Diğer Haberler
Unicef ve kişisel koruyucu ekipman tedariğinin kritik olmasının üç nedeni
Unicef ve kişisel koruyucu ekipman tedariğinin kritik olmasının üç nedeni

Salgının ilk günlerinde, kalite güvenceli kişisel koruyucu ekipman (KKD) talebi hızla arttı. Bu, ülkeler arasında rekabet arttıkça ciddi arz kısıtlamalarına yol açtı. Durumu iyileştirmek için UNICEF, KKD tedariki için uzun vadeli anlaşmalar yapmak üzere 13 Birleşmiş Milletler kurumu adına ortak bir ihale açtı. Bu anlaşmalar yalnızca satın alınabilirliği ve erişimi iyileştirmekle kalmadı, aynı zamanda gelecekteki sağlık krizleri sırasında stokların tükenmesi riskinin önlenmesine de yardımcı oldu.

 

Kişisel koruyucu ekipmanların – özellikle tıbbi maskelerin – kullanımı dünyanın her yerindeki insanlar için olağan hale geldi. Ancak, KKD tıbbi maskelerden çok daha fazlasıdır; Önlükler, göz koruması, eldivenler, yüz siperlikleri ve cephe sağlık hizmetleri ve diğer temel çalışanlar tarafından kullanılan diğer öğeleri içerir. Kalite güvenceli KKD'nin doğru kullanımı, COVID-19 dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıklara maruz kalmayı önlemek için çok önemlidir.

 

Kalite güvenceli KKD'ye olan talep yüksek olmaya devam etmektedir. UNICEF, KKD'nin tedariği ve teslimatında önemli bir rol oynamaya devam etmektedir. Aslında, pandemi başladığından beri UNICEF, COVID-19 müdahalesinin bir parçası olarak 140 ülkeye 653,4 milyondan fazla KKD göndermiştir.

 

Bu, UNICEF'in Çocuklara Yönelik İnsani Eylem Çağrısı gibi kaynaklar aracılığıyla sağlanan fonlar ve Danimarka Hükümeti'nin ACT-A Malzeme Finansman Tesisi'ne (ACT-A SFF) yaptığı bağış sayesinde mümkün olmuştur.

 

KKD'nin temel bir tedarik kalemi olarak kalmasının üç nedeni aşağıda belirtilmiştir.

 

1. Sağlık çalışanlarını COVID-19'a karşı korumak

 

Sağlık çalışanları pandemi müdahalesinin ön saflarında yer almaktadır. COVID-19 hastalarını tedavi edip bakım yapmışlardır ve bu hastalığa karşı savaşta daha yüksek risklerle karşı karşıya kalmışlardır. KKD, sağlık çalışanları, COVID-19 ve diğer bulaşıcı virüsler ve bakteriler arasında bir engel oluşturur ve güvenli bir şekilde çalışmaya devam edebilmeleri ve hastalarına bakabilmeleri için gereklidir.

 

Doğum Departmanı Bölge Müdürü Rahibe Monica Murungi, "Korunduğumda kendimi güvende hissediyorum, ancak sarf malzemelerimizde bir azalma gördüğümde çok endişeleniyorum çünkü koruyucu ekipmanımız olmazsa hastalığa maruz kalırız" demiştir. Rukunyu Hastanesi, Uganda.

 

KKD, Rahibe Monica gibi sağlık çalışanlarının görevdeyken korunmaları ve kendilerini güvende hissetmeleri için ihtiyaç duyduğu kritik bir kaynaktır.

 

 

 

2. Temel sağlık hizmetlerinin devam etmesini sağlamak

 

KKD, sağlık çalışanlarını COVID-19 ve diğer bulaşıcı hastalıklardan korumaya yardımcı olmak için gerekli ekipmanı sağlayarak, rutin aşılama, birinci basamak sağlık hizmetleri ve anne ve çocuk sağlığı programları gibi sağlık hizmetlerinin sürekliliğini doğrudan desteklemektedir.

 

Pandemiden etkilenen en temel sağlık hizmetlerinden biri rutin bağışıklamadır. Yalnızca 2020'de 23 milyon çocuk temel çocukluk aşılarını kaçırdı - 2009'dan bu yana en yüksek sayı ve 2019'dakinden 3,7 milyon daha fazla. Difteri, kızamık ve çocuk felci gibi hastalıklarla mücadeleye yönelik aşı programlarının başarılı bir şekilde kullanıma sunulması olmadan, çocukların yaşamlarındaki risk hala devam ediyor.

 

3. Hazırlık ve müdahale

 

COVID-19 dışındaki hastalık salgınları tehdidi ortadan kalkmadı. KKD, sağlıkla ilgili acil durum hazırlığının ve potansiyel olarak ölümcül bulaşıcı hastalıklara karşı müdahalenin bir parçası olarak vazgeçilmez bir tedarik kalemi olmaya devam etmektedir. UNICEF, Ebola, Lassa ve Marburg virüsleri gibi ortaya çıkan patojenlere karşı enfeksiyon önleme ve kontrol planlamalarının bir parçası olarak ülkeleri desteklemek için KKD göndermeye devam ediyor.

 

Aslında, 2014'teki Batı Afrika Ebola salgınından bu yana UNICEF, tulumlar, başlıklar, maskeler ve eldivenler de dahil olmak üzere yüksek riskli Ebola tedavi ünitelerinde kullanılan KKD'nin üretimini geliştirmek, standartlaştırmak ve yaygınlaştırmak için ortaklar ve sektörle birlikte çalışmaktadır. Geçen yıl UNICEF, salgın müdahalesinin bir parçası olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve çevresindeki bölgede KKD dahil olmak üzere hayati önem taşıyan malzemeleri önceden konumlandırdı.