Diğer Haberler
İnşaatta Toz İçin Kullanılan Solunum Cihazı Kılavuzu
İnşaatta Toz İçin Kullanılan Solunum Cihazı Kılavuzu

İnşaat tozu, işçi sağlığına ve hayatına tehlike arz eden hastalıklara yol açabilir. İnşaat işçileri silika, ahşap ve kurşun tozu gibi birçok toza maruz kalabilmektedir. Solunabilir kristal silika olarak da bilinen küçük silika tozu parçacıklarına işyerinde maruz kalma, akciğer dokusunda yara izi ve kalınlaşma ile kendini gösteren ilerleyici bir akciğer hastalığı olan silikoz dahil olmak üzere ciddi hastalıklara yol açabilir; akciğer kanseri; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH); ve böbrek hastalığı da bu olumsuz durumlar içerisinde yer almaktadır. Yaklaşık 2 milyon inşaat işçisinin işteyken silika tozuna maruz kaldığı tahmin edilmektedir.

 

NIOSH, önerilen bir silika tozuna maruz kalma sınırı da dahil olmak üzere, Önerilen Maruz Kalma Sınırlarını (REL'ler) belirler. American Journal of Industrial Medicine'de yayınlanan endüstri tarafından silika tozuna maruz kalan işçilerle ilgili yakın tarihli bir araştırma, NIOSH REL'in maruz kalan 100.000 işçinin 10'undan 8'inin inşaat endüstrisinde olduğunu keşfetmiştir.

 

İnşaat işçileri birçok kaynaktan silika tozuna maruz kalabilir. Örneğin beton işçileri, karıştırma, testere ile kesme, çekiçleme, ufalama, öğütme ve temizleme işlemleri sırasında silika tozuna maruz kalabilir. Beton blokları ve tuğlaları keserken, harcı karıştırırken ve tuckpointing yaparken duvar ustaları tozu açığa çıkarabilir. Fayans işçileri, seramik karo veya taş keserken maruz kalmalar yaşanabilir. Karayolu, cadde ve köprü inşaat işçileri aşındırıcı patlatma, delme, frezeleme, kırma ve beton kesme sırasında tozlara maruz kalabilir. Saha hazırlık çalışanları hafriyat, kazı ve hendek açma ve yıkım sırasında tozla temas içerisinde olabilir, alçıpan işçileri alçıpan ve zımparalama derzlerini keserken hayatlarını riske atabilir.

 

Çoğu durumda, mühendisler tozu güvenli bir şekilde kontrol etmek için yeterli değildir ve solunum cihazları kullanılmalıdır. Bir solunum cihazı, uygun şekilde kullanıldığında çalışanları tehlikeli tozları solumaktan korumak için tasarlanmıştır. Solunum cihazları kullanılıyorsa, bunların doğru şekilde kullanılmasını sağlamak için bir solunum koruma programı gereklidir.

 

  • Üreticinin talimatlarına göre uygun solunum cihazı kullanımı ve bakımı sağlayın.
  • Yalnızca uygulama için uygun tasarıma sahip solunum maskelerinin kullanıldığından emin olun.
  • Maruz kalmanın, solunum cihazının korumak için tasarlanmadığı kirleticileri yani, solunum cihazının toplayamayacağı gazlar, buharlar veya çok küçük parçacıklar içermediğinden emin olun.
  • Başkasınınkini kullanmaktan kaçınmak için solunum cihazını takip edin.

 

Doğru hava temizleyici solunum cihazının seçilmesi, solunum tehlikesi oluşturabilecek işyeri operasyonları, süreçleri veya ortamlarının değerlendirilmesini gerektirir.

 

Elektriksiz hava temizleyici respiratörler

Negatif basınçlı solunum cihazları için çeşitli filtre malzemeleri mevcuttur. Bazı filtreler yağ buharı ile bozulduğundan, değiştirilebilir filtre kartuşları yağ direnci seviyelerine göre aşağıdaki gibi tanımlanır:

 

  • N-Serisi filtreler yağa dayanıklı değildir.
  • R-Serisi filtreler tek vardiyaya kadar yağa dayanıklıdır.
  • P-Serisi filtreler yağ geçirmezdir.

 

Silika gibi mineral tozlar için, işyerlerinde bir yağ buharı kaynağı olmadığı sürece bu filtrelerden herhangi biri çalışacaktır. İnşaatta en yaygın yağ buharı kaynakları darbeli matkaplardan gelir. Bu işyerlerinde R tipi veya P tipi filtreler kullanılmalıdır. Yağ buharı varsa, N serisi filtreler etkili olmayacaktır ve kullanılmamalıdır. R serisi filtreler bir vardiya için kullanılmalı ve P serisi filtreler üreticinin tavsiyelerine göre değiştirilmelidir.

 

Filtre malzemelerinin toz (veya sis) toplama verimliliği de değişir. Filtre kartuşları üç verimlilik seviyesinde mevcuttur: 95, 99 ve 100 olarak belirlenmiş %95, %99 ve %99,97. Örneğin, bir N95 filtresi %95 verimlidir; bir N99 filtresi %99 verimlidir; ve bir N100 filtresi %99,97 verimlidir.

 

En yaygın olarak satın alınan filtre türleri N95'ler ve P100'lerdir. Tip 95 filtreler genellikle tip 100 filtrelerden daha düşük maliyetlidir ve solunum direncine sahiptir. Harf derecesi ve sayı derecesi arttıkça solunum yorgunluğu da artacaktır.

 

Yeniden kullanılabilir yarım maskeler ve yüz filtreli solunum maskeleri, elektrikle çalışmayan negatif basınçlı solunum cihazlarıdır.

 

Solunum cihazlarımıza göz atmak için tıklayın.