Diğer Haberler
SOLUNUM KORUMA PROGRAMININ 7 TEMEL ELEMANI
SOLUNUM KORUMA PROGRAMININ 7 TEMEL ELEMANI

İster mevcut bir solunum koruma programınız olsun, ister ilk kez bir tane geliştiriyor olun, temel hedef aynıdır: işyerlerindeki bir kontrol hiyerarşisinin parçası olarak çalışanları zararlı atmosferlerden korumak.

 

Ancak, bu standartları göz önünde bulundurduğunuzda, solunum cihazlarına duyulan ihtiyacı, bunların nasıl çalıştığını ve sınırlamalarının neler olduğunu anlamak da önemlidir.

 

İŞTE BİR SOLUNUM KORUMA PROGRAMININ 7 TEMEL ELEMANI:

 

1. YAZILI STANDART İŞLETİM PROSEDÜRLERİ

 

Yönergelere, prosedürlere, standartlara ve en iyi uygulamalara sahip olmak bir şeydir; bunları belgelemek başka bir şeydir. Dikkatli dokümantasyon hayati önem taşır, çünkü programın gerekli ve ilgili tüm unsurları içermesini sağlamaya yardımcı olur, ayrıntıları detaylandırır, böylece diğerleri anlayabilir ve onlardan sorumlu olabilir.

 

2. SOLUNUM TEHLİKELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

Bu bir gerçek: Var olduğunu bilmiyorsanız bir tehlikeye karşı koyamazsınız. Bir solunum koruma programının parçası olarak işverenler, kullanım faktörleri, kişisel maruziyet izleme ve partikül konsantrasyon seviyeleri dahil olmak üzere işyerindeki solunum tehlikelerini değerlendirmelidir. En kötü durum maruziyetlerinin basit bir hesaplamasını yapmak ve sonuçları işyeri büyüklüğü, havalandırma, çalışma türü ve çalışanın emisyon kaynağına yakınlığı ile hesaba katmak, iş için doğru tip ve solunum koruma seviyesini seçmek için kritik bilgiler sağlayabilir.

 

3. SOLUNUM TEHLİKELERİNİN KONTROLÜ

 

Mümkün olduğunda, kirleticileri başlangıçta kontrol etmek, tehlikeleri azaltmanın ve işçi güvenliğini artırmanın etkili bir yoludur. Ancak bu, tesis tasarımının yanı sıra ilgili süreçlerin ve ekipmanın dürüst bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir. Mühendislik kontrollerinin maruziyeti azaltıp azaltamayacağını veya ortadan kaldırabileceğini belirlemek için işverenler kendilerine “Süreci izole edebilir veya kapsülleyebilir miyiz?” gibi sorular sormalıdır. "Kullanılabilecek daha az toksik malzeme veya maddeler var mı?" "Egzoz havalandırması, filtreler veya yıkayıcıların eklenmesi atık suların kontrolüne yardımcı olur mu?" Bazen süreçlerin değiştirilmesi veya maddelerin elimine edilmesi pratik değildir. Bu gibi durumlarda, işverenlerin uygun solunum koruyucu cihazları seçmesi önemlidir.

 

4. UYGUN SOLUNUM TİPLERİNİN SEÇİMİ

 

Solunum maskeleri iki sınıfa ayrılır: hava temizleyici ve hava tedarikli. Hava Temizleyici Solunum Cihazları (APR'ler), basit tek kullanımlık kap maskelerinden kartuşlu ve/veya filtreli az bakım gerektiren yarım yüz maskelerine ve tam yüz veya başlıklı daha karmaşık PAPR'lere kadar çeşitlilik gösterir. Beslenen Hava Solunum Cihazları (SAR'lar), hava hattı solunum cihazlarını, SCBA'yı ve kombinasyon (beslenen hava) solunum cihazlarını içerir. Hangisinin kullanılacağı iş yerine, kullanıcıya, tehlikelere ve partiküllere bağlıdır; bu da NIOSH onaylı olmanın dışında herkese uyan tek bir çözüm olmadığı anlamına gelir. Her biri tasarım, uygulama ve koruma kapasitesi bakımından farklılık gösteren birçok solunum koruyucu cihaz türü vardır, bu nedenle sağlam bir solunum koruma programı, solunum cihazı seçimini toksisite, IDLH konsantrasyonu, kullanıcının uyumu, hareketlilik gereksinimleri ve çok daha fazlasını kapsamalıdır.

 

5. PLANLI EĞİTİM VE KURSLAR

 

İşverenlerin, solunum koruma ekipmanı kullanan tüm çalışanlara, hangi cihazların uygulamaya uygun olduğu ve ayrıca her cihazın yetenekleri ve sınırlamaları konusunda talimat vermesi gerekmektedir. Çalışanlar ayrıca solunum koruma ekipmanının fiili kullanımı konusunda eğitilmelidir.

 

6. SOLUNUM EKİPMANLARININ BAKIMI

 

Titiz bir bakım programı, sağlam bir solunum koruma programının başarısına doğru uzun bir yol kat eder. Bu neye benziyor? Ekipmanı her kullanımdan önce ve sonra kontrol etmek ve tüm muayenelerin tarihini kaydetmek. Bu durum işverenlerin kullanıcılara "temiz, sıhhi ve iyi çalışır durumda" bir solunum cihazı sağlamasını şart koşarken, ayrıca işverenlerin bakım programını aşağıdakileri içerdiği sürece uyarlamalarına izin verir: temizlik ve dezenfeksiyon prosedürleri, uygun depolama, kusur ve sızıntı kontrol muayeneleri ve onarım yöntemleri. Ayrıca, solunum cihazının "yeni olduğu zamanki kadar etkili kalmasını" sağlamak için işverenlerin muayene, temizlik ve bakım için üretici talimatlarına başvurmalarını tavsiye eder.

 

7. TIBBİ GÖZETİM VE KULLANICI DEĞERLENDİRMESİ

 

Uygun solunum koruması takmanın çalışanın korunmasına yardımcı olabileceğini söylemeye gerek yok. Ancak, iş güvenliği yasalarının işaret ettiği gibi, "giyilen solunum cihazının türüne, solunum cihazının kullanıldığı iş ve işyeri koşullarına ve çalışanın tıbbi durumuna göre değişen çalışanlara fizyolojik bir yük de getirebilir". Bu nedenle, işverenleri, çalışanların solunum cihazı, iş ve işyeri koşulları tarafından dayatılan fiziksel ve psikolojik streslere dayanabilecek tıbbi açıdan uygun olmalarını sağlamakla yükümlü kılar. Bu nedenle, işverenler yazılı solunum koruma programlarının bir parçası olarak hem tıbbi değerlendirmeyi hem de devam eden tıbbi gözetimi içermelidir.

 

Solunum koruması hakkında daha fazla bilgi için ürün galerimize göz atın.