Diğer Haberler
İş Yerlerinde Yaşanan Sağlık Kayıpları
İş Yerlerinde Yaşanan Sağlık Kayıpları

Dünya genelinde incelenen istatistikler iş güvenliği eksikliğinden kaynaklanan sağlık kayıplarının artmaya devam ettiğini gösteriyor, ve bu durum birçok çalışanın ölümüne sebebiyet veriyor.

 

Bu sayıları daha yakından analiz ettiğimizde ve bu ölümlerin nerede ve neden meydana geldiğine baktığımızda, ölümlerin en yüksek olduğu sektörlerin aynı kaldığını görebiliriz: tarım, ormancılık ve balıkçılık, inşaat ve imalat.

 

Öyleyse, 100.000 işçi başına düşen ölüm sayısı olan ölümcül yaralanma oranına bakarsak, o zaman ilk üç sektörde hafif bir değişiklik var: tarım, ormancılık, balıkçılık, atık, geri dönüşüm ve inşaat.

 

Bu endüstriler ölümcül kaza riskinin en yüksek olduğu yerlerdir, bu nedenle sağlık veya güvenlik alanından birinde çalışıyorsanız en önemli öncelik sizin sağlığınız, koruyucu iş kıyafetleri ve bunu önleyebilecek KKD ekipmanları olmalıdır.

 

İşyerinde meydana gelen ölümlerin başlıca nedenleri son birkaç yıldır aynı kaldı:

 

  • Yüksekten düşmek
  • Hareket eden bir aracın çarpması
  • Hareketli bir cismin çarpması
  • Çökmüş veya devrilmiş bir nesne tarafından ezilmek
  • Hareketli makinelerle etkileşim

 

Yalnızca ilk üç durum, 2018/19'da işyerlerinde meydana gelen tüm ölümcül yaralanmaların %60'ını oluşturmuştur, bu da işverenlerin sağlık ve güvenlik yönetimi söz konusu olduğunda dikkatlerini odaklamaları için özellikle önemli alanlar olduğu anlamına geliyor.

 

Çalışanlarınıza uygun eğitimi sağlamak, genel ve göreve özel bir risk değerlendirmesi yürütmek ve tesis çevresinde sağlık ve güvenlik işaretlerinin gösterilmesini sağlamak dahil olmak üzere bu tür kazaları önlemek için uygulayabileceğiniz çeşitli kontrol önlemleri vardır .

 

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli rakam, en yaygın olarak asbeste maruz kalmanın neden olduğu bir kanser türü olan mezotelyomadan ölenlerin sayısıdır. 2017 yılına ait rakam 2.523'tür ve mezotelyomanın gelişmesinin birkaç yıl sürdüğünü düşünce, bu sayının on yılın geri kalanında değişmesi pek olası değildir.

 

Bu ilginç istatistikler, 1.4 milyon kişinin işle ilgili bir hastalıktan muzdarip olduğunu, çalışanların 69.208 yaralandığını ve işle ilgili hastalık ve işyerinde yaralanma nedeniyle 28,2 milyon iş günü kaybedildiğini ortaya koyuyor.

 

İşyerinde sağlık ve güvenliği geliştirmek için bu istatistiği nasıl kullanmalısınız?

 

Bu istatistiğin amacı, işletme sahiplerine, işverenlere ve işçilere işyerinde sağlık ve güvenliği ön planda tutmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatmaktır.

Bu rakamlar ve işyerinde sağlık ve güvenlik uygun şekilde yönetilmediğinde ne olacağına dair gerçekliğe verdikleri vurgu, işletmeler için büyük bir uyanma çağrısı görevi görmelidir.

 

İşyeriniz herhangi bir ölüm veya ciddi yaralanmaya karışmamış olsa bile, işyerinizin asgari düzeyde sağlık ve güvenlik yasalarına tam olarak uygun olmasını sağlamalısınız.

 

İş güvenliği ve daha fazlası için ürün kataloğumuza göz atın!