Diğer Haberler
İLAÇ İMALATINDA EN BÜYÜK 5 GÜVENLİK RİSKİ
İLAÇ İMALATINDA EN BÜYÜK 5 GÜVENLİK RİSKİ

İlaç Endüstrisindeki Yaygın Tehlikeler

 

Her sektördeki her iş, kendine özgü güvenlik riskleri ve sağlık tehlikeleri ile birlikte gelir. Kimyasallar, zehirli dumanlar, yanıcı maddeler ve diğer tehlikeli maddelerle ve bunların çevresinde sık çalışmayı içeren ilaç üretimi kesinlikle bir istisna değildir. Bu makale, ilaç endüstrisindeki en önemli beş güvenlik tehlikesini ve çalışanların bunları azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini araştırıyor.

 

İlaç İmalat Sanayi Nedir?

 

Farmasötik üretim, insanlarda veya hayvanlarda ilaç olarak kullanılması amaçlanan kimyasal maddelerin birincil ve ikincil işlenmesinde yer alan daha geniş farmasötik endüstrisinin bir koludur. Birincil işleme, bir aktif bileşen veya ilacın üretimini içerir; ikincil işleme, aktif bileşenlerin kullanıma uygun ürünlere dönüştürülmesini içerir.

 

International Finance Corporation tarafından açıklandığı gibi, ilaç imalat sanayinde üretilen ürünler şunları içerir:

 

  • Tescilli etik ürünler veya yalnızca reçeteyle satılan ilaçlar
  • Reçetesiz ilaçlar
  • Tanınmış bir formüle göre yapılan yalnızca reçeteyle satılan standart ilaçlar olan genel etik ürünler
  • Çeşitli biçimlerde (örneğin tabletler, kapsüller, sıvı çözeltiler, jeller, enjekte edilebilirler, kremler, merhemler ve aerosoller) bulunan bu ürünler, antibiyotikler ve aşılardan vitaminlere ve sentetik hormonlara kadar çeşitlilik gösterir.

 

İlaç Sektöründe En Önemli 5 Güvenlik Riski

 

İlaç endüstrisi, işverenlerin ve çalışanların bilmesi gereken en az beş farklı tehlikeyle karşı karşıyadır:

 

Yanıcı ve Yakıcı Maddeler

 

Farmasötik üretim tesislerinde bulunan yanıcı ve yakıcı maddeler, kontrolsüz yangınlara neden olarak kapsamlı ve çoğu zaman maliyetli maddi hasara yol açabilir. Yanıcı malzemelerin karıştığı kazalar ayrıca ciddi ve potansiyel olarak ölümcül işçi yaralanmasına (örn. yanıklar, duman soluma) yol açabilir.

 

Tehlikeli Kimyasallar

 

Kimyasallarla çalışmak, işlemek, taşımak ve depolamak, ilaç üreticisinin iş gününün birincil bileşenidir. Hem birincil hem de ikincil işlemede kullanılan birçok kimyasal, kazara yutulması veya solunması halinde insan sağlığı için son derece tehlikeli olabilir.

 

Biyolojik Tehlikeler

 

İlaç endüstrisi, bakteriler, virüsler ve mantarlar dahil olmak üzere bulaşıcı patojenlerin önlenmesi ve tedavisinde hızlı ilerlemeler kaydetmeye devam ediyor. Bu yeniliği sürdürmek için ilaç çalışanları, bilim adamları ve araştırmacılar, aşıların ve diğer ilaç türlerinin geliştirilmesi için gereken kimyasallar ve malzemelerle birlikte bu tehlikeli organizmaları rutin olarak ele almalıdır.

 

Biyolojik tehlikelere kazara maruz kalma riskini azaltmak için sıkı bir şekilde kontrol edilen birincil ve ikincil muhafaza yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler, gelişmiş havalandırma sistemleri dahil olmak üzere rutin el yıkama gibi en basit stratejileri bile içerir.

 

Karbon Monoksite Maruz Kalma

 

Karbon monoksit, belirli kimyasal reaksiyonların bir yan ürünü olarak gelişebilir. Bu kokusuz ve renksiz gaz insanlar için zehirlidir ve solunduğunda baş dönmesine, halsizliğe, kusmaya ve hatta ölüme neden olabilir.

 

Çalışanları karbon monoksit ve diğer zehirli dumanlardan korumak, bu gazın depolandığı veya potansiyel olarak oluşturulduğu her yerde karbon monoksit dedektörlerinin ve uygun işaretlerin kullanılmasını (ve bunların düzenli olarak denetlenmesini) içermelidir.

 

UV ışını

 

Genellikle ultraviyole (UV) radyasyonu güneş ışığı bağlamında düşünürüz. Ancak ilaç imalat sanayi, D vitamini üretimi gibi işlemler için UV radyasyonu kullanabilir.

 

UV radyasyonuna aşırı maruz kalma, gözlerde ve ciltte katarakt, cilt kanseri ve yanık riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Uygulanabilir olduğunda, ilaç çalışanlarına gözlerini ve cildini UV ışığından koruyabilecek giysi ve aksesuarlar sunulmalıdır.

 

İlaç Endüstrisinde Kişisel Koruyucu Ekipmanlar

 

Farmasötik üretim endüstrisine özgü sağlık ve güvenlik tehlikelerinin doğrudan personel dışındaki kişileri de etkileyebileceğini düşünmek önemlidir. Çapraz bulaşma ve kaza sonucu çevreye maruz kalma gibi sorunlar nedeniyle, farmasötik üretim endüstrisindeki işçiler, istemeden ailelerini, diğer topluluk üyelerini, evcil ve vahşi hayvanları toksik veya başka türlü zararlı maddelere maruz bırakabilir.

 

Hem işyeri içinde hem de dışında bu kazara maruz kalma riskini azaltmak için, bu sektördeki şirket liderlerinin güvenliği en önemli öncelikleri haline getirmeleri zorunludur. Şirket liderleri, güvenlik prosedürlerini standartlaştırmaya ve düzenlemeye yardımcı olan protokoller oluşturmalıdır.

 

Önerilen farmasötik KKD önemli ölçüde değişiklik gösterir, ancak genel olarak şunları içerir:

 

 

İşlenmekte olan tehlikeli maddeye bağlı olarak özel kişisel koruyucu ekipman gereksinimleri mevcut olabilir.

 

İşverenler, çalışan hareketliliğini, kaba motor işlevini, vizyonu, üretkenliği ve genel konforu bozmadan yeterli koruma sağlayan yüksek kaliteli ve dayanıklı farmasötik kişisel koruyucu ekipmana her zaman işgücünün erişimini sağlamalıdır. Tehlikeli koşullar veya maruz kalma riskini daha da azaltmak için kişisel koruyucu ekipmanın nasıl uygun şekilde giyileceği, çıkarılacağı, saklanacağı ve gerekirse imha edileceği konusunda tüm personelin kapsamlı bir şekilde eğitilmesini sağlamak da işverenin sorumluluğundadır.

 

Sonuç

 

İlaç endüstrisi hızla büyüyor, bu da ilaç imalatının onunla birlikte büyüyeceği anlamına geliyor. Bir endüstri olarak ilaç üretimi, çalışanları tehlikeli biyolojik patojenler, zehirli dumanlar ve yanıcı maddeler gibi çeşitli benzersiz tehlikelere maruz bırakır. Bu sağlık tehlikeleriyle ilişkili riskler, çalışanların cilde, gözlere, mukoza zarlarına, saçlara ve giysilere karşı koruyucu bir bariyer sağlayan uygun kişisel koruyucu ekipmana sahip olmaları sağlanarak en aza indirilebilir.

 

Tabii ki, uygun kişisel koruyucu ekipman, bu önemli endüstride iş yeri yaralanmalarının önlenmesi söz konusu olduğunda bulmacanın yalnızca bir parçasıdır. İşverenler, ilgili tüm güvenlik standartlarına uymalarını sağlamak için yerel ve ulusal düzenleyici kurumlara danışmalıdır.

 

İlaç üretim ekibiniz için işyeri kişisel koruyucu ekipman hakkında sorularınız mı var? Ekibimizle konuşmak ve ekibinizi güvende tutmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek için bugün bizimle iletişime geçin.

 

Ürün galerimize göz atmak için tıklayın.