Diğer Haberler
İşyerinde gürültüden korunmanın önemi
İşyerinde gürültüden korunmanın önemi

Güvenlik ekipmanı, çalışanları çok çeşitli tehlikelerden korumak için tasarlanmıştır. İşyerinde meydana gelebilecek yaralanmaları düşündüğümüzde, işitme korumasının önemini düşünmeyebiliriz.

 

İş Yerinde İşitme Kaybının Riskleri

 

Amerika Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü'ne göre, yaklaşık 22 milyon ABD'li işçi, işteyken her yıl tehlikeli gürültü seviyelerine maruz kalıyor. İşitme kaybı engelliliği ayrıca her yıl işçi tazminat ödemelerinde tahmini 242 milyon dolar ile sonuçlanıyor. Tüm bunlar, işitme kaybını ABD'de işle ilgili en yaygın hastalıklardan biri haline getiriyor.

 

Ağustos ayında yayınlanan bir çalışmada NIOSH, işte gürültüye maruz kalan ABD'li işçilerin yüzde 17'sinin işitme güçlüğü yaşadığını tespit etmiştir. Ek olarak, başka bir yüzde 15'lik kısım, hiçbir ses kaynağı olmadığında bile bir veya iki kulakta çınlama veya uğultu hissi olan kulak çınlaması yaşamıştır. İşçilerin yüzde dokuzu bu iki koşulu da yaşıyor.

 

NIOSH Direktörü Dr. John Howard yaptığı açıklamada, "İşitme kaybı bir çalışanın genel sağlığını ve esenliğini büyük ölçüde etkileyebilir" demiştir. Howard, işitme hasarını önlemek için tehlikeli düzeyde mesleki gürültüye maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğini de sözlerine eklemiştir.

 

Safety + Health dergisinin bildirdiği gibi, dünya çapında tahmini 1,1 milyar genç insan, güvenli olmayan dinleme uygulamaları nedeniyle işitme kaybı riskiyle karşı karşıyadır. Bu, daha fazla işçinin mevcut işitme kaybıyla işe gireceği anlamına gelir. Çalışanlar diğer işçilerden gelen alarmları veya kritik iletişimleri duyamıyorsa, işyerinde işitme kaybı güvenlik riskleri oluşturabilir.

 

NIOSH araştırmasına göre, belirli sektörlerdeki işçiler diğerlerine göre daha fazla işitme hasarı riskiyle karşı karşıya. Örneğin, imalat sanayindeki işçiler hem kulak çınlaması hem de kulak uğuldaması ve işitme güçlüğünün birlikte ortaya çıkması açısından önemli ölçüde daha yüksek riske sahip. Madencilik sektörünün, herhangi bir endüstrinin tehlikeli gürültü maruziyeti için en yüksek frekansa sahip olduğu tespit edilmiştir.

 

Desibel Limitleri nelerdir?

 

8 saatlik bir günde ağırlıklı ortalamaya dayalı olarak gürültü çalışanlarının kaç desibel gürültüye maruz kalabileceği konusunda sınırlar vardır. İzin verilen maruz kalma sınırı, 8 saat boyunca 90 A ağırlıklı desibeldir (dBA). Ancak gürültü seviyesi 5 dBA artarsa, çalışanın gürültü seviyesine maruz kalabileceği süre yüzde 50 oranında azalmaktadır. Örneğin bir işçi 8 saat boyunca 87 dBA'ya maruz kalabiliyorken, gürültü seviyesi 92 dBA'ya çıkarsa işçi sadece 4 saat gürültü kaynağının etrafında olabilir. Örnek vermek gerekirse, ağır bir kamyonun gürültüsü 85-90 dBA arasında gelirken, bir kırıcı delici 90-100 dBA arasında ölçecektir.

 

Bunlar genel yönergeler olmakla birlikte, gürültünün bireysel bir çalışan için güvenli seviyeleri aştığına dair birkaç uyarı işareti vardır. Bunlar şunları içerir:

 

  • İş gününün sonunda çınlama veya uğultu duyma
  • Başka bir çalışanın bir kol mesafesinden konuşma düzeyinde konuştuğunu duyamamak
  • Herhangi bir noktada geçici işitme kaybı yaşamak

 

İşitme Koruması Güvenlik İpuçları

 

  • Bir yöntem, gürültü seviyelerini kaynakta veya sesi tamponlayarak azaltmak için mühendislik kontrollerini kullanmaktır. Bu, düşük gürültülü alet ve makinelerin kullanılmasını, ekipmanın uygun şekilde bakımını veya yağlanmasını, gürültü kaynağının kapatılmasını veya ses duvarları veya perdelerinin kurulmasını içerebilir.
  • İşverenler, gürültünün çalışma ortamındaki etkisini azaltmak için idari kontrollerden de yararlanabilir. Örnekler, bir çalışanın yüksek bir gürültü kaynağının yakınında geçirdiği süreyi sınırlamayı ve çalışanların gürültüye maruz kaldıktan sonra toparlanabilecekleri ses geçirmez odalar gibi sessiz ortamlar sağlamayı içerir.
  • Yukarıdakilerin tümüne ek olarak, işverenler, işçilere kulaklık ve kulak tıkacı gibi işitme koruma cihazları sağlayabilir.

 

Ürünlerimize göz atmak için tıklayın.