Diğer Haberler
İş ayakkabılarının iç ve dış kısımları
İş ayakkabılarının iç ve dış kısımları

Sadece bir ayakkabıyı oluşturmak için kullanılan 30’a yakın ayrı bileşenle, ayakkabının her bir parçasını tanımlamak için kullanılan kapsamlı bir terimler listesinin bulunmasına şaşırmamak gerek. Aşağıda, ayakkabı hakkında konuşurken daha yaygın olarak kullanılan bazı terimleri açıklamaya yardımcı olacak bir liste bulunmaktadır.

 

Ayakkabının Dış Parçaları

Aşağıda, ayakkabının dış kısımlarını tanımlamak için kullanılan terimlerin bir listesi bulunmaktadır. Bazı terimler, taban gibi tüm ayakkabılarda bulunan bileşenlere atıfta bulunur. Diğer terimler yalnızca belirli ayakkabı türleri veya stili için geçerli olabilir.

 

Backstay: Merkezi aşağı doğru dikey olarak uzanan bir topuk sayacı alanı.

 

Göğüs: Topuğun öne bakan kısmı, taban kemerinin altında.

 

Sayaç: Bir ayakkabının arkasını oluşturan, malzemeyi topuk çevresinde desteklemek ve sertleştirmek ve ayakkabının şeklini korumaya yardımcı olmak için bir parça malzemeden oluşur. Sayaç, ayakkabının arkasını güçlendirmeye yardımcı olur.

 

Yaka: Ayağınızı soktuğunuz çeyreğin üst kenarı. Bu genellikle ekstra konfor için yastıklıdır.

 

Göz simidi: Dantel direği olarak da bilinen bu kısım, bir ayakkabının kuşgözünün yerleştirildiği ve bağcıkların içinden geçirildiği bölümdür.

 

Kuşgözü: Bağcıkların geçtiği delikler, bunlar genellikle metal veya plastik ile takviye edilir. Bağcıklı ayakkabılar bir deliğe sahip olabilir, bağcıklı botlarda dokuz veya daha fazla delik olabilir.

 

Tüy kenarı: Ayakkabının üst kenarının tabanla birleştiği, bazen sadece tüy olarak adlandırılan kısmı.

 

Topuk: Topuk, ayakkabının arkasını öne göre yükselten tabanın parçasıdır.

 

Topuk oturağı: Bu, topuğun üste temas eden üst kısmıdır, bu tipik olarak üst kısmın formuna uyacak şekilde şekillendirilmiştir.

 

Çeyrek: Vampirin arkasındaki topuğu örten üst kısmın arka ve yanları. Çeyreğin topuk kısmı genellikle ayağın arkasını desteklemeye yardımcı olan bir takviye ile güçlendirilir. Bazı ayakkabı tasarımları, vampir ve çeyrek için sürekli bir deri parçası kullanır.

 

Taban: Ayakkabının, kullanıcının ayağının altında kalan kısmıdır. Üst ve taban ayakkabının tamamını oluşturur.

 

Taban genellikle birkaç katmandan oluşur:

 

  • Dış Taban: Tabanın zeminle temas eden açıkta kalan kısmı. Ayakkabının tüm parçalarında olduğu gibi, dış tabanlar da çeşitli malzemelerden yapılmıştır. Dış tabanın ihtiyaç duyduğu özellikler şunlardır: kavrama, dayanıklılık ve suya dayanıklılık
  • Orta taban: Bazı ayakkabılarda orta taban bulunabilir, ancak her zaman bir gereklilik değildir. Orta taban, iç taban ile dış taban arasındaki katmandır. Ekstra süspansiyon sunmaya yardımcı olmak için genellikle atletik stillerde görülür.
  • İç taban: Bu, ayakkabının içidir.

 

Boğaz: Burun ucunun yanındaki vampirin ön kısmı. Vampir ve çeyrek panellerin tek parça olduğu ayakkabılarda boğaz göz hizasındadır.

 

Burun koruması: Ayakkabının ön üst kısmında bir burun kapağı olabilir. Burun kapakları çeşitli şekillerde olabilir ve hem dekoratif hem de koruyucu olabilir. Burun koruyucuları, kullanımdan dolayı çok fazla stres ve yıpranma alan bir kısım olan ayakkabının üst ön kısmına güç katmaya yardımcı olur.

 

Toe box: Ayak parmaklarının bulunduğu ayakkabı alanı.

 

Dil: Ayakkabının ayağın üst kısmına temas eden kısmı. Bağcıklı bir ayakkabıda, bağcıkların altında bulunur.

 

Top Piece: Topuğun yerle temas eden kısmı, daha çok yüksek topuklu ve erkek formal stillerinde görülür. Zeminle sürtünmeyi korumaya yardımcı olan dayanıklı bir malzemeden yapılmıştır.

 

Topline: Üst kısmın üst kenarı.

 

Üst: Ayakkabının ayağı örten kısmı.

 

Vamp: Ayağın önünü, çeyreğe birleştiği kadar arkaya kadar kaplayan üst kısım.

 

Bel: Ayağın kemeri ve basamağı

 

Welt: Güvenli bir bağ sağlamak için üst kısım ile taban arasında oturan bir malzeme şeridi.

 

Ayakkabının İç Parçaları

Ayakkabının yapısını dahili olarak oluşturmaya veya desteklemeye yardımcı olan bileşenleri tanımlamak için kullanılan birçok terim de vardır. Tüm ayakkabılar bu bileşenlerin tümüne veya herhangi birine sahip olmayacaktır, ancak bir ayakkabı oluşturmaya yardımcı olmak için hangi bileşenlerin kullanılabileceğini bilmek ilginç ve yararlıdır.

 

Yaka dolgusu: Ayakkabının astarı ile üst kısmı arasında, kullanım sırasında ayak bileği çevresine rahatlık katmak için kullanılan yumuşak dolgu.

 

Dolgu: Yapım sırasında iç taban ile orta taban arasındaki boşluğu doldurmak için mantar veya keçe gibi elastik malzeme kullanılır. Daha geleneksel bir yapıya sahip elbise ayakkabılarında daha yaygın olarak kullanılır.

 

İç taban: Ayakkabının içine oturan ve taban ile kullanıcının ayağı arasında rahat bir katman oluşturan bir malzeme tabakası.

 

Astar: Çoğu ayakkabı, içerisinde bir astar içerir. Bu astarlar rahatlığı, nefes alabilirliği artırır ve ayakkabının ömrünün uzamasına yardımcı olabilir.

 

Karşı astar: Ayakkabının arka kısmını astarlamak ve korumak için kullanılan malzeme – sayaç olarak da bilinir. Bu, vampiri hizalamak için kullanılan malzemeden farklı bir materyal olabilir.

 

Dil astarı: Bir ayakkabının dil kısmını astarlamak için kullanılan malzeme. Bu, vampir astarıyla aynı malzeme olabilir.

 

Vamp Astarı: Ayakkabının ön kısmını astarlamak ve korumak için kullanılan malzeme – aynı zamanda vampir olarak da bilinir. Bu, tezgahı hizalamak için kullanılan malzemeden farklı bir malzeme olabilir.

 

Puf: Ayakkabının içinde kullanılan, üst ve astar malzemeleri arasına yerleştirilen, buruna şeklini ve desteğini veren hafif bir takviye. Bir ayak başlığına benzer bir işleve sahiptir.

 

Koltuk: Ayak topuğunun ayakkabıya oturduğu yerdir. Rahatlık ve destek için normalde topuğun şekline uyar.

 

Şaft: Ayakkabının iç tabanı ile dış tabanı arasına yerleştirilen sert malzeme parçası. Bu metal, ahşap veya plastikten yapılabilir. Bu, aşınma sırasında ayağın kemerini desteklemeye yardımcı olur. (Yürürken tıkırtı duyuyorsanız, bu genellikle ayağın kırıldığı veya ayakkabının içinde gevşediği ve yürürken hareket ederken tıkırtı sesine neden olduğu anlamına gelir.)

 

Sertleştirici: Bu genellikle tezgahın üst ve astar malzemeleri arasına yerleştirilir; bu, ayağın topuğuna destek sunarken tezgahın şeklini korumaya yardımcı olmak için kullanılabilen hafif, sağlam bir malzemedir.

 

Dil dolgusu: Aşınma sırasında ayağın üst kısmına rahatlık sağlamak için dilin astarı ile üst kısmı arasında kullanılan yumuşak dolgu.

 

Diğer Faydalı Terminolojiler

 

Aşağıda, bir ayakkabıdaki farklı özellikleri tanımlamak için kullanılabilecek başka bir terim listesi bulunmaktadır; bunlar performansa dayalı veya dekoratif nitelikler olabilir. Aşağıdaki açıklamalara sahip olmak, mükemmel ayakkabıyı ararken size yardımcı olabilir.

 

Körüklü dil: Körüklü dil genellikle botlarda ve bazen de patika ayakkabılarında kullanılır. Çizmelerdeki dantel deliklerden veya dil ile çizmenin üst kısmı arasındaki boşluktan kir, su, çakıl ve kumun çizmenize girmesini engelleyen bir dil türüdür. Bu tarzda dil, malzemenin bot veya ayakkabının içine girmesini önleyen tamamen üst kısma takılır.

 

Kiltie: Bu, genellikle bir mokasen üzerine yerleştirilmiş püsküllü bir deri saçaktır. Golf ayakkabılarında çamur ve çimden korumak için kullanılırlar.

 

Madalyon: Ayakkabının burun kısmında dekoratif desen oluşturan delikler.

 

Perforasyonlar: Üst kısma açılan delikler bir dekorasyon işlevi görebilir veya tasarımda nefes alabilirliğe yardımcı olabilir.

 

Penny keeper: Bir peni mokasen üzerindeki ince deri kayışa verilen isim.

 

Yığın yüksekliği: Bu, ayakkabılarınızı giydiğinizde ayağınız ile zemin arasında ölçülen mesafedir.

 

Ayak yayı: Ayak yayı, ön ayakta tabanın yükselmesi veya yukarı doğru eğrisidir, bu, ön ayağın yuvarlanmasını sağlamaya yardımcı olur.

 

Püskül: Vampirden sarkan dekoratif saçaklı deri parçası.

 

Ayakkabılarınızın rahat etmesini ve temiz kalmasını istiyorsanız, en iyi çorapları seçmenin önemli olduğunu unutmayın.

 

İş ayakkabılarımıza göz atmak için ürün galerimizi ziyaret edin.