Diğer Haberler
İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Yönetilebilir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Yönetilebilir?

Güvenlik ve sağlığı yönetmek, bir işletmeyi yönetmenin ayrılmaz bir parçasıdır. İşletmelerin, işyerlerindeki tehlikeler ve riskler hakkında bilgi edinmek adına bir risk değerlendirmesi yapması ve bu tehlikelerin ya da risklerin çalışanlara zarar vermesini önlemek için bunları etkin bir şekilde kontrol edecek önlemler alması gerekir.

 

Beta İş Güvenliği Şirketi olarak çalışanlarımız sizin için faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir kılavuz hazırlamıştır. Yazıyı incelemek için okumaya devam edin:

 

Ulusal yasa ve yönetmelikler uyarınca İSG gerekliliklerine uyum da dahil olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği, işverenin sorumluluğu ve görevidir. İşveren, kuruluşta İSG faaliyetlerine güçlü bir liderlik ve bağlılık göstermeli ve bir İSG yönetim sisteminin kurulması için uygun düzenlemeleri yapmalıdır. Sistem; politika, organizasyon, planlama ve uygulama, değerlendirme ve iyileştirme eyleminin ana unsurlarını içermelidir.

 

1- Politika

1.1. İş sağlığı ve güvenliği politikası

 

İşveren, işçiler ve temsilcileri ile istişare ederek, taahhüt ettikleri ve tüm işçilere iletilen bir İSG politikasını yazılı olarak belirlemelidir.

 

1.2. İşçi katılımı

 

Çalışan katılımı, kuruluştaki İSG yönetim sisteminin önemli bir unsurudur.

 

İşveren, işleriyle ilgili acil durum düzenlemeleri de dahil olmak üzere İSG'nin tüm yönleri hakkında işçilere ve onların güvenlik ve sağlık temsilcilerine danışılmasını, bilgilendirilmesini ve eğitilmesini sağlamalıdır.

 

İşveren, İSG yönetim sisteminin iyileştirilmesi için örgütlenme, planlama ve uygulama, değerlendirme ve eylem süreçlerine aktif olarak katılmaları için işçilerin ve onların güvenlik ve sağlık temsilcilerinin zamana ve kaynaklara sahip olması için düzenlemeler yapmalıdır.

 

İşveren, ulusal yasalara ve uygulamalara uygun olarak, uygun olduğu şekilde, bir güvenlik ve sağlık komitesinin kurulmasını ve verimli çalışmasını ve işçi güvenlik ve sağlık temsilcilerinin tanınmasını sağlamalıdır.

 

2. Organize etmek

2.1. Sorumluluk ve hesap verebilirlik

 

İşveren, işçilerin güvenliğinin ve sağlığının korunması konusunda genel sorumluluğa sahip olmalı ve kuruluşta İSG faaliyetleri için liderlik sağlamalıdır.

 

İşveren ve üst yönetim, İSG yönetim sisteminin geliştirilmesi, uygulanması ve performansı ile ilgili İSG hedeflerine ulaşılması için sorumluluk, hesap verebilirlik ve yetki tahsis etmelidir.

 

2.2. Yetkinlik ve eğitim

 

Gerekli İSG yeterliliği (eğitim, iş deneyimi ve öğretimi veya bunların bir kombinasyonunu içerir) gereksinimleri işveren tarafından tanımlanmalı ve tüm kişilerin, özellikle yeni ve genç işçilerin eğitilmesini ve yetkin olmasını sağlamak için oluşturulmalı ve sürdürülmelidir.

 

İşveren, işle ilgili tehlikeleri ve riskleri belirlemek ve ortadan kaldırmak veya kontrol etmek ve İSG yönetim sistemini uygulamak için yeterli İSG yeterliliğine sahip olmalı veya erişime sahip olmalıdır.

 

2.3. İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi dokümantasyonu

 

Kuruluşun faaliyetinin büyüklüğüne ve niteliğine göre, İSG yönetim sistemi belgeleri oluşturulmalı ve kuruluşun tüm üyelerine sunulmalıdır, böylece yönetim ve işçiler kendi görev ve sorumluluklarını ve kuruluşta İSG'nin nasıl yönetildiğini tam olarak kavrarlar.

 

2.4. İletişim

 

Aşağıdakiler için düzenlemeler ve prosedürler oluşturulmalı ve sürdürülmelidir:

  • İSG ile ilgili iç ve dış iletişimleri almak, belgelemek ve bunlara uygun şekilde yanıt vermek;
  • İSG bilgilerinin kuruluşun ilgili seviyeleri ve işlevleri arasında iç iletişimini sağlamak;
  • İşçilerin ve temsilcilerinin İSG konularındaki endişelerinin, fikirlerinin ve girdilerinin alınmasını, dikkate alınmasını ve yanıtlanmasını sağlamak.

 

3. Planlama ve Uygulama

3.1. İlk inceleme

 

Kuruluşun mevcut İSG yönetim sistemi ve ilgili düzenlemeleri, uygun olduğu şekilde bir ilk gözden geçirme ile değerlendirilmelidir. İSG yönetim sisteminin bulunmadığı durumlarda veya kuruluşun yeni kurulmuş olması durumunda, ilk gözden geçirme, bir İSG yönetim sisteminin kurulması için temel teşkil etmelidir.

 

3.2. Sistem planlama, geliştirme ve uygulama

 

Planlamanın amacı, aşağıdakileri destekleyen bir İSG yönetim sistemi oluşturmak olmalıdır:

  • Asgari olarak, ulusal yasa ve yönetmeliklere uygunluk;
  • Kuruluşun İSG yönetim sisteminin unsurları;
  • İSG performansında sürekli iyileştirme.

 

3.3. İş sağlığı ve güvenliği hedefleri

 

İSG politikasıyla tutarlı olarak ve ilk veya sonraki incelemelere dayalı olarak, aşağıdakiler gibi ölçülebilir İSG hedefleri oluşturulmalıdır:

 

  • Kuruluşa özel ve faaliyetin büyüklüğüne ve doğasına uygun ve buna göre;
  • ilgili ve geçerli ulusal kanunlar ve düzenlemeler ile kuruluşun İSG ile ilgili teknik ve ticari yükümlülükleri ile tutarlı;
  • En iyi İSG performansını elde etmek için çalışanların İSG korumasını sürekli iyileştirmeye odaklanmış;
  • Gerçekçi ve ulaşılabilir;
  • Belgelenir ve kuruluşun tüm ilgili işlevlerine ve seviyelerine iletilir;
  • Periyodik olarak değerlendirilir ve gerekirse güncellenir.

 

4. İlk yardım ve ilk yardım kiti

 

İşverenlerin, hangi ekipman ve tesislere ihtiyaç duyduklarına ve kaç tane ilk yardım personeli sağlamaları gerektiğine karar vermelerine yardımcı olmak için ilk yardım gereksinimlerini değerlendirmesi gerekir.

 

  • Herhangi bir işyerinde asgari ilk yardım hükmü:
  • Uygun şekilde stoklanmış bir ilk yardım çantası;
  • İlk yardım düzenlemelerinden sorumlu olmak üzere atanmış bir kişi.

 

İşverenlerin ayrıca, çalışanlarına aşağıdakileri nerede bulabileceklerini bildiren bildirimler asması gerekir:

 

  • İlk yardım görevlileri veya atanmış kişiler;
  • İlk yardım kutusu.

 

Değerlendirmeleri ayrıca, özellikle çalışmaları kimya endüstrilerinde ve büyük şantiyelerde bulunanlar da dahil olmak üzere belirli tehlikeler içerdiğinde veya ulusal mevzuat tarafından gerekli görüldüğünde, bir ilk yardım odası sağlamaları gerektiğini gösterebilir.

 

Serbest meslek sahipleri, işyerinde kendilerine ilk yardım sağlayabilecek donanıma sahip olmalıdır. İşyerindeki tehlike ve risklerin bir değerlendirmesini yapmalı ve uygun bir ilk yardım düzeyi belirlemelidirler.

 

Kendi evlerinde düşük riskli faaliyetler (örneğin büro işleri) yürütüyorlarsa, yalnızca normal ev ihtiyaçlarına uygun ilk yardım ekipmanlarını sağlamaları gerekebilir. Çalışmaları uzun mesafeler sürmeyi içeriyorsa veya sürekli yoldalarsa, değerlendirmeleri araçlarında kişisel bir ilk yardım çantası bulundurma ihtiyacını belirleyebilir.

 

5. Güvenlik işaretleri/ Uyarı ve ikaz levhaları

 

Güvenli çalışma sistemleri veya mühendislik kontrolleri gibi başka yollarla önlenemeyen veya kontrol edilemeyen önemli bir risk varsa, işverenler güvenlik işaretleri veya uyarı ve ikaz levhaları sağlamalıdır.

 

Riski azaltmaya yardımcı olmuyorlarsa veya risk önemli değilse, işverenlerin güvenlik işaretleri sağlamasına gerek yoktur. Bu, insanların çalıştığı tüm yerler ve faaliyetler için geçerlidir. Kurulan güvenlik işaretleri ilgili olmalıdır, gerekli olmayan ekipmanların ayrıntılarını veren uyarı ve ikaz levhaları/işaretleri yerleştirmenin hiçbir faydası yoktur, çünkü bu, çalışanların tüm işaretleri ve gereksinimleri görmezden geldiği anlamına gelebilir!

 

İşverenler, gerektiğinde:

 

  • Yol trafiğini düzenlemek için işyerlerinde yol trafik işaretleri kullanmak;
  • Sağladıkları güvenlik işaretlerini muhafaza etmek;
  • Tanıdık olmayan işaretleri çalışanlarına açıklamak ve güvenlik işaretleri gördüklerinde ne yapmaları gerektiğini çalışanlarına eğitim ile anlatmak zorundadır.

 

İş güvenliği ve sağlığı ile ilgili daha fazla bilgi için bize ulaşın. Kişisel koruyucu ekipman ihtiyaçlarınız için galerimize göz atın.