Diğer Haberler
Hangi Ergonomik Tehlikeler Çalışan Sağlığı ve Güvenliğine Beklenmedik Tehditler Oluşturur?
Hangi Ergonomik Tehlikeler Çalışan Sağlığı ve Güvenliğine Beklenmedik Tehditler Oluşturur?

Çoğu insan ergonomiyi düşündüğünde, genellikle uzun bir süre boyunca kas-iskelet yaralanmalarına neden olan şeyleri düşünür. Ancak işyerinde bulacağınız ergonomik tehlikeler için durum her zaman böyle değildir. Bazı ergonomik tehlikeler, öyle görünmese bile, bir çalışanın güvenliği için acil tehditler oluşturur. Bir çalışanın sağlığı ve güvenliği için daha kısa vadeli bir tehdit oluşturan bazı ergonomik tehlikelere bir göz atalım.

 

Tekrarlanan Eylemler

 

Çoğu zaman, tekrarlayan eylemler bir kişinin vücuduna uzun süreli zarar verebilir, bu nedenle, işleri tekrarlayan hareketler gerektiriyorsa, çalışanların düzenli olarak ara vermeleri ve esnemeleri gerekir. Ancak daha kısa bir süre boyunca tekrarlayan hareketler bile, özellikle yorucu bir fiziksel aktivite ise, kaslarda ve eklemlerde ağrılara neden olabilir. Bunun gibi herhangi bir iş için düzenli molalar zorunlu olmalıdır.

 

Çekme, Kaldırma, Taşıma

 

Bu, kısa veya uzun vadeli sonuçları olabilecek başka bir ergonomik tehlikedir. Bir çalışan vardiyası boyunca ağır nesneleri çekiyorsa veya kaldırıyorsa, günün sonunda ağrıları olacaktır. Dikkatli olunmaz veya ergonomik olarak sağlıklı bir şekilde kaldırılmazsa, kasları germek veya ciddi sırt yaralanmaları olabilir. Çok fazla güç söz konusu olduğunda, çalışanlar görevlerini doğru şekilde yerine getirmek için eğitilmediyse, ani bir yaralanma her zaman mümkündür.

 

Aşırı Sıcak veya Soğuk

 

Aşırı sıcaklıklar, ister sıcak ister soğuk olsun, çalışanlar için ani tehlikeler yaratma yeteneğine sahiptir. Uygun koruma olmadan soğuk havalarda çalışan işçiler, çoğu insanın düşündüğünden çok daha hızlı hipotermi ve donma yaşayabilir. Öte yandan, sıcak çarpması, semptomların hızla ortaya çıkmasıyla eşit derecede ciddi olabilir. Çalışanları aşırı sıcaklıklardan uzak tutmak her zaman en iyi seçenektir. Ancak bu mümkün değilse, çalışanların doğru iş kıyafetleri giyerken ve ihtiyaç duyabilecekleri herhangi bir güvenlik ekipmanına erişirken bu sıcaklıklardan düzenli olarak mola vermenin bir yoluna ihtiyacı vardır.

 

Zayıf Aydınlatma

 

Yetersiz aydınlatma, çok az insanın yaşadıklarını fark etme eğiliminde olduğu ergonomik bir tehlikedir. Ayrıca, görme yetilerine zarar vermenin sadece uzun vadeli bir sorun olacağını düşündürür. Ancak, güçlü bir parlama birinin görüşünü bozabilir ve iş yerinde kazalara yol açabilir. Yetersiz aydınlatma nedeniyle gözlerin yorulması, iş performanslarını engelleyebilecek veya kazalara yol açan dikkat dağınıklığına neden olabilecek baş ağrılarına ve migrenlere de neden olabilir. Bu sebeple mutlaka göz koruyucu ekipman sağlanmalıdır.

 

Titreşim

 

Çoğu insan, kırıcılar da dahil olmak üzere titreyen aletlerin yarattığı riskin farkında değildir. Açıkçası, bu araçlar bazı endüstrilerde kaçınılmazdır, ancak işçiler yine de yarattıkları risklerin farkında olmalıdır. Titreşim kan akışını azaltabilir, bu da uyuşukluğa ve kas yorgunluğuna yol açar. Bu da kazalara neden olan beklenmedik aksiliklere yol açabilir. Bu sebeple elle yapılan işlerde titreşime dayanıklı iş eldivenleri giyilmelidir.

 

Baş Ağrısı Riskleri

 

Kimse baş ağrısından hoşlanmaz, ancak çoğu zaman baş ağrılarının iş yerinde tehlike yaratan hatalara yol açabileceğinin farkında değiliz. Başımız ağrıdığında kendimizi yorgun hissederiz ve konsantrasyonumuz bozulabilir. Bulanık görme veya mide bulantımız bile olabilir. Söylemeye gerek yok, hiç kimse bu koşullar altında çalışmamalıdır. Yetersiz aydınlatma ve duruş gibi basit şeyler, ideal çalışma koşullarından uzak bir baş ağrısına neden olabilir, bu da basit ergonomik tehlikelerin bile işyeri güvenliği için anında sonuçları olabileceği anlamına gelir.

 

İş Giysileri ile Tehlikelerin Önünde Kalın

 

Tüm iş yeri tehlikelerini daha iyi ele almak istiyorsanız, doğru güvenli iş kıyafetleri, koruyucu ekipmanlar ve iş ayakkabıları gibi ürünlere sahip olmanız gerekir. Beta İş Güvenliği’nde, şirketlerin tüm işyeri tehlikelerini önlemelerine yardımcı olan güvenlik çözümleri sunuyoruz. İş giysilerimiz ve kişisel koruyucu ekipmanlarımız ayrıca iş sağlığı ve güvenliğinin hiçbir bölümünün gözden kaçırılmadığından emin olmak için pek çok konuda yardımcı olur.

 

Güvenli bir iş yeri yaratmak için mümkün olan her şeyi yapmak istiyorsanız, bizi arayın!