Diğer Haberler
İş Güvenliğinde Kristal Silika Sorunu
İş Güvenliğinde Kristal Silika Sorunu

Kristal silika içeren toza maruz kalmak silikoz gibi hastalıklara yol açabilir. Riskler, bunların nasıl kontrol edileceği ve bir hak talebinde bulunmanız gerekiyorsa ne yapmanız gerektiği hakkında bilgi edinin.

 

Kristal silika zararlıdır

 

Kristal silika, işlenmiş taş, granit, kumtaşı, beton, tuğla, fayans ve harç gibi birçok malzemede bulunan doğal bir mineraldir.

 

İşlenmiş taş genellikle tezgah, döşeme ve fayans yapımında kullanılır. Bu tür taş (aynı zamanda yeniden yapılandırılmış taş olarak da adlandırılır), solunması halinde sağlığa zararlı olabilen yüzde 95'e kadar kristal silika içerebilir. Mühendislik taş ürünleri işlendiğinde, solunabilir kristal silika içeren çok ince toz havaya salınır. Taş ustaları gibi mühendislik taşlarının şekillendirilmesi ve kesilmesi ile ilgili kişiler, kontrol edilmezse toza maruz kalma riski altında olabilir.

 

Solunabilir kristal silika tozu, solunması halinde ciddi sağlık etkilerine yol açabilecek tehlikeli bir maddedir.

 

İşlenmiş taş ürünler, örneğin bir elektrikli aletle kesme, taşlama veya cilalama yoluyla işlendiğinde, solunabilir kristal silika içeren çok ince tozlar havaya salınır.

 

Taş ustaları gibi bu ürünlerle çalışan kişiler, kontrol edilmezse toza maruz kalma riski yüksektir. Maruz kalma silikoz, kronik bronşit, amfizem, akciğer kanseri, böbrek hasarı ve skleroderma ile sonuçlanabilir.

 

İşçiler kristal silika tozuna nasıl maruz kalabilir?

 

Aşağıdaki endüstrilerdeki veya aşağıdaki malzemelerle çalışan işçiler, kristal silika tozuna maruz kalma riski en fazladır:

 

  • taş ocağı
  • yol
  • dökümhaneler
  • inşaat: beton, taş, tuğla, harç, fiber çimento ürünleri
  • beton, tuğla ve kiremit imalatı
  • mutfak tezgahı imalatı (doğal ve işlenmiş taş), bitirme ve montaj
  • aşındırıcı püskürtme
  • anıtsal duvar işçiliği
  • madencilik
  • beton delme, kesme, taşlama, yağlama, karıştırma, taşıma, kuru küreme, tünel açma.

 

Kristal silika tozuna maruz kalmanın sağlığa etkileri

İşçiler, kristal silika tozunu solumaktan aşağıdaki akciğer hastalıklarını geliştirebilir:

 

  • Silikoz: Akciğer dokusunda nefes darlığına neden olan yara izi. Kristal silika tozuna maruz kalma durduktan sonra bile gelişmeye devam edebilir. Silikozun etkileri kalıcıdır. Üç tip silikoz vardır:

a- akut silikoz: çok büyük miktarlarda kristal silika tozuna bir yıldan az maruziyetten sonra ortaya çıkabilir

b- hızlandırılmış silikoz: daha kısa bir süre boyunca, tipik olarak 3 ila 10 yıl arasında büyük miktarlarda kristal silika tozuna maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Yapay/mühendislik taş mutfak tezgahı endüstrisindeki işçilerde görülmüştür.

c- kronik silikoz: tipik olarak 20 yıldan uzun süredir kristal silika tozuna maruz kalmaktan kaynaklanır.

 

  • Akciğer kanseri: Uzun bir süre boyunca yüksek düzeyde kristal silika tozuna maruz kalan işçilerde ortaya çıkabilir.
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH): Uzun bir süre boyunca yüksek düzeyde kristal silika tozuna maruz kalan işçilerde amfizem gibi solunum güçlüklerine yol açabilen kronik bir akciğer rahatsızlığı.
  • Kristal silika tozuna maruz kalmanın böbrek hastalığına da neden olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

 

İş yeri olarak sorumluluklarınız

 

Bir işveren olarak, işçilerin sağlık ve güvenliğini, ve başkalarının işiniz nedeniyle riske atılmamasını sağlamalısınız.

 

Yapay/mühendislik taşı kullanarak çalışmaya başlamadan önce bir risk değerlendirmesini tamamlamalı ve kontrollerinizi gözden geçirmelisiniz.

 

Makul olarak uygulanabilir olduğu sürece işinizden kaynaklanan riskleri ortadan kaldırmalısınız ve işçilerinize maske takma zorunluluğu gibi bilgiler dahilinde iş güvenliği için ekipman tedariği yapmalısınız.

 

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM

 

İşverenler, başka bir güvenliği sağlamadıkça veya işçi kendi KKD'lerini gerçekten ve gönüllü olarak giymeyi seçmedikçe (ve uygun olduğundan eminseniz), işçilere KKD’yi zorunlu tutarak ekipmanı sağlamalıdır.

 

KKD'yi seçerken uzman tavsiyesi alın ve onu kullanacak işçilere danışın.

 

Solunum (solunum) koruması

 

Bir solunum cihazı yarım yüz, tam yüz veya Elektrikli Hava Arındırıcı Respiratör olabilir . Seçtiğiniz solunum cihazı tipi, işe ve toksisite seviyelerine ve toz konsantrasyonuna bağlı olacaktır.

 

Yüze karşı sızdırmazlık gerektiren bir solunum cihazı takacak her işçi için uygunluk testi yapın.

 

Çalışanların KKD'lerini doğru şekilde kullanabilmeleri, giyebilmeleri, saklayabilmeleri ve bakımını yapabilmeleri için bilgi, eğitim ve talimat sağlayın.

 

Uygun iş kıyafeti ve ekipmanı için tıklayın.