Diğer Haberler
Çalışanların İşitme Duyusunu Koruma
Çalışanların İşitme Duyusunu Koruma

Bugünlerde COVID-19 virüsünden korunmak için çok fazla adım var gibi görünüyor, ancak diğer iş yeri tehlikelerine karşı koruma çabalarımızda gayretli olmayı da unutmamalıyız. Çalışanların işitme kaybı ve 'kulak çınlaması' (kulak çınlaması) ile ilişkili yaşam kalitesi üzerinde dramatik bir etki vardır. İşitmeyi korumak için önlemler alınmadıkça, çalışanların kalıcı olarak kaybettikleri işitme ve kulak çınlaması semptomlarından kaynaklanan rahatsızlık veya bozulma ile ilgilenmeleri gerekecektir. İşitme kaybı, başkalarıyla iletişimi ve ilişkileri etkilemeye ek olarak, bilişsel (zihinsel) düşüş, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi  sorunlarla ile ilişkilidir. Ayrıca depresyonla güçlü bir şekilde bağlantılıdır.

 

Genellikle işitme kaybı ile birlikte ortaya çıkan kulak çınlaması, uyku ve konsantrasyonu bozabilir ve hem depresyon hem de anksiyete ile ilişkilidir. İşçi işitme kaybı da bir güvenlik tehlikesidir. İletişim sorunları nedeniyle, işitme kaybı olan çalışanlar, iş görevlerini güvenli bir şekilde yerine getirmelerini engelleyebilecek yönergeleri takip etme veya iş arkadaşlarıyla iletişim kurma konusunda mücadele edebilir. İnşaat ve imalat gibi birçok işyeri ortamında, sesli bir uyarı genellikle bir tehlike işaretidir ve/veya bir şeylerin yolunda gitmediğinin ilk göstergesidir. Çalışanlar uyarı seslerini duyamıyorsa, kendileri ve diğerleri için tehlike artar.

 

İşitme kaybı, işle ilgili en yaygın hastalıklardan biridir. Çalışan nüfusun yaklaşık %12'sinde işitme kaybı vardır, ancak bazı endüstrilerde daha sık görülür. Örneğin, Kamu Hizmetlerindeki tüm çalışanların %27'si, Madencilikteki tüm çalışanların %23'ü ve İmalattaki tüm çalışanların %18'i işitme kaybına sahiptir. İşe bağlı işitme kaybı, yüksek ses ve iç kulağa zarar veren kimyasallardan (ototoksik kimyasallar) kaynaklanır. Ototoksik kimyasallar arasında trikloroetilen gibi organik çözücüler, cıva ve kurşun gibi ağır metaller ve karbon monoksit (egzoz) gibi boğucu maddeler bulunur. İşçi işitme kayıplarının yüzde elli sekizi işyeri gürültüsünden kaynaklanmaktadır. Şu anda, çalışan işitme kayıplarının yüzde kaçının ototoksik maruziyetten kaynaklandığını bilmiyoruz, ancak bu endişeyi gidermek için gelecekte ilgili araştırma çabalarını sürdürüyoruz. Her endüstri sektöründe yüksek sese veya ototoksik kimyasallara veya her ikisine birden maruz kalan işçiler vardır.

 

Neyse ki günümüzün işitme kaybını önleme stratejileri ve teknolojileri ile işle ilgili işitme kaybı tamamen önlenebilir.

 

İşle İlgili İşitme Kaybını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

 

  • Çalışma alanınızdaki gürültünün işitme duyusuna zarar verecek kadar yüksek olup olmadığını öğrenin.
  • Kol mesafesinden (yaklaşık 3 fit uzakta) biriyle konuşmak için sesinizi yükseltmeniz gerekiyorsa, gürültü muhtemelen tehlikeli bir düzeydedir (≥85 desibel). Gürültüyü ölçmek için bir gürültü ölçer kullanın.
  • Çalışan gürültü maruziyetini azaltın.
  • Gürültüyü gürültünün kaynağında azaltmak her zaman en iyisidir. Daha sessiz ekipman kullanın ve ekipmanın bakımını ve yağını iyi tutun.
  • Gürültünün kaynağını kapatın veya işçiler ile kaynak arasına bir bariyer yerleştirin.
  • İşçiler ile gürültünün kaynağı arasındaki mesafeyi artırın.
  • Gürültülü alanlarda çalışan süresini azaltın.
  • Gürültülü alanlarda daima işitme koruması kullanın ve köpük tıkaç kullanıyorsanız bunları doğru şekilde takın.
  • Her çalışanın uygun tipte işitme koruması taktığından ve doğru şekilde takıldığından emin olmak için işitme korumasını test edin ("uyum testi").
  • Müzik veya başka bir şey dinliyorsanız, ses seviyesini güvenli bir seviyede tutun ve yalnızca gürültülü olmayan alanlarda dinleyin.
  • Çalışanların işitmeye zarar verebilecek kimyasallara maruz kalmasını azaltın veya durdurun.
  • Daha az toksik veya toksik olmayan bir kimyasal kullanın.
  • Eldiven, uzun kollu giysiler ve göz koruması kullanın.
  • Uygun şekilde bir solunum cihazı veya diğer koruyucu ekipman kullanın.
  • Tüm kimyasal güvenlik talimatlarını okuyun ve uygulayın.
  • Burada işitme kaybını önleme hakkında daha fazla bilgi edinin.
  • Çoğu işçi, kendilerini işteki birçok tehlikeden korumalıdır. İşitme kaybının önlenmesi bir öncelik olarak kalmalıdır.

 

Türkiye’nin en iyi iş güvenliği ekipmanına ulaşmak için tıklayın.