Diğer Haberler
İŞ YERİNİZ İÇİN SOLUNUM KORUYUCU EKİPMAN SEÇİMİ
İŞ YERİNİZ İÇİN SOLUNUM KORUYUCU EKİPMAN SEÇİMİ

 

Toz veya duman salınan bir ortamda çalışıyorsanız, ekibinizin doğru solunum koruyucu ekipmanla tam olarak donatıldığından emin olmak isteyeceksiniz. Bir işveren olarak, herkesin ihtiyaç duyduğu donanıma sahip olmasını ve gerektiğinde bunları kullanmasını sağlamaktan siz sorumlusunuz. Giyilmediğinde bu durumlar inanılmaz derecede tehlikeli olabilir ve sağlığınıza uzun vadede zarar verebilir. Bugün, iş yeriniz için solunum koruyucu ekipman seçerken aramanız gereken temel özellikleri paylaşacağız.

 

NEDEN SOLUNUM KORUYUCU EKİPMANA İHTİYACINIZ VAR?

 

RPE olarak kısaltılan solunum koruyucu ekipman, çevredeki havaya duman, gaz veya toz salan faaliyetlerde bulunan herkes için gereklidir. Bu, sıvıların veya tozların işlenmesini ve beton veya taş kesmeyi içerebilir. RPE, kullanıcıyı bu tehlikeli durumlardan korumaya yardımcı olmak için düşük oksijen seviyelerinde çalışan herkes için de gereklidir.

 

SOLUNUM KORUYUCU EKİPMAN SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

 

Seçtiğiniz herhangi bir RPE, eldeki görev için yeterli koruma sağlamalıdır. Ekibinize RPE sağlamanın, ağızlarını yalnızca yarısı kapatıyorsa ve yine de toz alıyorsa hiçbir faydası yoktur. RPE maskesi aynı zamanda iş yeriniz veya sektörünüz için de uygun olmalıdır. Çalışırken görüşünüzü engelleyecek ve daha fazla riske neden olacak bir şey istemezsiniz. Her işyerinin RPE için biraz farklı gereksinimleri vardır, yani hiçbir iki ekipman seti tam olarak aynı olmayacaktır. Bir diğer husus, ekibinizin ihtiyaçları ve sahip olabilecekleri özel gereksinimlerdir. Gözlük takan herkes için, yeni RPE'nizi gözlükleri buğulanmadan ve görüşlerini engellemeden kullanabilmelerini sağlamanız gerekir.

 

RPE MASKE SEÇENEKLERİ

 

Günümüzde RPE maskeleri için birden fazla seçenek var. Mevcut pandemi sırasında hepimiz her zamankinden daha fazla maske takıyoruz ve çalışanlarınızın maske takmaması ihtimaline karşı bunları iş yerinizde sağlamak isteyeceksiniz. Bazı daha ince maskeler günlük kullanım için idealdir ve ekibinizi mikroplardan ve COVID-19'un potansiyel yayılmasından korur, ancak RPE olarak kullanıma uygun değildir. Tozdan veya gazdan daha fazla korumaya ihtiyaç duyan ekipler için yarım veya tam RPE maskesi seçeneklerine bakın. Yarım maske seçenekleri, aynı anda toz tüketmeden net bir şekilde içeri ve dışarı nefes almanıza yardımcı olan bir solunum cihazı içerir.

 

Bir RPE maskesi seçerken, tek kullanımlık veya yeniden kullanılabilir maske seçeneklerine de sahipsiniz. İş durumunuza bağlı olarak, ihtiyaçlarınız için en iyi seçeneğin ne olduğuna karar vermek isteyeceksiniz. Tek kullanımlık maskelerin, ekibin sürekli değiştiği şantiyelerde veya iş yerlerinde sağlanması kolaydır. Kalıcı bir yerde daha küçük bir ekipseniz, çok daha çevre dostu olacağı için tam bir RPE maskesi düşünmek isteyebilirsiniz.

 

FIT TEST SOLUNUM KORUYUCU EKİPMAN

 

Siz veya ekibiniz RPE'yi ilk kez kullanmadan önce, uygunluğunu test etmeleri çok önemlidir. Yüzünüze sıkıca oturmayacaksa, gerekli korumayı sağlayamayacağı için herhangi bir RPE sağlamanın anlamı yoktur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, gözlükleri olan herkesin, güvenli ve kolay bir şekilde çalışabilmelerini sağlamak için gözlükleriyle RPE'yi denemeleri gerekecektir. Uygunluk testi kayıtlarının beş yıl süreyle yerinde tutulması ve tüm uygunluk testlerinin bu alanda bilgili ve deneyimli kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Erkeklerin RPE'yi takarken cildine sıkıca yapışmasını sağlamak için temiz tıraş olmaları gerekir.

 

EN İYİ RPE ÖNERİLERİMİZ

 

Artık bir RPE satın alımında nelere dikkat etmeniz gerektiğini bildiğinize göre, sizinle en iyi önerilerimizden bazılarını paylaşmak isteriz. Basit bir günlük maske için filtreli tek kullanımlık bir maske tercih edin. Biraz daha sağlam bir şey için, daha fazla koruma sağlayacak, ancak yine de çalışırken iyi bir görüş alanı sağlayan düşük profilli bir yarım maske seçin. Kullanıcıya tam koruma sağlayan rahat bir yarım maske için, yumuşak bir sızdırmazlık yüzeyi olan ve çeşitli filtreler ve kartuşlarla kullanılabilen yeniden kullanılabilir bir maskeye geçmek isteyeceksiniz. Yalnızca ekibinizi COVID-19 riskinden korumak için maske arıyorsanız, günlük kullanım için harika bir seçenek olan bir paket cerrahi maskelerini ve daha fazlasını düşünün.

 

Ekibiniz için iyi koruma sağlarken işlerini tamamlamalarına izin veren RPE'yi seçmek, herhangi bir işveren için çok önemlidir. RPE maskeleri ararken, koruyucu tulumlar da dahil olmak üzere, ekibinize herhangi bir tehlikeli durumda tam koruma sağlayacak harika iş kıyafetlerine bakmak için tıklayın.