Diğer Haberler
Güvenli Bir Şekilde Çıkma: Kapalı Alan Kurtarma İşlemlerine Hazırlanma
Güvenli Bir Şekilde Çıkma: Kapalı Alan Kurtarma İşlemlerine Hazırlanma

Başkalarını kurtarmaya ve geri almaya yönelik kötü tasarlanmış girişimler nedeniyle kapalı alanlarda çalışanların kendi kendilerini kurtarmalarını engelleyen olaylar meydana gelebilir, ancak bir kurtarma planlaması trajik sonuçların önlenmesine yardımcı olabilir.

 

Ayrıntılı bir kurtarma ve geri alma planı, hazırlanmanın kritik adımlarından yalnızca biridir. Kurtarma ve geri alma eyleminin de yetkin ve uygun eğitimi tamamlamış biri tarafından gerçekleştirilmesi gerekecektir. Ayrıca uygun kişisel koruyucu ekipmanın (KKD) ve ihtiyaç duyulacak diğer araç veya ekipmanların nasıl seçileceğini, giyileceğini ve kullanılacağını da anlamalıdırlar.

 

Bu makalede, şu sorulara bakarak bunu biraz daha inceleyelim:

 

  • Kurtarma planı nedir ve kapsamlı bir planı neler içerir?
  • Kapalı bir alandan kurtarma/geri alma işlemini kolaylaştırmak için hangi eğitim gereklidir?
  • Ne tür kurtarma/geri alma gerekli olabilir?
  • Kurtarma sonrası inceleme nedir?
  • Hangi KKD ve diğer ürünlere, ekipmanlara ihtiyaç duyulacak?

 

Bir iş sahasındaki kapalı bir alana herhangi bir giriş yapılmadan önce, ilgili herkesin bu soruları cevaplayabilmesi gerekir.

 

Herhangi Bir Giriş Olmadan Önce Bir Kurtarma Planını Hazırlayın

 

Sağlam bir kurtarma planının birçok yönü arasında, en azından bir kurtarma planı şunları yapmalıdır:

 

  • Kapalı alanın yerini ve içeride yürütülen işi tanımlayın
  • Kurtarıcıyı, hazır bulunacak yetkili kişiyi, acil durum irtibatını ve kapalı alanda bulunanlarla veya bir kurtarma gerekli olduğunda ilgili herhangi biri tarafından temas halinde kalmak için kullanılacak temas yöntemlerini belirleyin.
  • Tüm çalışma öncesi görevleri düzenleyin
  • İyi çalışır durumda olduğunu değerlendiren kapsamlı bir inceleme için bir kontrol listesi de dahil olmak üzere, kullanıma hazır olacak tüm kurtarma ekipmanını ve nerede bulunabileceklerini kataloglayın
  • Mevcut tehlikeler de dahil olmak üzere tüm kritik kurtarma faktörlerini listeleyin
  • Acil durumda irtibat kurulacak kişiye nasıl haber verileceği, içeride mahsur kalan kişinin tıbbi değerlendirmesinin nasıl yapılacağı ve mümkünse mahsur kalan çalışanın kendi kendini kurtarması veya bu mümkün değilse sonraki adımları nasıl gerçekleştireceği dahil olmak üzere müdahale prosedürünü kaydedin.

 

Herhangi bir kişi kapalı bir alana girmeye veya çalışmaya başlamadan önce ayrıntılı kurtarma planı belgelenmeli, gözden geçirilmeli ve yerinde olmalıdır. Her kapalı alan için kurtarma planı, kapalı alana herhangi bir girişten önce bir tehlike değerlendirmesinin yapılması gerektiği gibi, bu alana her girildiğinde girişte yer alan tüm bireyler tarafından gözden geçirilmelidir. Bu planlar eğitimin bir parçası olarak uygulanmalıdır, böylece herkes bir kurtarma/geri alma durumu ortaya çıkarsa ne yapacağını bilir.

 

Bir kurtarma ve geri alma gerekli olduğunda nasıl tepki vereceğinize dair bir planın olduğundan emin olmadan konuşmamalı ve kapalı bir alana girmemelisiniz.

 

Kurtarmak İçin Uygun Şekilde Eğitim Aldığınızdan Emin Olun

 

Kapalı bir alana herhangi bir erişim izni verilmeden önce, bir kurtarma ekibinin ihtiyaçlarını ve ekibin (veya bireyin) bir kurtarma operasyonu gerçekleştirmesi için hangi eğitimin gerekli olduğunu değerlendirmelisiniz. Eğitimi aşağıdakiler dahil olmak üzere ihtiyaç duyulan belirli rollere göre uyarlamayı düşünün:

 

  • İş sahasındaki kapalı alanların değerlendirilmesinden sorumlu kapalı alan yetkili kişi
  • İçeride yapılmakta olan işi onaylayan kapalı alan amiri
  • Kapalı alan görevlisi ve içerideki işlerden sorumlu olanlar için giriş görevlisi
  • Bir kurtarma/alma işlemine girmek ve yardım etmek zorunda kalabilecek kapalı alana giriş kurtarıcısı

 

Kurtarma eğitiminin, tehlikeli koşullar ve her tür kurtarma ekipmanı ile ilgili çok çeşitli bilgileri kapsadığını göreceksiniz. Ayrıca, kurtarıcılar ayrıca iniş kontrolü, ikincil sistemler, hasta paketleme yöntemleri, sökme teknikleri, ekipmanın uygun şekilde saklanması, uygun ankrajların seçimi ve kullanımı gibi sınırlı alanlara erişimle ilgili görevlere hazırlanmak için eğitime ihtiyaç duyacaktır. Sistem ve bileşenlerle ilgili tehlikeler.

 

Giriş gerektiren kurtarmalar için:

 

  • Ekibin tüm üyeleri, kapalı alan kurtarma çalışmaları konusunda özel olarak eğitilmiş olmalıdır.
  • Ekip, CPR ve ilk yardım konusunda sertifikalı en az bir üyeye sahip olmalıdır
  • Ekibin tüm üyeleri, belirli kapalı alanlar için teknikler ve ekipman konusunda eğitilmelidir.
  • Kurtarmaya yardımcı olacak üyeler, o kapalı alan için kurtarma planında çok bilgili olmalı ve o özel alan için yürütülen hem risk hem de tehlike değerlendirmelerini gözden geçirmelidir.

 

Kurtarma/Geri Alma Türleri

 

Sizin ve ekibinizin karşı karşıya olduğu duruma bağlı olarak gerçekleştirilebilecek farklı kurtarma/geri alma türleri vardır.

 

Kendini Kurtarma

 

Kendini kurtarma, kulağa tam olarak böyle geliyor. Bu, kendi imkanlarınızla kendinizi kurtarabileceğiniz ve alandan güvenli bir şekilde çıkmanızı sağlayacak, kendini kurtarmaya uygun ekipmanları kullanabileceğiniz zamandır. Kendi kendini kurtarma, katılımcının yaptıklarını durdurmasını ve alandan mümkün olduğunca çabuk güvenli bir şekilde çıkmasını gerektirir.

 

Bir katılımcı veya görevli, alanda bir sorun olduğunu belirlediğinde kendi kendine kurtarma uygulanmalıdır. Bu, mahal içindeki atmosferik koşullarda potansiyel olarak tehlikeli bir değişikliği veya bir maruziyetin belirtileri veya semptomlarının kaydedilmesini içerebilir. Katılımcı, KKD'nin hatalı olduğunu, görevliyle iletişimin koptuğunu veya katılımcıyı tehlikeye atabilecek başka bir tehlikenin ortaya çıktığını fark ederse kendi kendini kurtarma da gerçekleşebilir.

 

Girişsiz Kurtarma

 

Kendi kendini kurtarma bir seçenek değilse, bir sonraki değerlendirme, girişsiz bir kurtarmanın gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği olmalıdır. Girişsiz kurtarma, bir çalışanın kapalı bir alandan güvenli bir şekilde çıkmasına yardımcı olmak için alanın dışındaki bir çalışanın girmesi gerekmediğinde meydana gelir. Bu tür kurtarma genellikle bir görevli veya giriş yapmayan kurtarma ekibi gerektirir. Geri alma ekipmanı işçinin riskini artırmadıkça veya kurtarmaya katkıda bulunmadıkça, her zaman girişsiz bir geri alma seçeneği gereklidir.

 

Çalışanın kapalı alandan çıkmasına yardım eden kişi veya kişiler, genellikle aşağıdaki bileşenlerden oluşan bir geri alma sisteminin kullanılmasını gerektirecektir:

 

  • Matafora, direkli vinç veya tripod gibi ankraj sistemleri
  • Katılımcı tarafından giyilen vücut koşum takımı
  • Vinç veya geri alma SRL gibi bağlantı cihazları

 

Bu kurtarma türü yalnızca basit dikey veya yatay alanlarda etkilidir. Açıklık, ankraj sistemini barındırabilmelidir ve açıklığın etrafındaki yüzey, ekli girişe ek olarak ağırlığını da desteklemelidir. Katılımcı yaralanırsa veya kendi kendini kurtaramazsa, görevli geri alma sistemini kullanarak katılımcıyı çıkarabilir. Mekanik bir avantaja sahip bir geri alma sisteminin çok yardımcı olduğu yer burasıdır.

 

Ne kendi kendine kurtarma ne de girişsiz kurtarma mümkün değilse, giriş kurtarması gerekli olacaktır. Uygun şekilde eğitilmiş bir kurtarma ve geri alma ekibiniz varsa, girenleri dışarı çıkarmak için yardım etmeleri için çağrılmaları gerekecektir.

 

Girişli Kurtarma

 

Bir girişli kurtarma, birisi kendi başına dışarı çıkamadığında ve sadece dışarıdan bir ekibin yardım etmesini gerektirmediğinde, aynı zamanda alana giren ve alandan kendi başına çıkamayan herhangi bir katılımcıya yardım etmek için alana girecek birini gerektirdiğinde gereklidir. Bu ekipler, dışarıdan işe alınan hizmetler veya yerel bir acil durum müdahale ekibi dahil olmak üzere şirket personelinden oluşabilir.

 

Kurtarma Sonrası İnceleme

Bir kurtarma tamamlandığında, kurtarmanın nasıl gittiğini ve deneyimden neler öğrenilebileceğini gözden geçirmek önemlidir. Gelecekte kapalı alana erişim sağlanacaksa, kurtarma planında değişiklik yapılması gerekiyor mu? KKD'nizin kontrol edilmesi gerekiyor mu ve herhangi biri kullanımdan kaldırılmalı ve farklı mı olmalı yoksa yeni KKD mı sipariş edilmeli?

 

KKD ve İhtiyaç Duyabileceğiniz Diğer Ürünler

 

Kurtarma planının ve her kapalı alan girişi için yürütülen tehlike değerlendirmesinin bir parçası olarak, hangi KKD'nin ve hava izleme/gaz algılama cihazları gibi diğer ekipmanların gerekli olduğunu belirlediğinizden emin olun. Ayrıca, herhangi bir erişim çalışmasına başlamadan önce tesiste her şeyin stokta mevcut olduğundan, konumun bilindiğinden, ekipmanın temiz olduğundan ve iyi çalışır durumda olduğundan emin olun.

 

Bir kurtarma ekipmanının değerlendirilmesi söz konusu olduğunda, sınırlı alanın ABC'sini anlamakla başlayın:

 

  • Matafora, direkli vinç, tripod gibi ankraj sistemleri
  • Tüm vücut koşumları anlamına gelen vücut desteği ve bazı durumlarda kayık (bosun) sandalyeler
  • Kendi kendine geri çekilen yaşam hatları ve geri almalar gibi cihazları bağlama
  • Gazların, buharların, partiküllerin, dumanların ve diğer tehlikeli maddelerin havadan izlenmesi için algılama
  • Uygun teknikleri öğretmeye yardımcı olan eğitim kursları

 

  • Baretler, baş koruyucular, koruyucu gözlükler, işitme koruması, gelişmiş iletişim cihazları, solunum koruması, vücudu kimyasallara, yangınlara ve diğer maddelere karşı koruyan iş kıyafetleri/giysileri dahil olmak üzere, risk değerlendirmesinde tanımlanan tehlikelere dayalı olarak tepeden tırnağa korunması gereken çalışanlar için tam vücut kapsamı elleri ve ayakları koruyan tulumlar, eldivenler ve güvenli iş ayakkabıları gibi tehlikeleri önleyecek donanımlar gereklidir.

 

Kurtarma/Geri Alma Gerektiğinde Hazır mısınız?

 

Uygun bir kurtarma planını proaktif olarak belirlemek, uygun eğitimi aramak ve herhangi bir kurtarma girişiminden çok önce doğru ekipmanı belirlemek çok önemlidir. Sıkışmış, çökmüş veya kapalı bir alanda yanıt vermeyi bırakmış birini kurtarmakla karşı karşıya kalırsanız, duruma karşı hazırlıklı olmanız gerekir.

 

Kişisel koruyucu ekipmanlarımıza göz atmak için tıklayın.