güneş ışığının şapkaya girmesi için bir pencere oluşturur, bu da işçinin kafası için daha yüksek sıcaklıklar anlamına gelir. Ayrıca, havalandırmalı şapkalar, hava güçlü bir rüzgarda havalandırma deliğine girmediği sürece havanın düzgün şekilde akmasına izin verecek kadar alana sahip değildir - ve o zaman soğutma etkisi yalnızca anlıktır. Bu nedenle havalandırmalı baretler genellikle yarardan çok zarar verir.

 

Farklı renklerdeki baretler, bir şantiyedeki iş rollerinin önemli göstergeleri olabilir ve kilit kişilerin hızlı bir şekilde tanımlanmasını sağlar. Ancak doğrudan güneş ışığı alan işler için daha açık renkli baretler, ısı stresi riskini önemli ölçüde azaltabilir ve çalışanların güvenliğini artırabilir.

 

Sıcak koşullar için baret seçmek adına Beta İş Güvenliği satış temsilcimizle iletişime geçin. Beta İş Güvenliği Şirketi, kuruluşların daha yüksek güvenlik standartlarına ulaşmalarına ve bir iş yeri güvenlik kültürü oluşturmasına yardımcı olur.

 

Baş/kafa koruyucularımıza göz atmak için tıklayın.